Ranska ja Saksa: EU:lle uusi perussopimus

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ilmoitti tänään odotetusti, että Ranska ja Saksa haluavat EU:lle uuden perussopimuksen. Sarkozy sanoi, että tavoitteena on 27 EU:n jäsenmaan sopimus, mutta Saksa ja Ranska tyytyvät myös 17 euromaan sopimukseen.

5.12.2011 17:22 | Päivitetty 5.12.2011 19:18

Nicolas Sarkozy kertoi asiasta tänään tiedotustilaisuudessa Pariisissa tavattuaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin.Sarkozy sanoi, että Ranska ja Saksa haluavat vahvistaa Kansainvälisen valuuttarahaston roolia. Lisäksi maat haluavat automaattisia sanktioita budjettisäännöksiä rikkoville. Myös EKP:n itsenäisyys on turvattu, Sarkozy sanoi.

Sarkozyn mukaan muutoksista pyritään sopimaan maaliskuuhun mennessä.

Merkel sanoi, että perussopimuksen muutokset koskisivat kaikkia 17 euromaata. Muut EU-maat voivat liittyä mukaan päätöksentekoon, jos niin haluavat. Merkel haluaa, että euroalue toteuttavat muutoksen yksin, jos on tarpeen.

Merkel sanoi, että EU-johtajat pyrkivät aikaistamaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) käyttöönottoa vuoteen 2012 aiemmin suunnitellusta vuodesta 2013.

Saksa ja Ranska haluavat myös taata, että rahaston päätöksenteko tapahtuu määräenemmistöllä sen sijaan, että pyrittäisiin siihen osallistuvien maiden hallitusten yksimielisyyteen. Molempien maiden johtajat korostivat, että päätöksiä on tehtävä ripeästi ja että euroalueen tilanne on vakava.

Merkelin mukaan EU-johtajat pyrkivät pääsemään loppuviikon huippukokouksessa ratkaisuun, joka palauttaa "hieman luottamusta" euroalueeseen.

– Olemme vaikeassa tilanteessa, ja meidän täytyy saada takaisin luottamusta, koska meidän uskottavuutemme on kärsinyt, Merkel sanoi.

Saksa ja Ranska torjuivat eurobondit sanomalla, että ne eivät ole ratkaisu euroalueen velkakriisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?