Fitch: Dollarioperaation "hyödyt ovat symbolisia"

Keskiviikkona maailman suuret keskuspankit sopivat operaatiosta, jonka olisi tarkoitus avata dollarihanoja Eurooppaan. Luottoluokitusyhtiö Fitchin mukaan operaation hyödyt ovat lähinnä symbolisia. Ne kertovat kuitenkin, että keskuspankeilta löytyy reagointikykyä.

2.12.2011 18:55 | Päivitetty 2.12.2011 18:57

Yhdysvaltain ja Euroopan sekä muiden keskuspankkien keskiviikkona sopimat toimet pankeille suunnatun dollarilikviditeetin lisäämisestä kertovat valmiudesta maailmanlaajuiseen koordinaatioon ja sitoutumisesta rahoituksen turvaamiseen. Näin arvioi Fitch Ratings tänään antamassaan katsauksessa.

– Vaikka uskomme, että toimenpiteen hyödyt ovat suurelta osin symbolisia, päätös on siinä mielessä merkittävä, että se osoittaa keskuspankkien sitoutuneen turvaamaan rahoituksen saatavuuden samaan aikaan kun kriisiin haetaan pidemmän aikavälin ratkaisua, Fitch kirjoittaa.

Yhdysvaltain Fed, EKP, Englannin keskuspankki, Japanin keskuspankki, Sveitsin keskuspankki ja Kanadan keskuspankki ilmoittivat keskiviikkona laskevansa dollarimääräisten swap-sopimusten korkoa 50 korkopisteellä ensi maanantaista lähtien. Korko on rahan hinta, jolla eurooppalaiset pankit voivat ottaa dollarimääräistä lainaa keskuspankista.

Samana päivänä myös Kiinan keskuspankki alensi pankeille asettamiaan reservivaatimuksia tukeakseen maan talouskasvua, joka on hidastumassa. Toimenpiteet vauhdittivat osakekurssit keskiviikkona reippaaseen nousuun. Myös useimpien euromaiden valtionlainojen korot laskivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?