Merkel ja Sarkozy: EU-huippukokouksen tehtävä päätöksiä perussopimuksesta

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ehdotukset Euroopan unionin perussopimukseen tehtävistä muutoksista on julkaistu. Sarkozy ja Merkel esittivät maanantaina yhteisessä lehdistötilaisuudessa muun muassa EU:n jäsenmaiden budjettikuriin tiukennuksia sekä automaattisia sanktioita säännöksiä rikkoville.

7.12.2011 16:50 | Päivitetty 7.12.2011 16:45

Yhteisessä kirjeessään Euroopan unionin presidentille Herman Van Rompuylle Saksan ja Ranskan johtajat sanovat haluavansa asiasta päätöksen huomenna torstaina alkavassa EU:n huippukokouksessa. Tällöin toimenpiteet voisivat olla valmiina maaliskuuhun mennessä.

Uuden sopimuksen tulisi edellyttää "automaattisia toimenpiteitä" niitä euromaita kohtaan, jotka lipsuvat kolmen prosentin alijäämävaatimuksesta. Sopimuksessa tulee myös tehdä selväksi, että "Kreikan tapaus vaati ainutlaatuisen ja poikkeuksellisen ratkaisun", kirjelmässä sanotaan.

Ranskalais-saksalaisessa esityksessä torjutaan myös vaatimukset sijoittajavastuusta. Sen sijaan kaikkia jäsenmaita pyydetään toimeenpanemaan tasapainoinen budjettilainsäädäntö ja hyväksymään EU:n budjettisuositukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?