Pääoma pakenee Kreikasta: "Osa kuolemanspiraalia" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pääoma pakenee Kreikasta: "Osa kuolemanspiraalia"

Kreikan keskuspankin viimeisimpien lukujen mukaan poliittista epätasapainoa ja taloudellista romahdusta pelänneet sijoittajat nostivat pankeista 12,3 miljardin euron edestä talletuksia.

17.12.2011 16:42 | Päivitetty 17.12.2011 16:32

Talletuspako kiihtyi, kun maan entinen pääministeri George Papandreou sanoi kysyvänsä kansan mielipidettä kovaan säästöpakettiin.

Pankin luvuista kertoo brittilehti the Guardian. Guardian siteeraa uutisessaan kreikkalaista aikakauslehteä Proto Themaa, jonka mukaan 500 000 kreikkalaista on siirtänyt rahojaan ulkomaille.

– Tämä on osa laman kuolemanspiraalia, jonka säästötoimet aloittivat. Ihmiset ymmärtävät tartunnan siirtyneen pankkeihin ja he ovat hyvin peloissaan talletustensa menettämisestä. Keskimäärin 4-5 miljardia euroa pääomaa poistuu pankkijärjestelmästä joka kuukausi, taloustieteen professori Theodore Pelagidis arvioi Piraeuksen yliopistolta.

Guardianin mukaan varojen siirto pankeista ei ole enää vain superrikkaiden keino suojata talletuksiaan.

Nyt myös tavalliset tallettajat ovat ottaneet matkalaukkunsa ja täyttäneet ne käteisellä. Rahat on viety kreikkalaisista pankeista muun muassa kyproslaisiin, lontoolaisiin ja sveitsiläisiin pankkeihin.

Sveitsiläiset pankkijätit UBS ja Credit Suisse ovat omalta osaltaan vauhdittaneet pääomapakoa. Ne ovat helpottaneet tilien perustamista Sveitsiin Kreikasta käsin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?