Katainen: Euroopalla keinot vähissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katainen: Euroopalla keinot vähissä - vastuu Kreikalla ja Italialla

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) arvioi, että Euroopalla alkavat olla keinot vähissä velkakriisin pysäyttämiseksi. Vastuu on nyt kriisimailla itsellään.

18.11.2011 11:37 | Päivitetty 18.11.2011 11:46

Kataisen mukaan Italian ja Kreikan on nyt itse vakuutettava markkinoille, että ne pystyvät tekemään tarvittavat säästötoimet.

– EU ei voi palauttaa luottamusta Kreikkaan ja Italiaan, jos ne eivät itse sitä tee, Katainen sanoi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

– Me emme voi tehdä mitään, mikä lisäisi luottamusta maihin. Jos on olemassa epäilystä maiden kyvystä tehdä järkeviä ja oikeita päätöksiä talouspolitiikassaan, ei kukaan muu voi korjata tätä.

Kataisen mukaan euromaiden lokakuun lopun huippukokous ei onnistunut rauhoittamaan markkinoita. Kokouksen jälkeen euro on halventunut suhteessa dollariin ja Italian kahden vuoden valtionlainan korko on noussut 150 korkopistettä.

Kataisen mukaan Kreikan ja Italian suhteen ”millään ei voi olla niin paljon vaikutusta kuin konkreettisilla, läpinäkyvillä ja oikein ajoitetuilla toimilla”.

Sen sijaan ero euroalueesta ei ole ”lääke tähän kriisiin”. Tämän mahdollisuuden käsittely on silloin ajankohtainen, kun sääntöjen muutoksista keskustellaan, Katainen korosti.

Myös Suomen on lisättävä ponnistelujaan budjetin pitämiseksi tasapainossa.

– Suomi ei voi tuudittautua ajatteluun, että kaikki on täällä aina hyvin. Meidän täytyy puolustaa uskottavuuttamme ja talouden vakautta, Katainen sanoi.

– Paras keino pitää korot alhaalla on pitää talous hyvässä kunnossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?