Ruotsissa asuntojen hinnat laskussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näyttävätkö Ruotsin kerrostalohinnat suuntaa Suomelle?

Ruotsin asuntomarkkinat näyttävät Suomelle suuntaa. Naapurimaassa kerrostaloasuntojen hinnat putosivat marraskuussa, ja seuraavaksi odotetaan Suomen lukuja.

15.12.2011 20:15 | Päivitetty 15.12.2011 21:03

Ruotsalaisen Mäklaristatistikin mukaan kerrostaloasuntojen hinnat laskivat maassa marraskuussa neljä prosenttia edelliskuusta. Vastaavansuuntaista kehitystä odotetaan Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat lokakuussa samat neljä prosenttia edelliskuusta. Vielä ei ole saatu marraskuun lukuja.

Sekä Suomessa että Ruotsissa asuntokauppa hiljenee joulukuussa, kun kotitalouksien kiinnostus suuntautuu vuodenvaihteen juhlapyhiin. Mäklarstatistik sanoo, että vuodenvaihteen jälkeistä kehitystä on hyvin vaikea arvioida.

Suomessa Hypoteekkiyhdistys arvioi tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan, että varsinkaan pääkaupunkiseudun hintanäkymissä ei ole nousuvaraa. Hypon laskeman asuntomarkkinaindeksin mukaan asuntomarkkina on syksyä kohti heikentynyt selvästi.

Toisaalta matala korkotaso ja hiljan saavutettu palkkaratkaisu, mikäli se onnistuu tukemaan ostovoimaa, tukevat asuntomarkkinoita. Esimerkiksi Tapiola Pankki tuoreessa suhdannekatsauksessaan huomauttaa, että asuntojen myyntiajat ovat alkaneet pidentyä myös suurissa kasvukeskuksissa. Myös uusien asuntojen hinnat ovat kääntyneet lievään laskuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?