Eurooppaoikeuden professori: Kreikalta vaadittava sitoumus poliittinen paperi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Velvoittaako kirjallinen sitoumus Kreikkaa säästämään?

Kreikkalaisilta poliitikoilta vaadittu kirjallinen sitoumus säästöihin on poliittinen, ei juridinen sopimus, eurooppaoikeuden professori sanoo. Syöksykierteessä se on kuitenkin vähintä, mitä voi vaatia.

Uusi demokratia -puolueen puheenjohtaja Antonis Samaras lähetti eilen kirjeen EU:lle, IMF:lle ja EKP:lle.

24.11.2011 15:36 | Päivitetty 24.11.2011 15:37

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan eurooppaoikeuden professorin Juha Raition mukaan Kreikan lainoittajien kreikkalaisilta poliitikoilta vaatima sitoumus toteuttaa säästötoimia on poliittinen sopimus.

Hänen mukaansa eurooppaoikeus ei estä sopimuksen kirjoittamista, mutta varsinaista oikeudellista tukea Kreikalta vaadittavalla sopimuksella ei ole. Raitio muistuttaa, että eurooppaoikeuden näkökulmasta esimerkiksi Euroopan rahoitusvakausvälinettä (ERVV) ei pitäisi olla olemassa.

Raitio itse katsoo kreikkalaispoliitikoilta vaadittavan sopimuksen tarpeelliseksi.

– Elämme parhaillaan syöksykierteessä, joten tärkeää on hakea vähintäänkin poliittisen tason sitoumus kaikilta keskeisiltä kreikkalaisilta poliitikoilta, Raitio kommentoi säästötoimenpidesitoumusta.

Hän sanoo, että sitoumus on tärkeä välttämättömien talouden tasapainottamistoimenpiteiden takia. Raition mukaan olennaista on varmistaa, ettei synny tilannetta, jossa Kreikkaan muodostetaan uusi hallitus, joka ei ole valmis toteuttamaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, euromaiden ja Euroopan unionin komission vaatimia säästötoimenpiteitä.

Kreikan lainoittajat ovat vaatineet kreikkalaispoliitikoilta kirjallista sitoumusta toteuttaa Kreikan toisen tukipaketin vaatimat säästötoimet. Kreikan toisesta 130 miljardin euron tukipaketista sovittiin lokakuussa.

Kirjallinen sitoumus on ollut ehtona sille, että Kreikka saa ensimmäisen tukipaketin seuraavan, kahdeksan miljardin lainaerän joulukuussa.

Kreikkalaisen Uusi demokratia -puolueen puheenjohtaja Antonis Samaras on aiemmin vastustanut kirjallista sitoumusta, mutta eilen Samarasin kerrottiin kirjoittaneen EU:lle, Euroopan keskuspankille ja Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle kirjeen, jossa hän selittää puolueensa tukevan pääministeri Loukas Papadimosia säästöohjelman toteuttamisessa.

Sitoumus auttaarauhoittamaan markkinoita

Juha Raitio arvelee, että sitoumuksella voi olla merkitystä markkinoiden rauhoittamisen kannalta. Hän sanoo, että Kreikan tilanteen edistämiseksi ei taida olla muuta tehtävissä.

– Sitoumus voi antaa IMF:lle, komissiolle ja ERVV:lle valvontavaltaa lyhyellä aikavälillä.

Raition mukaan Kreikalta vaadittava sitoumus on asiallinen lisä poliittisessa mielessä. Oikeudellisessa mielessä sitoumuksella ei ole niinkään merkitystä.

– Elämme nyt sellaista aikaa, että eurooppaoikeuden kannalta ei voi sanoa mitään varmaa, hän luonnehtii Euroopan tilannetta.

Raitio sanoo, että sitoumuksen vaatimiseen ei ole olemassa minkäänlaista instituutiota, ja Kreikan ongelmaa ei ole helppoa tulkita puhtaan juridiikan kannalta.

Professorin mukaan juridiikka seuraa yksinkertaisesti sääntöjä, joita pitää noudattaa, jotta ne ovat uskottavia. Hänen mukaansa tällä hetkellä on kuitenkin järkevää hakea poliittista sitoumusta Kreikalta.

Mitä jos jokin uusipuolue pääsee valtaan?

Ongelmana on se, ettei tiedetä, mille ajanjaksolle sitoumukset haetaan. Velvoittaako sitoumus siihen asti, että Euroopan vakausmekanismi astuu voimaan vuonna 2013, hän kysyy.

Raitio tunnustaa, että poliittiseen sitoumukseen liittyy kysymys vaaleista. Jos kreikkalaiset äänestäjät eivät anna luottamusta nykypoliitikoille ja jokin nykyisin tuntematon puolue äänestetään valtaan, voi kirjallinen sitoumus menettää merkityksensä.

– Mutta mitä muutakaan IMF, komissio ja ERVV voivat tehdä?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?