Keskuspankit aloittavat jättimäiset poikkeustoimet

Yhdysvaltain keskuspankki ja viisi muuta keskuspankkia ovat sopineet erittäin mittavista aputoimista, joiden tarkoituksena on taata pankkien dollarirahoitus.

30.11.2011 15:51 | Päivitetty 30.11.2011 19:11

Keskuspankit sopivat laskevansa dollarimääräisten swap-sopimusten korkoa 50 korkopisteellä. Tarkoituksena on lisätä dollarimääräistä rahoitusta kansainvälisessä rahoitusjärjestelmässä.

Lisäksi sopimuksien määräaikoja pidennetään vuoden 2013 helmikuuhun. Sopimusten oli määrä aiemmin päättyä ensi vuoden elokuussa.

Uusi korko muodostuu dollarimääräisestä yli yön -indeksiswap-korosta, jonka päälle tulee 50 pisteen korko. Aiemmin päälle tuleva osa oli sata korkopistettä. Uusi hinnoittelu otetaan käyttöön maanantaista lähtien.

Fedin mukaan koronlaskusta on sovittu Euroopan, Kanadan, Englannin, Japanin ja Sveitsin keskuspankkien kanssa.

– Toimien tarkoituksena on helpottaa rahoitusmarkkinoiden rasitusta ja siten lieventää rasituksen vaikutusta kotitalouksien ja yritysten luottotarjontaan, mikä auttaa edistämään taloudellista toimintaa, Fed kertoi tiedotteessaan.

Keskuspankkien suuroperaatio tulee tarpeeseen, sillä eurooppalaisten pankkien dollarimääräiset rahoituskustannukset nousivat tänään korkeimmalle tasolleen kolmeen vuoteen.

Keskuspankit sopivat tänään myös luovansa väliaikaiset kahdenkeskiset swap-ohjelmat, jotta rahoitusta voidaan tarjota millä valuutalla tahansa tarpeen vaatiessa.

Lisäksi Euroopan keskuspankki tiedotti, että se ryhtyy tarjoamaan säännöllisesti viikon ja kolmen kuukauden mittaisia dollarilainoja kiinteään korkoon. EKP laskee myös kolmen kuukauden mittaisten dollarioperaatioiden alkumarginaalia 12 prosenttiin nykyisestä 20 prosentista ensi keskiviikosta lähtien.

EKP toteutti samankaltaisen operaation syyskuussa, mutta ilman swap-sopimusten koronlaskua. Silloin keskuspankki tarjosi euroalueen pankeille kolme erillistä kolmen kuukauden dollarilainaa loppuvuoden ajaksi. Mukana keskuspankkien yhteisessä likviditeettioperaatiossa olivat Yhdysvaltain Fed sekä Englannin, Japanin ja Sveitsin keskuspankit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?