David Beckhamin operoinut Sakari Orava sekä Ilkka Tulikioura ja Aki Hintsa tekivät mahtitilit - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hurjat erot – katso 200 huippulääkärin tulot

Kuvituskuva
Julkaistu: 28.11.2011 13:51, Päivitetty 28.11.2011 13:41

Lääkärien tulot ovat nousseet jälleen keskustelun polttopisteeseen valelääkäriskandaalin seurauksena. Katso kuinka valelääkärikin pääsi ammattikuntansa palkka-aateliin, mutta arkkiatri on palkkakuopassa. TV-lääkäri Kiminkinen teki tiliä, mutta Tohtori Tolonen jäi nollille Suomessa.

Pääkaupunkiseudulla valelääkäriksi paljastuneen Esa Antero Laihon yhtenä pontimena oli raha. Ja sitä hän ehtikin tienata vuosikymmenessä yli miljoona euroa. Lisäksi Laihon firmoissa on nostamattomia voittovaroja.

Laiho ei ole yksin. Ilta-Sanomien ja Taloussanomien selvityksen mukaan lääkäriasemien ja reppufirmojen omistajien lisäksi kovimmat tulot ovat muutamalla ammattiryhmällä. He eivät ole sydän- tai syöpäspesialisteja vaan niitä lääkäreitä jotka toimivat erikoisaloilla, jotka kuluttaja tai vakuutusyhtiö maksaa. (Katso listat artikkelin lopusta.)

Erityisesti Laihon Eliah Capital Holding Oy rypee rahassa. Myös Suomen Geriatriakeskus on alkanut tehdä tulosta. Eliah Capitaliin oli kertynyt 31.3.2010 mennessä yli 600 000 euroa voittoja. Suomen Geriatriakeskus teki viime vuonna 1,2 miljoonan liikevaihdolla 23 000 euron voiton. Kummassakin yrityksessä Laiho on ainoa hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja.

200 000 euron vuosituloon ihan maakuntasarjaa

Laihon leipäpuu olivat vanhukset. Muuten ortopedit, silmälääkärit ja gynekologit ovat lääkäreiden palkka-aatelia. Valitsemalla nämä erikoistumissuunnat voi päästä todella tähtitieteellisiin ansioihin. Tosin usein on taloudellisessa menestyksessä kyse myös omistamisesta, rahakkaista sopimuksista ja/tai äärimmäisyyksiin viritetystä ammattitaidosta, kuten muutamilla maailmanmainetta nauttivilla suomalaisilla urheilukirurgeilla on.

Suurten tulojen taustalla on yleensä työskentely yksityissektorilla tai vähintään yksityispraktiikan pito julkisen puolen viran rinnalla. Jos virka vie kaiken ajan, ei synny mahdollisuuksia lisätuloihin. Esimerkiksi Turusta Helsinkiin siirtynyt HUS-konsernin johtaja Aki Lindén ei pääse pomojen top 20 -listalle 201 000 euron tuloillaan.

On julkkislääkäreitäja julkkislääkäreitä

Sen sijaan listoilla paistattelee esimerkiksi tv:stä tuttu Tapani Kiminkinen 291 000 euron tuloilla. Tähän eivät yllä kaikki julkkislääkärit. Muun muassa tietokirjailija-lääkäri Antti Heikkilä jäi viime vuonna vajaaseen 97 000 euroon ja Espanjan Aurinkorannikolla asuva Tohtori Tolonen, Matti Tolonen, jäi Suomessa pyöreään nollaan.

Osa omistajista ei nostanut yrityksestään lainkaan verotettavia osinkoja, kuten Helsingin Bulevardilla sijaitsevan Klinikka 22:n Jan Lassus, jolla oli kuitenkin muhkeat 411 000 euron ansiotulot. F1-lääkäri Aki Hintsa ei puolestaan saanut Suomessa lainkaan verotettavaa ansiotuloa vuonna 2010.

Listojen kummajainen on valelääkäri Laiho, joka tienaa enemmän kuin useimmat valvojansa Valvirassa. Lisäksi hän pesee liki 169 000 euron vuosituloilla sadat huippulääkärit, kuten esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan keskussairaalan johtavan lääkärin, HUS:n Lohjan sairaanhoitoalueen johtajan, puolustusvoimien ylilääkärin ja Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajan jne. jne.

Lääkärikunnan ykkönen arkkiatri Risto Pelkonen jää tässä vertailussa kauas kärjestä vajaan 79 000 euron tuloilla.

Turku oneri maata

Turusta löytyvät Suomen suurituloisimmat lääkärit kirkkaimpana kärkenään Mehiläisen hallituksen puheenjohtaja Matti Bergendahl. Ruotsalaisen Ambean ostama Mehiläinen ei verosuunnittelun takia maksa juurikaan veroja Suomeen, mutta johtajiaan se hellii sekä optioilla että yrityskaupoista kilahtavilla tuloilla.

Mehiläisen hunajata hunajata pääsi maistamaan myös kaupungin lääkäreiden listakolmonen Kari Antila. Kakkoseksi noussut Sakari Alhopuro on tehnyt tilinsä omistamassaan Pulssissa.

David Beckhamin operoinut Sakari Orava jää Turussa neljänneksi kannoillaan toinen kuuluisa urheilulääkäri Ilkka Tulikoura.

Lääkäreiden jättitulot Lähde: Verotiedot 2010. Yritysten ja muiden organisaatioiden internetsivut

Tuoreimmat osastosta