Britanniassa hallitusriita EU-linjasta – Clegg raivoissaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britanniassa hallitusriita EU-linjasta – Clegg raivoissaan

Britannian hallituksessa muhii sisäinen riita. Varapääministeri Nick Cleggin liberaalidemokraatit pelkäävät maan eristyvän Euroopasta. Cleggin sisäpiirin mukaan hän on pääministeri David Cameronille raivoissaan.

Britannian pääministeri David Cameron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel

11.12.2011 11:12 | Päivitetty 11.12.2011 11:15

Brittilehtien tietojen mukaan maan varapääministeri, liberaalidemokraattien Nick Clegg on raivoissaan konservatiivisen pääministerin David Cameronin EU-politiikasta. Puolueet muodostavat maan hallituksen yhdessä, joten riita ei ole vähäpätöinen.

Julkisuudessa Clegg on tukenut Cameronin ratkaisua jäädä EU-huippukokouksessa tehdyn sopimuksen ulkopuolelle. Independent-lehti kertoo kuitenkin saaneensa Cleggin lähipiiristä tietoa, että hän on oikeasti raivoissaan.

– Nick ei todellakaan ole sitä mieltä, että tämä on hyväksi Britannialle, sen työpaikoille ja kasvulle, lehti kertoo lähteen sanoneen.

– Sopimus jättää meidät [Britannian] eristetyksi Euroopassa ja se ei kuulu kansallisiin intresseihimme. Nickin pelko on, että Britanniasta tulee Euroopan yksinäinen mies, lähde jatkoi.

Liberaalidemokraateista tietoja ei haluttu kommentoida.

Britannia jäi perjantain sopimuksessa ainoaksi euroalueen ulkopuoliseksi EU-maaksi, joka ei halua tukea euroalueen velkakriisiä. Kaikki muut yhdeksän ei-euromaata ilmoittivat osallistuvansa tukemiseen, vaikkakin varauksin.

Independentin ja Observerin mukaan Clegg uskoo Britannian eristäytymisen 26 muusta EU-maasta vaikeuttavan maan suhteita Yhdysvaltoihin, heikentävän Lontoon liike-elämää ja asettavan tulevat ulkomaiset investoinnit Britanniaan kyseenalaisiksi.

Liberaalidemokraattinen kauppa- ja innovaatioministeri Vince Cable ilmaisi huolensa, että Britannia oli tehnyt neuvotteluissa oman maalin.

– En kritisoi pääministeriä henkilökohtaisesti. Meidän linjamme oli hallituskoalition kollektiivinen päätös. Lopputulos oli huono, Cable sanoi.

Britannian konservatiivinen valtiovarainministeri George Osborne taas antoi tukea Cameronille. Hänen mukaansa Cameron teki vaikean päätöksen, mutta se oli oikea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?