Citigroupin pääekonomisti: EKP:n estettävä maksukyvyttömyys heti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: Katastrofi voi olla päivien päässä

Euroopalla on enää vain päiviä tai viikkoja aikaa toimia, jotta se voisi estää merkittävien euromaiden vajoamisen maksukyvyttömyyteen, sanoo amerikkalaispankki Citigroupin pääekonomisti.

17.11.2011 10:31 | Päivitetty 29.11.2011 14:33

– Aika on loppumassa nopeasti. Meillä on ehkä kuukausia, mutta kyse voi olla vain viikoista tai päivistä, ennen kuin on olemassa selvä riski täysin tarpeettomasta maksukyvyttömyydestä Espanjan tai Italian kohdalla, Citigroupin pääekonomisti Williem Buiter sanoi Bloomberg TV:n haastattelussa.

– Se olisi katastrofi ja turmelisi Euroopan pankkijärjestelmän, ja veisi myös Pohjois-Amerikan mukanaan. Päättäjien on toimittava nyt, Buiter jatkoi.

Euroopan johtajien toimettomuus ja euroalueen keskuspankin EKP:n vastustus velkakirjaostojen laajentamiselle on nostanut niin sanottujen euroalueen ydinmaiden, kuten Suomen ja Itävallan tartuntariskiä.

Italian kymmenvuotisten valtionlainojen korko on noussut yli kriittisen seitsemän prosentin rajan, jolloin Kreikka, Irlanti ja Portugali joutuivat aiemmin tukeutumaan kansainvälisiin rahoituspaketteihin. Suomen ja Itävallan valtionlainojen korkoero on kasvanut Saksan vastaaviin lainoihin verrattuna.

EKP:n arvioidaan ostaneen jälkimarkkinoilta tavallista suurempia määriä Italian velkakirjoja eilen. Citigroupin Buiterin mukaan keskuspankki on kuitenkin vastahakoinen ostamaan valtionlainoja suoraan.

– Keskuspankkien tekemiin valtionlainojen ostoihin suhtaudutaan kuin kirkossa kiroilemiseen. Sitä ei vain tehdä, Buiter sanoi.

Buiterin mukaan EKP on kuitenkin ainoa taho, joka voi auttaa euroaluetta.

– Heidän on ehkä pidettävä nenästään kiinni sitä tehdessään, mutta jos he eivät tee sitä, se on euroalueen loppu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?