Vakuutusyhtiöt: Älkää soittako meille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vakuutusyhtiöt: Älkää soittako meille

Palomiehet tutkivat myrskyn repimää kattoa tapaninpäivänä Lauttasaaressa, Helsingissä.

Palomiehet tutkivat myrskyn repimää kattoa tapaninpäivänä Lauttasaaressa, Helsingissä.

Julkaistu: 27.12.2011 16:00, Päivitetty 27.12.2011 16:00

Tapaninpäivän myrskystä aiheutuneet vahingot kannattaa ilmoittaa vakuutusyhtiölle verkossa, sillä monen vakuutusyhtiön puhelimet ovat ruuhkautuneet. Tuhojen loppusummaa voi vielä ennustaa, mutta luultavasti myrskylasku jää pienemmäksi kuin viime kesänä.

Tapaninpäivän myrskytuhojen korvaushakemukset ovat ruuhkauttaneet Tapiolan ja Pohjolan korvauspuhelimet.

Yhtiöt pyytävät, että asiakkaat ilmoittavat vahingoista verkossa.

– Vahingot kannattaa ilmoittaa etupäässä verkossa. Verkkoilmoituksen perään ei tarvitse soittaa, sillä olemme yhteydessä ilmoittajaan, jos tarvitsemme lisätietoja, Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvausyksikön päällikkö Mika Laapotti kertoo.

– Yksinkertaisemmat korvaushakemukset kannattaa tehdä verkossa. Hakemusruuhka pidentää käsittelyaikoja joillakin päivillä, mutta saamme tilanteen hallintaan muutamassa viikossa, yksikönjohtaja Ritva Makkonen Vahinko-Tapiolasta arvioi.

Myrskytuhojen hintalappua on toistaiseksi hyvin vaikeaa arvioida. Vahinkoilmoituksia tulee koko ajan lisää puhelimen ja verkon kautta. Myös tänään jatkunut tuulinen sää on aiheuttanut uusia tuhoja.

Vakuutusyhtiöiden alustavien arvioiden mukaan tuhot tuskin nousevat viime kesän Asta- ja Veera-myrskyjen tasolle.

– Yleisvaikutelma on, että ei puhuta ihan niin mittavista tuhoista kuin viime kesän myrskyjen yhteydessä. Rakennusvahingot ovat olleet muutaman tuhannen euron luokkaa, Vahinko-Tapiolan Makkonen sanoo.

Yhtiön mukaan rakennusvahingoista on tullut moninkertainen määrä ilmoituksia normaaliin viikonloppuun verrattuna. Ilmoitukset ovat koskeneet muun muassa puiden kaatumisia ja pienempiä rakennusvahinkoja. Isot rakennusvahingot ovat olleet yksittäisiä.

Metsätuhot suurin yllätystekijäMyrskytuhojen kokonaissumman suurin yllätystekijä liittyy metsätuhoihin. Osa asiakkaista ilmoittaa metsätuhoista jopa kuukausia myrskyn jälkeen, sillä moni asuu kaukana omistamaltaan palstalta.

– Ainakaan vielä ei ole tullut niin paljon metsävahinkoja, sillä tähän myrskyyn ei liittynyt syöksyvirtauksia. Myrsky aiheuttaa sitä enemmän tuhoa, mitä metsäisemmällä alueella se on, Vahinko-Tapiolan Makkonen sanoo.

Makkonen ja Laapotti eivät vielä suostu arvioimaan, toiko Tapani-myrsky muutospaineita vakuutusten ehtoihin ja hintoihin.

– Tällä perusteella on vielä vaikeaa arvioida. Edellisen kerran metsävakuutusten hintoja korottivat Asta- ja Veera-myrskyt, kun molempien myrskyjen metsätuhot olivat niin suuret, Makkonen sanoo.

– Tässä vaiheessa on vaikeaa lähteä arvioimaan. Toisaalta vakuutusjärjestelmässä on jotain pielessä, jos vakuutusten hintoja ja ehtoja pitää muuttaa jokaisen myrskyn jälkeen, Laapotti sanoo.

Lisää aiheesta