Merkel vaatii tiiviimpää talousunionia

Saksan liittokansleri Angela Merkel ajaa Euroopan unionia kohti tiivistä talousliittoa. Merkelin mukaan EU-sopimuksia täytyy muuttaa, jotta tiiviimpi finanssipoliittinen unioni muuttuu mahdolliseksi.

2.12.2011 10:53 | Päivitetty 2.12.2011 17:38

Saksan liittopäiville puhunut liittokansleri Angela Merkel kertoi euromaiden yhdessä takaamien joukkolainojen eli eurobondien edellyttävän unionin finanssipoliittista tiukentamista. Merkelin mukaan eurobondit sinänsä eivät ole ratkaisu velkakriisin.

Ensi viikon perjantaina pidettävän huippukokouksen tavoitteena on kuitenkin EU-sopimusten muuttaminen, jotta unionin jakautumiselta kahtia vältytään, Merkel sanoi. Puheessaan Merkel vaatikin muutoksia EU:n sopimuksiin ja kertoi, että unionilla tulisi olla suuremmat valtuudet puuttua jäsenvaltioiden budjetteihin.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi vihjasi eilen, että EKP saattaa olla valmis kasvattamaan rooliaan velkakriisin hoidossa, mikäli unioni tiivistää finanssipoliittista yhteistyötään.

– Muut elementit saattavat seurata sitä [finanssipoliittista sopimusta], mutta järjestys on tärkeä, Draghi sanoi.  

Merkel sanoi myös, että Euroopan keskuspankin rooli poikkeaa Fedin ja Englannin keskuspankin roolista. EKP:n lakisääteinen rooli euron vakauden vaalijana ja sen uskottavuuden puolustajan täytyy säilyttää.

Velkakriisikestää vuosia

Merkel sanoi euron olevan vahvempi valuutta kuin edesmennyt Saksan markka. Merkelin mukaan eurokriisissä on kyse sekä valtionlainojen kriisistä että luottamuksen puutteesta.  

Liittokansleri korosti, että euroaluetta ravistelleen velkakriisin ratkaiseminen ei onnistu nopeasti. Kriisin voittaminen vie aikaa ja siinä on kysymys ”maratonista”, Merkel kertoi.

– Velkakriisin ratkaisemisessa on kyse prosessista, joka tulee kestämään vuosia, Merkel sanoi.

Merkel tapaa ensi viikolla Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn eurokriisin pakeilta. Viikon lopulla EU:n päättäjät kokoontuvat huippukokoukseen pohtimaan velkakriisin nujertamista.

Euroopan komissio julkisti viime viikolla ehdotuksensa malleista eurobondeiksi, joilla korvattaisiin jäsenmaiden kansallinen velka joko osin tai kokonaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?