Ekonomistit: EKP laskee ohjauskoron takaisin 1,00 prosenttiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jo on ihme, jos ei korko tänään laske

Ekonomistit odottavat Euroopan keskuspankin laskevan ohjauskorkonsa tänään tasan yhteen prosenttiin. Lisäksi sen arvioidaan lupaavan, että pankkijärjestelmällä riittää rahaa jatkossakin.

8.12.2011 10:17 | Päivitetty 8.12.2011 10:20

Ekonomistit ovat korko-odotuksissaan melko yksimielisiä. Uutistoimisto Bloombergin kokoamassa ennusteessa vain kolme ekonomistia 57:stä odottaa koron pysyvän ennallaan 1,25 prosentissa. Kaksi odottaa keskuspankin laskevan korkoa peräti puolella prosenttiyksiköllä 0,75 prosenttiin.

– Odotan EKP:n laskevan ohjauskoron yhteen prosenttiin. Muiden ilmoitusten osalta voisin ajatella, että keskuspankki lupaa tukea pankkijärjestelmän likviditeettiä ja ilmoittaa jatkavansa kriisimaiden valtionlainojen tukiostoja, Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

Myös Nordean pääekonomisti Pasi Sorjonen odottaa EKP:n palauttavan ohjauskoron yhteen prosenttiin.

– Lisäksi EKP voi ottaa tilapäisesti käyttöön 2–3 vuoden mittaisia rahoitusoperaatioita tilannetta rauhoittaakseen, Sorjonen arvioi.

– On mahdollista, että keskuspankki lisää valtionlainaostoja, mutta luultavasti se kuitenkin tässä tilanteessa odottaa, että finanssipolitiikan puolelle saadaan jonkinlaista rotia, hän sanoo.

"Euron kohtalonviikolla" huomio huippukokouksessa

Euroopan tilannetta helpottaa hieman Italian eilinen ilmoitus uusista säästötoimista ja rakenteellisista uudistuksista. Nordean Pasi Sorjosen mukaan se on hyvä alku, jonka jälkeen jatkoa voidaan lähteä pohtimaan aiempaa paremmista lähtökohdista.

Italiassa on määrä pitää seuraavat parlamenttivaalit vuoden 2013 keväällä, joten pääministerin tehtäviä hoitavalla Mario Montilla on puolitoista vuotta aikaa ennen vaalikannatuksestaan huolestuneiden poliitikkojen paluuta.

Sorjonen tai Sampo Pankin Pasi Kuoppamäki eivät kumpikaan odota EKP:n vielä tällä viikolla ilmoittavan merkittävistä uusista toimista. Torstai-iltana euroalueen päättäjät kokoontuvat huippukokoukseensa, ja suurimmat odotukset kohdistuvat sen aikaansaannoksiin.

– EKP tuskin haluaa kokouksen alla tehdä mitään, mikä päästäisi muut päättäjät vielä kerran pälkähästä. Puhumalla Euroopan jäljellä olevista kohtalon päivistä EKP ja talouskomissaari Olli Rehn ovat halunneet luoda EU:n päättäjille sellaiset paineet, että heidän on nyt pakko tehdä joitakin todella isoja ratkaisuja. Siihen sopisi huonosti se, että joku muu kävisi helpottamassa tilannetta ennen kokousta, Kuoppamäki sanoo.

Italian määrätietoiset päätökset ja tuloksellinen huippukokous täydennettynä EKP:n valtionlainaostoilla riittäisivät hänen mukaansa hyvinkin rauhoittamaan markkinoita toistaiseksi. Euroalueen vakaudesta huolissaan oleva EKP joutuu kuitenkin tasapainottelemaan uskottavuutensa kanssa.

– Tapahtui huippukokouksessa mitä hyvänsä, EKP yrittää kaikissa olosuhteissa ylläpitää vaikutelman siitä, että se tekee päätöksensä itsenäisesti. Jos se heti huippukokouksen jälkeisellä viikolla tekisi jonkinlaisia ratkaisuja, saattaisi se näyttää huonolta eli siltä, että EKP olisi painostettu tekemään jonkinlaisia ratkaisuja, Kuoppamäki sanoo.

Seuraava korkokokous on vasta tammikuussa, joten keskuspankin ulostuloa odotetaan lähiviikkoina.

Viime kuussa EKP yllätti markkinat täysin ja laski keskeistä rahamarkkinoiden ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Aiemmin tänä vuonna EKP on nostanut korkoa kaksi kertaa. Huhti- ja heinäkuussa keskuspankki laski korkoa 0,25 prosenttiyksikköä kerrallaan. Sitä ennen ohjauskorko oli pysynyt ennätysalhaisella yhden prosentin tasolla vuoden 2009 toukokuusta lähtien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?