5 hullua faktaa McDonald'sin hittihampurilaisesta

Amerikkalainen Business Insider -verkkosivusto kertoo uskomattoman tarinan McDonald'sin hittihampurilaisen taustalla. Sivuston mukaan "kylkipalahampurilaisen" pihvi on oikeasti sekoitus sian sydäntä ja vatsaa.

11.11.2011 11:10 | Päivitetty 11.11.2011 11:07

1. McRib keksittiin, koska kana oli loppu

McDonald'sin ensimmäinen pääkokki Rene Arend sanoi haastattelussa McRibin syntyneen siksi, että huippusuosituille Chicken McNuggetseille tarvittiin korvaaja kananlihan loputtua valtavan kysynnän vuoksi. Nugettien tilalle oli löydettävä uusi hittituote, joten McDonald's kehitti McRib-possuhampurilaisen vuonna 1981.

2. McRib on "uudelleenmuokattua lihateknologiaa"

McRibin nimi tulee englannin sanasta ribs, jolla tarkoitetaan sian kylkipaloja, sananmukaisesti kylkiluita. McRibiä ei kuitenkaan oikeasti valmisteta kylkilihoista, vaan se on "uudelleenmuokattu lihatuote", joka sisältää Chicago Magazinen mukaan muun muassa sian sydäntä, mahalaukkua ja muita vatsan osia, jotka sekoitetaan suolan ja veden kanssa proteiinin keräämiseksi talteen. Proteiinin avulla sianlihan eri osat voidaan sitten muokata mihin tahansa muotoon, tässä tapauksessa kylkipalojen näköiseksi.

3. Koko prosessi tuoreesta lihasta pakastepihviksi kestää vain 45 minuuttia

Matka tuoreesta porsaanlihasta pakastepihviksi kestää McDonald'sin tuoteketjujohtaja Rob Cannellin mukaan vain 45 minuuttia. Cannellin mukaan possunliha pilkotaan, maustetaan ja sen jälkeen muokataan kylkipalojen näköiseen muotoon. Sitten se pikajäädytetään. Prosessi tapahtuu suurissa tuotantolaitoksissa, joissa on monta tuotantolinjaa ja valtavia pakastimia.

4. Hampurilainen sisältää samaa jauhonvalkaisuainetta, jota käytetään joogamatoissa

McRibin tuotepakkauksen mukaan hampurilainen koostuu vain viidestä aineksesta: possupihvistä, barbeque-kastikkeesta, maustekurkkuviipaleista, sipulista ja seesamisämpylästä. Tosiasiassa hampurilainen sisältää yhteensä 70 ainesosaa, mukaan lukien jauhojen valkaisuun käytettävää väriainetta, jota käytetään usein myös vaahtomuovivalmisteissa, muun muassa joogamatoissa.

5. Eläinoikeusjärjestö haastoi McRib-lihantuottajan oikeuteen

Amerikkalaiset eläinoikeusaktivistit ovat McDonald'sin käytöksestä raivoissaan. Eläinoikeusjärjestö Humane Society haastoikin McRibeihin lihaa tuottavan Smithfield Foodsin oikeuteen väittäen, että yhtiö pitää porsaita epäinhimillisissä olosuhteissa. Järjestön kuvaamilla videoilla näkyy, miten sikoja sullotaan raskausaikana verisiin koreihin ja pieniä porsaita heitellään kärryihin kuin räsynukkeja.

Business Insiderin mukaan lihan epämääräinen koostumus ei kuitenkaan ole vaikuttanut McRib-hampurilaisen suosioon. Päinvastoin, markkinoilla jaksoittain ollutta hampurilaista myydään nykyään vain kerran vuodessa ja siitä on muodostunut varsinainen kulttiherkku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?