Norjan keskuspankki laski ohjauskorkonsa 1,75 prosenttiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Velkakriisi painaa Norjaa

Norjan keskuspankki on tämänpäiväisessä korkokokouksessaan laskenut ohjauskorkoaan euroalueen velkakriisin vähentäessä vientikysyntää.

14.12.2011 16:01 | Päivitetty 14.12.2011 18:29

Keskuspankki laski korkoa puolella prosenttiyksiköllä 1,75 prosenttiin aiemmasta 2,25 prosentista. Koronlasku oli suurin sitten vuoden 2009 toukokuun.

– Levottomuus rahoitusmarkkinoilla on lisääntynyt ja kasvun ennakoidaan heikentyvän selvästi erityisesti euroalueella. Suojautuaksemme taloudellisilta takaiskuilta ja hitaammalta inflaatiolta pidämme koronlaskua nyt sopivana, Norjan keskuspankin pääjohtaja Jan F. Qvigstad sanoo lausunnossaan.

Koronlasku puolella prosenttiyksiköllä yllätti markkinat. Ainoastaan kaksi 18 analyytikosta ennusti oikein suuren pudotuksen.

Korot linjaan Euroopan kanssa

Tänään tehty päätös purkaa osan kiristystoimista, joihin Norja ryhtyi vuoden 2009 lokakuussa. Myös Euroopan keskuspankki on marraskuun jälkeen laskenut ohjauskorkoaan kahdesti painaen sen ennätysalas 1,00 prosenttiin.

Norjan keskuspankki on viestinyt, että se haluaa välttää korkoeron leviämisen euroalueeseen verrattuna liian suureksi, jotta kruunu ei vahvistuisi liiaksi. Näillä näkymin pankki tuskin laskee korkoaan lähiaikoina.

– 1,75 prosenttia on todennäköisin päätös myös maaliskuun kokouksessa, Qvigstad paljasti tiedotustilaisuuden päätyttyä.

Norjan keskuspankin seuraava korkokokous on maaliskuussa. Hätäkokous toki pidetään, jos Euroopan talous romahtaa, Qvigstad kertoi.

EU Norjan keskeistä vientialuetta

Kruunun kurssi suhteessa euroon on Norjalle tärkeä tekijä, koska maa on Suomen tapaan vientivetoinen, vaikka sillä onkin turvanaan 423 miljardin euron öljyrahasto. Norjan tärkeintä vientialuetta on Eurooppa.

Koronlasku painoikin kruunun kurssin laskuun.

Keskuspankilla oli myös hintavakauden näkökulmasta mahdollisuus koronlaskuun. Norjan pohjainflaation arvioitiin asettuvan 1–1,5 prosenttiin kaudella ennen maaliskuuta, mikä on selvästi alle keskuspankin 2,5 prosentin tavoitteen.

Norjan talouskasvu näyttää vahvalta verrattuna muuhun Eurooppaan. Maan tilastoviranomainen kuitenkin leikkasi kasvuennustetta viime viikolla. Ensi vuonna kasvun ennustetaan jäävän 2,5 prosenttiin ilman öljy- ja merenkulkualaa.

– Tulevat siirrot (ohjauskorkorintamalla) riippuvat kehityksestä ulkomailla, sijoitusyhtiö First Securitiesin Björn Roger Wilhelmsen totesi.

Vaikka Norjan talouskasvu on vahvaa, ovat kotitaloudet myös vahvasti velkaantuneita. Keskuspankki varoitti marraskuussa, että tämä on riski vakaudelle.

Kotitalouksilla on Norjassa velkaa noin kaksi kertaa käytettävissä olevien vuositulojen verran. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?