Tanskanen SK:ssa: Päättämättömyys kaatamassa euron

Ministeri Antti Tanskanen sanoo Suomen Kuvalehdessä, että poliitikot ovat kykenemättömiä tekemään euroalueen velkakriisin ratkaisemiseksi tarvittavia päätöksiä. EKP:lle Tanskanen haluaa täydet keskuspankin valtuudet, myös eurobondit.

2.12.2011 9:05 | Päivitetty 2.12.2011 9:02

Eurooppalaisten poliitikkojen päättämättömyys on johtamassa yhteisvaluutan tuhoon, sanoo ministeri Antti Tanskanen Suomen Kuvalehdessä tänään julkaistussa kirjoituksessaan.

Tanskasen mukaan euron pelastaminen vaatisi kovia päätöksiä rahaliiton laajentamiseksi myös talousliitoksi.

Tanskanen arvioi, että poliittinen tahto euron säilyttämiseksi on vaikeuksista huolimatta yhä vahva, mutta toimivan talous- ja rahaliiton edellyttämiin päätöksiin ei ole rohkeutta. Erityisesti Tanskanen kritisoi Saksaa.

Angela Merkelin puheet poliittisesta unionista ovat vailla sisältöä. Pikemminkin muutoksista puhuttaessa Saksa kieltää lähes kaikkien niiden keinojen käyttämisen, mitä nyt tarvittaisiin, Tanskanen kirjoittaa.

Tanskanen sanoo alijäämämaiden tasapainottumisen ensimmäisen ehdon olevan Saksan vaihtotaseen ylijäämän purkaminen, sillä sitä ei olisi ilman euroa koskaan syntynytkään.

Tanskanen peräänkuuluttaa myös Euroopan keskuspankin EKP:n muuttamista täysvaltaiseksi keskuspankiksi niin, että se saisi halpaa rahoitusta. Tähän tarvittaisiin Tanskasen mukaan jäsenvaltioiden yhteisvastuulliset velkakirjat ja yhteinen budjettikuri.

Tanskanen vertaa euroa dollariin ja sanoo, että kun Yhdysvaltojen keskuspankilla Fedillä on kaikki tavanomaiset keskuspankin valtuudet, EKP:ltä osa näistä on nimenomaan poistettu.

– Euro ei voi koskaan kilpailla dollarin kanssa kansainvälisenä valuuttana, ellei sillä ole vastinetta USA:n liittovaltion velkakirjoille, hän kirjoittaa.

Tanskasen mukaan ajatus yhteisistä velkakirjoista menee useimpien euron kannattajienkin mukaan liian pitkälle. Hän kuitenkin näkee, että jos haluaa euron, on hyväksyttävä kaikki se, mitä toimiva eurojärjestelmä vaatii.

Perimmäisenä ongelmana Tanskanen näkee poliitikkojen päättämättömyyden. Hän peräänkuuluttaakin päättäjiltä paasikiveläistä realismia.

– Realismin puute selittyy ymmärtämättömyydellä tai älyllisellä epärehellisyydellä. Jälkimmäinen johtuu uskalluksen puutteesta toimia muuten kuin äärimmäisen pakon edessä tai taktisista syistä, kun epäsuosittuja ratkaisuja halutaan siirtää kriisin varjolla tehtäväksi. Tässä uhkapelissä lopputulos voi yllättää pelurit.

Tanskanen on pitkän linjan vaikuttaja suomalaisessa elinkeinoelämässä. Hän toimi OP-Pohjolan pääjohtajana eläkkeelle jäämiseensä vuoteen 2007 saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?