McDonald's ei enää käytä "pinkkiä limaa"

Kolme yhdysvaltalaista pikaruokaketjua on lopettanut "pinkin liman" käytön osana tuotteitaan. Kyseessä on linkoamalla valmistettu pihvinjatke, joka pestään ammoniakilla.

29.12.2011 14:32 | Päivitetty 29.12.2011 14:44

McDonald’s, Burger King ja Taco Bell ovat lopettaneet ”pinkin liman” käytön tuotteissaan. Asiasta uutisoi etelädakotalainen sanomalehti Argus Leader.

”Pinkki lima” on vähärasvainen lihavalmiste, jota on käsitelty ammoniakilla. Käytännössä lima valmistuu siten, että tuotantoeläimistä leikatut ylijäämäosat lingotaan, jolloin niistä irtoaa rasva.

Lopputuloksena on vähärasvaista lihaa, joka pestään ammoniakilla ja jauhetaan jauhelihaksi. Limaa on käytetty hampurilaispihvien ainesosana. Liman lisäksi pihveihin lisätään muun muassa mausteita, nesteitä ja muita ainesosia.

Lihaan lisätyn ammoniakin on tarkoitus tappaa ruuassa viihtyviä taudinaiheuttajia, muun muassa kolibakteereja ja salmonellaa.

Yksi tuotteen äänekkäistä vastustajista on julkkiskokki Jamie Oliver. Hän pitää ”pinkin liman” tarjoamista järkyttävänä.

– Periaatteessa prosessoimme korkeintaan koirille sopivaa ruokaa ihmisille, Oliver latasi viime keväänä televisiokanava ABC:lla lähetetyssä ohjelmassaan Jamie Oliver’s Food Revolution.

”Pinkkiä limaa” valmistava BPI mainosti aiemmin, että sen tuotetta on 70 prosentissa Yhdysvalloissa myydyistä hampurilaisista. Nyt yhtiön liiketoiminta on kutistunut neljänneksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?