Uutistoimistolähteet: EKP voi ilmoittaa uusista pankkitukitoimista huomenna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP voi ilmoittaa uusista pankkitukitoimista torstaina

Euroopan keskuspankki EKP saattaa ilmoittaa huomisen korkokokouksensa yhteydessä useista toimista pankkirahoituksen elvyttämiseksi, uutistoimisto Bloomberg kertoo kolmen euroalueen viranomaisen tietoihin perustuen.

7.12.2011 16:07 | Päivitetty 7.12.2011 17:50

Keskuspankin kerrotaan harkitsevan pankeille asetettujen vakuusvaatimusten helpottamista sekä pidempiaikaisten lainojen tarjoamista. Toimenpiteiden tarkoituksena on lähteiden mukaan talouden rahavirtojen vauhdittaminen.

Kaksi lähteistä sanoi, että EKP todennäköisesti alentaa ohjauskorkoaan huomenna ja että keskuspankkipäättäjät keskustelevat huomisessa korkokokouksessa vain koronlaskun suuruudesta.

Lähteiden mukaan EKP saattaa laajentaa pankeille myöntämiensä lainojen vakuuksiksi kelpaavien sijoituskohteiden valikoimaa siten, että se löysentää sijoituskohteiden käyttöjä säänteleviä sääntöjä. Keskuspankki voi myös korottaa pankkien kattamattomien velkapapereiden osuutta pankin vakuuksista nykyisestä 10 prosentista.

EKP antaa pankeille lainaa vakuuksia vastaan jo nyt niin paljon kuin on tarpeen vuoden ajaksi. Lähteiden mukaan EKP todennäköisesti pidentää laina-aikaa kahteen vuoteen. Myös kolmen vuoden lainoista on keskusteltu, mutta näin pitkä laina-aika on epätodennäköinen tässä vaiheessa.

EKP:n taka-ajatuksena on, että pidempiaikaiset lainat rohkaisisivat pankkeja lainaamaan yrityksille ja kotitalouksilla. Pitkät lainat auttaisivat pankkeja myös täyttämään uudet Basel-säännöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?