Kaksi poliisipäällikköä pidätettiin Qingdaossa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Poliisi saapui ravintolan avajaisiin

Julkaistu: 18.12.2011 7:50, Päivitetty 20.5.2012 6:40

Poliisioperaation sijoittaminen mahdollisimman hankalaan hetkeen on toistuva teema länsimaissa tv-ohjelmissa. Mutta kyllä se Kiinassakin osataan.

Qingdaon uuden länsimaalaisille suunnatun ison ravintolan avajaiset olivat vetäneet paikan tupaten täyteen ihmisiä. Ilmainen ruoka ja alkoholitarjoilu oli voittamaton vetonaula sekä ulkomaalaisille että kiinalaisille.

Tilaisuus oli tarkoitettu kutsuvieraille, mutta kutsuttuja oli paljon eikä ketään käännytetty ovelta. Ehkä muutamia olisi kannattanut käännyttää. Samasta asiakaskunnasta kilpailevien ravintoloiden omistajat ja pomot kävivät kateellisina silmäilemässä väentungosta. Heillä oli aikaa katsella, sillä asiakkaat olivat kaikonneet avajaisiin.

Huolimatta siitä, että tavanomaiset voitelumaksut oli maksettu, poliisin ulkomaalaisyksikkö ilmestyi paikalle. He nappasivat ravintolan henkilökuntaan kuuluvat ulkomaalaiset mukaansa muitta mutkitta. Myös omistajan brittivaimo, jolla oli vauva sylissään, vietiin poliisilaitokselle.

Suhteet auttavatpuoleen ja toiseen

Kuulin myöhemmin, että omistajan vaimo pääsi takaisin nopeasti, kun omistajan tuttu soitti tutulleen, joka on korkeassa asemassa poliisilaitoksella. Seuraavana päivänä myös filippiiniläiset työntekijät pääsivät kotiin. Heidänkin paperinsa olivat kunnossa. Tiettävästi kukaan ei joutunut maksamaan kenellekään, vaikka ratsian olisi pystynyt keskeyttämään 10 000 juanilla.

Kilpailu rahakkaista ulkomaalaista ravintola-asiakkaista on täällä erittäin kova, vaikka ei helppoa ole kiinalaisiin asiakkaisiin suuntautuvilla ravintoloilla. Niitä kaatuu ja syntyy jatkuvalla syötöllä. Helposti nousee mieleen ajatus siitä, että kilpailija oli usuttanut ulkomaalaispoliisit ravintolan avajaisiin.

Viime viikkoina Qingdaoa on puhuttanut julki tullut poliisikorruptio. Kaupungin poliisilaitoksen kaksi korkeaa johtajaa ja muutamia alempia poliisivirkailijoita on pidätetty.

Kaikkiaan 14 poliisimiestä on epäiltynä yhteistyöstä 130-henkisen rikollisryhmän kanssa. Mukana oli kaksi kaupunginosapäällikköä.

China Dailyn mukaan kaupungin suurinta mafiajengiä syytetään myös pahoinpitelyistä, seksin myynnin järjestämisestä, uhkapelistä ja laittomasta asekaupasta. Ryhmän jäsenten väitetään muun muassa hyökänneen paikallisen hotellin yökerhoon ja pahoinpidelleen monia ihmisiä.

Qingdaon poliisi ei ole ole suinkaan ainoa korruptiosta kärähtänyt. Kuuluisin viime vuosien tapahtuma on Chongqingin juttu, joka koski useita kymmeniä tuomittuja ja jossa kaupungin poliisipäällikkö tuomittiin kuolemaan viiden eri rikollisjoukkion suojelemisesta.

Missä on poliisikun sitä tarvitaan

Länsimaiden mediaa seuratessa syntyy usein kuva, että koko Kiinan on poliisijoukkojen miehittämä, koska suuret ja näyttävät poliisioperaatiot nousevat uutisiin. Jokapäiväisessä elämässä tilanne pakkaa olevan ihan päinvastainen. Poliisia ei näy mailla halmeilla.

Tai jos poliisiautot ajelevatkin kaduilla valot vilkkuen, poliisit eivät valvo mitään. Hälytysvilkut näyttävät olevan pelkkä muistutus poliisin olemassaolosta. Kukaan ei kiinnitä mitään huomiota poliisiautoon.

Autoja parkkeerataan niin, että ne tukkivat kadut: Autot, moottoripyörät ja traktorit ajavat pimeällä täysin ilman valoja. 40:n kilometrin rajoitusalueella paahdetaan säännöllisesti 80:n tai jopa sadan kilometrin tuntivauhdilla.

Poliisi on puolueetonvuokrakiistoissa

Poliisi on määritellyt toimintansa ulkopuolelle myös vuokralaisen ja vuokranantajan väliset kiistat. Tämän sai havaita paikallisessa korealaiskoulussa englantia opettava tuttava.

Vuokraisäntä tuli vaatimaan lokakuun lopussa seuraavan puolen vuoden vuokran maksua  välittömästi, vaikka vuokrasopimus jatkui vielä marraskuun loppuun. Tuttu oli muuttamassa pois kaupungista, joten hän ei suostunut maksamaan. Silloin vuokraisäntä potkaisi hänet ulos asunnosta välittömästi.

Viestiä oli tehostamassa mukana ollut lukkoseppä. Ellei asukas olisi ollut paikalla, lukko olisi ilmeisesti vaihdettu saman tien. Sellainen ei ole harvinaista.

Uhka poliisin kutsumisesta paikalle ei merkinnyt mitään.

– Sen kun vaan soitat poliisille, vuokraisäntä totesi.

Tuttu, josta tuli meille alivuokralainen kuukaudeksi, ei saanut apua myöskään koululta, joka oli hänelle vuokra-asunnon alunperin hankkinut. Koulun johtaja totesi vaan, että hänellä on ihan samanlaisia vaikeuksia. Ironista kyllä, kaksi päivää pakkomuuton jälkeen vuokraisäntä soitteli häätämälleen vuokralaiselle ja kehotti olemaan paikalla seuraavana päivänä päästämässä mittarinlukijan sisään.

Täällä toistakymmentä vuotta asunut amerikkalainen, joka on yleensä melko suoran toiminnan mies, sanoo, että keinovalikoima vuokraisäntiä vastaan on olematon. Jollet maksa tai lähde vapaaehtoisesti kyllin nopeasti, vuokranantaja voi tulla paikalle gangsterien kanssa. Hänen mukaansa oman suojeluvoiman palkkaaminen ei ole suositeltavaa, sillä kiinalaisilla on taipumus tulla vähän hulluksi tuollaisessa tilanteessa.

Minulla ei ole ollut vaikeuksia,mutta kuitenkin...

Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa täkäläisen poliisin toiminnasta. He ovat jopa katsoneet läpi sormien ulkomaalaisen ilmoittautumisvelvollisuuden aikarajoista lipsumista. En ole joutunut maksamaan lahjuksia tai antamaan lahjoja viranomaisille eikä kukaan muukaan ole niitä meidän puolestamme maksanut.

Tietysti olisi mukavaa, jos katua ei tarvitsisi ylittää henkensä kaupalla eikä puikkelehtia pensaissa tai ajoväylillä päästäkseen jalkakäytäville jätettyjen autojen ohitse. Autoilijan oikeudet ovat selvästi suuremmat kuin jalankulkijan.

Tiedän, että Kiina on ulkomaalaisella turvallinen maa. Täällä voi kulkea melkein missä vaan ja milloin vaan pelkäämättä, että joku käy päälle. Eri asia on se, että monet paikalliset kauppiaat pitävät sopivana vivuttaa rikkailta/tyhmiltä ulkomaalaisilta vähän/paljon ylimääräistä.

Jatkuvan korruption ja arvaamattoman byrokratian keskellä eläminen kuitenkin nakertaa perusturvallisuuden tunnetta. Vastapainona ystävälliset ja avuliaat tuttavat ja usein myös tuntemattomat uhraavat paljon aikaa ja työtä puolestasi. He eivät pyydä korvausta eivätkä suostu koskaan vastaanottamaan sitä.

Transparency Internationalin julkisen sektorin korruptiota mittaavassa tämän vuoden katsauksessa Kiinan sijoitus 182 maan joukossa oli 75. Kymmenen vuotta aiemmin, vuonna 2001 sen sijoitus oli 57. Silloin listalla oli 91 maata. TI sanoo, ettei maiden indeksilukuja eri vuosina voi verrata keskenään, koska tulokset on saatu erilaista tiedusteluista. Valitettavasti näyttää siltä, ettei tilanne ole Kiinassa kohentunut vaikka se sijoittuukin tänä vuonna puolivälin yläpuolelle. Kartoitus on nimittäin laajentunut pääasiassa maihin, joissa epäluottamus julkiseen sektoriin on suurta.

Lisää aiheesta