HS: EK lopettaisi osa-aikaeläkkeen ja nostaisi eläkeikää

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ajaa eläkeiän nostoa 65 vuoteen. Tämä on osa eläke- ja sosiaalipoliittista kokonaisratkaisua eli niin sanottua sosiaalitupo kakkosta, kertoo Helsingin Sanomat.

12.12.2011 7:32 | Päivitetty 12.12.2011 9:17

Eläkeiän noston lisäksi EK haluaisi leikata työttömyysturvaa sekä poistaa varhaiseläkkeelle vievät työttömyysputken ja osa-aikaeläkkeen. Osa-aikaeläkkeelle pääsee nyt 60-vuotiaana. EK haluaisi nostaa ikärajaa tai lopettaa koko järjestelmän.

Sosiaalitupo kaksi on työministeri Lauri Ihalaisen (sd) ajatus. Hän on todennut, että uusi sosiaalitupo olisi hyvä jatko syksyn raamisopimukselle. Eläkeikää Ihalainen ei nostaisi, mutta ei ole muuten kertonut näkemyksiään uuden sosiaalitupon sisällöstä.

Varsinaisia neuvotteluja sosiaalituposta ei ole Helsingin Sanomien mukaan vielä käyty, vaikka asiasta on keskusteltu työmarkkinajärjestöjen tapaamisissa.

Valmista pitäisi olla jo maaliskuussa, kun hallitus joutuu todennäköisesti kehysriihessä päättämään rajuista valtiontalouden sopeutustoimista: veronkorotuksista ja etuusleikkauksista.

Hallituksen pirtaan sopisi, että samalla kerrottaisiin rakenteellisista uudistuksista, joilla rauhoiteltaisiin Suomen julkisen talouden kestävyysvajeesta huolestuneita luottoluokittajia.

Palkansaajajärjestöt vastustavat eläkeiän nostoa jyrkästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?