THL: Pandemrix-tutkimuksia tarkoitus laajentaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkimuksia sikainfluenssarokotteesta laajennetaan Suomessa

Ruotsissa on tarkoitus selvittää tarkemmin, onko sikainfluenssarokote Pandemrixilla muitakin sivuvaikutuksia kuin narkolepsia. Myös Suomessa asiaa on määrä kartoittaa ensi vuonna.

21.12.2011 17:52 | Päivitetty 21.12.2011 18:26

Ruotsalaisviestimien tietojen mukaan paikallinen terveysviranomainen eli Läkemedelsverket haluaa selvittää tarkemmin, onko Pandemrix -sikainfluenssarokotteella muita haittavaikutuksia kuin narkolepsia.

Euroopan lääkevirasto vahvisti kesällä, että Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välillä on selvä yhteys. Ruotsissa ja Suomessa saadut tulokset kertoivat, että rokotetuilla lapsilla ja nuorilla oli kasvanut riski saada narkolepsia. Elokuun lopulla asia todettiin Suomessa kansallisen narkolepsiatyöryhmän loppuraportissa.

Vuosina 2009–2010 Pandemrix-rokotteen sai Suomessa noin 2,8 miljoonaa henkilöä. Epäilyt narkolepsiasta nousivat esiin kesällä 2010, kun lasten narkolepsiatapausten havaittiin lisääntyneen. Aluksi yhteyttä pidettiin epätodennäköisenä, mutta THL suositteli jo samana kesänä varotoimena rokotusten keskeyttämistä.

Ruotsalaisviranomaiset epäilevät nyt Tukholmassa rokotetun miljoonan asukkaan potilastietojen perusteella, että Pandemrixilla olisi lisäksi muitakin vakavampia haittavaikutuksia. Läkemedelsverketin tutkija Ingemar Persson kumppaneineen on julkaissut asiasta artikkelin arvostetussa British Medical Journalissa.

– Koska kyse on vain miljoonan väestöpohjasta, jossa tutkimus tehtiin, on vaikea sanoa kuinka paljon tulokset johtuvat siitä, että otoskoko on niin pieni. He haluavat perata asiaa tarkemmin laajemmalla alueella, sanoo THL:n erikoistutkija Hanna Nohynek Taloussanomille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkisti lokakuussa raporttinsa sikainfluenssarokotteen aiheuttamista haitoista. Samantapainen selvitys on tehty aiemmin myös Ruotsissa. THL:n tutkimus perustui terveysviranomaisten ilmoituksiin rokotteen epäillyistä haittavaikutuksista.

THL:n viime syyskuun alkuun mennessä saamista lähes tuhannesta Pandemrixiin liittyvästä haittailmoituksesta noin neljäsosa luokiteltiin vakaviksi. Näitä haittoja olivat kuume, kuumekouristukset, keskenmenot ja erilaiset neurologiset tilat.

Nämä vastasivat yleisiä influenssarokotteen haittavaikutuksia. Narkolepsiaan liittyi noin sata haittailmoitusta.

– Haittavaikutusrekisterissä ei ole signaalia mistään muusta odotusarvoa ylittävästä taudin ilmaantumisesta. Ruotsalaiset haluavat etsiä kuitenkin kaikki mahdolliset autoimmuunitaudit hoitoilmoitusrekistereistä ja katsoa, kuinka moni näistä sairastuneista on ollut rokotettu, Nohynek toteaa.

Hänen mukaansa Suomessa ei ole vielä tehty päätöstä vastaavanlaisesta tutkimuksesta.

– Olemme tehneet vastaavanlaisen katselmuksen raskaana oleville ja syntyneille lapsille. Alustavien tutkimustulosten mukaan syntymärekisterin perusteella ei ole noussut mitään erityistä esille. Ensi vuoden aikana on Suomessa tarkoitus tehdä Ruotsin kaltainen laaja tutkimus.

Odottamattomia haittoja narkolepsiaa lukuunottamatta ei THL:n mukaan ole ilmennyt.

Todennäköisesti rokotteen apuaine AS03 oli syy narkolepsiatapauksiin, joista sairastuneet ovat hakeneet korvauksia vakuutusyhtiöiden Lääkevahinkovakuutuspoolilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?