Olympus onnistui välttämään pörssistä poistamisen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Skandaali-Olympus vältti potkut pörssistä

Kameravalmistaja Olympus onnistui toimittamaan päivitetyt tilikirjansa Japanin markkinavalvontaan määräaikaan mennessä.

14.12.2011 10:20 | Päivitetty 14.12.2011 10:19

Japanilaisyhtiön osake olisi poistettu Tokion pörssistä, jos se ei olisi pystynyt tänään toimittamaan tietoja viranomaisille.

Olympuksen piti päivittää tulostietonsa, koska viime kuussa paljastui, että se oli peitellyt 13 vuoden ajan 1,5 miljardin dollarin sijoitustappioita. Olympus kertoi marraskuussa, ettei se pysty antamaan tulostietojaan ennen kuin riippumaton tutkimus skandaalista valmistuu.

Olympuksen täytyy vielä vakuuttaa Tokion pörssi siitä, että salailu rajoittui vain yhtiön ylimpään ”moraalimattomaan” johtoon. Merkittävät osakkeenomistajat ovat ilmaisseet halunsa pitää yhtiön pörssissä, mutta osa sijoittajista toivoo markkinavalvojilta selkeää viestiä, ettei laittomuuksia sallita.

Olympuksen osake on laskenut jopa 81 prosenttia lokakuun puolesta välistä lähtien, jolloin yhtiö erotti toimitusjohtaja Michael Woodfordin. Brittijohtaja joutui eroamaan, koska hän ajautui yhtiön hallituksen kanssa riitaan sijoitustappioiden julkistamisesta.

Skandaalia tutkivan lautakunnan mukaan Olympus maksoi palkkioita konsulteille ja maksoi selvää ylihintaa yritysostoksista, jotta sen liikearvo paisuisi. Olympus kirjasi tänään viime vuoden maaliskuun liikearvoksi 145 miljardia jeniä, kun aiemmin tilikirjoissa arvo oli 194 miljardia jeniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?