Kunta-alan työntekijöitä karkaa eläkkeelle ennätysvauhtia. Kuntaliiton Rakennemuutoskatsauksessa arvioidaan, että eläkkeelle jää vuosittain 16 000–17 000 työntekijää.
Erityisesti hoitajat ja siivoojat lähestyvät kunnissa kovaa vauhtia eläkeikää. Heistä 80 prosenttia eläköityy vuoteen 2030 mennessä.
Monessa kunnassa pohditaankin, mistä löytyisivät tulevaisuuden työntekijät. Nuoria kunta-ala ei tunnu kiinnostavan, sanoo KT Kuntatyönantajien kehittämispäällikkö Riikka-Maria Yli-Suomu.
– Kuntien haasteena on oikeanlaisen työnantaja- ja organisaatiomielikuvan rakentaminen. Tarvitaan sekä markkinointiosaamista että henkilöstöjohtamisen osaamista. Työelämään tulevat sukupolvet vaativat aiempaa enemmän joustavuutta ja vaikutusmahdollisuuksia oman työnsä tekemiseen, hän muotoilee tiedotteessa.
Kunta-alalla pelätään, että ongelmia on tiedossa jo tällä vuosikymmenellä. Tilastojen valossa syy on selvä.
– Yksityinen sektori on onnistunut rekrytoimaan nykyisistä alle 35-vuotiaista paljon suuremman osan kuin kuntasektori, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä kertoo.
Kunta-alalla aiotaan etsiä ratkaisuja korostamalla kuntatöiden ihmisläheisyyttä ja "työn merkityksellisyyttä". Lisäksi kunnissa haluttaisiin hyödyntää nykyistä enemmän osatyökykyisten työpanosta.
– Osatyökykyisten määrä on ollut jatkuvassa kasvussa työelämässä. Työprosessien ja -olojen täytyy jatkossa mahdollistaa vajaakin työkyky. Työvoimatarjonnassa on entistä enemmän myös työikäisiä, jotka ovat valmiita tinkimään toimeentulostaan voidakseen työskennellä osa-aikaisesti, Yli-Suomu kertoo tiedotteessa.