S&P: Eurooppa vajoaa syvään taantumaan, jos EKP ei toimi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan lama on EKP:n käsissä

Euroalue voi ajatua syvään taantumaan ensi vuonna, jos Euroopan keskuspankki (EKP) ei ryhdy päättäväisemmin toimiin velkakriisin patoamiseksi. Tätä mieltä on luottoluokittaja Standard & Poor'sin Euroopan pääekonomisti.

8.12.2011 14:26 | Päivitetty 8.12.2011 14:28

Euroopan keskuspankille täytyisi antaa laajat valtuudet toimia tänään alkavassa EU-päättäjien huippukokouksessa, Standard & Poor'sin (S&P) Euroopan pääekonomisti Jean-Michel Six sanoi.

Tällä hetkellä S&P ennustaa euroalueelle 60 prosentin todennäköisyydellä lievää taantumaa, joka alkaisi tämän vuoden viimeisellä, nyt kuluvalla neljänneksellä. Ikävämpi vaihtoehto on syvä taantuma tai lama, jonka todennäköisyys on 40 prosenttia.

– EKP:lla on edessään vaikea dilemma. On selvää, että keskuspankki on  tietoinen laman mahdollisuudesta. Se ei voi tehokkaasti tulla väliin pääomamarkkinoille ennen kuin se on saanut valtioilta takeet siitä, että ne sitoutuvat ilmoittamiinsa toimintapolitiikkoihin, Six sanoi.

S&P:n mukaan EKP on ainoa kyllin vahva instituutio pysäyttämään eurokriisin. ERVV:n tulivoima ei luottoluokittajan mukaan nykyisellään riitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?