Asuntokauppa hiljenee, hinnat nousevat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Myytävien asuntojen määrä romahti

Kauppa hiljenee, mutta hinnat ovat jatkaneet nousuaan.

29.12.2011 14:39 | Päivitetty 29.12.2011 14:39

Vuoden 2010 marraskuusta vuoden 2011 marraskuuhun käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärä on laskenut 6-7 prosenttia. Samaan aikaan hinnat ovat nousseet 3,8 prosenttia eli asuntojen reaalihinnatkin ovat jatkaneet nousuaan.

Tämä ilmenee kiinteistönvälittäjien käyttämästä Logica Oy:n ja Etuovi.comin HSP-tietopankista.

– Reaalihinnat ovat nippa nappa plussalla. Pienasunnoissa näyttää tulleen syksyisen pikku notkahdukseen jälkeen nousua. Taitaa olla niin että pienasunto on jälleen turbulentteja osakemarkkinoita kiinnostavampi sijoituskohde, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen arvioi lukuja.

Hän muistuttaa, että kuukausivaihtelua on aina muutenkin, joten marraskuu–elokuu-vertailuun pitää suhtautua pienellä varauksella.

Rytkönen kiinnittää huomiota kaupan olevien kohteiden jyrkkään laskuun.

– Tarjonnassa on nähty selvä taantuminen. Asuntoja on suurimmissa portaaleissa tarjolla nyt 15 prosenttia vähemmän kuin elo–syyskuussa, hän sanoo.

Perjantaina Tilastokeskus julkistaa oman asuntojen hintatilastonsa, joka perustuu verottajan varainsiirtoverolaskelmien ennakkoaineistoon ja edustaa runsasta 40 prosenttia lopullisesta aineistosta. Siinä ovat tosin mukana myös yksityisten väliset kaupat, joiden osuus kaikista kaupoista on noin 15 prosenttia. HSP kattaa 80 prosenttia kaikista kaupoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?