Britannia valmistautuu "talouden loppurysäykseen" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britannia valmistautuu "talouden loppurysäykseen"

Britannian valtiovarainministeriössä ja keskuspankissa valmistaudutaan jo "talouden loppurysäykseen", jos euro ei pysy kasassa. Maa haluaa, että sillä on valmiussunnittelma kaikkien vaihtoehtojen varalle.

11.11.2011 8:04 | Päivitetty 11.11.2011 8:03

Britannian valtiovarainministeriö ja maan keskuspankki Bank of England valmistautuvat täyttä päätä euron hajoamiseen. Maan liiketoimintaministeri Vince Cable sanoi torstaina maan varautuvan "taloudellisen loppurysäyksen" varalle, brittilehti Guardian kertoo.

Cablen puheet seurasivat Euroopan komission ilmoitusta kasvuennusteidensa leikkaamisesta. Komissio ennustaa Euroopan ajautuvan ensi vuonna jälleen taantumaan.

Ennusteen mukaan talouskasvu on euroalueella ensi vuonna 0,5 prosenttia, kun Britanniassa ollaan vastaavasti jäämässä 0,6 prosentin kasvuun aiemman ennusteen 2,5 prosentin sijaan.

Cable sanoikin Britannian varautuvan nyt "kaikkiin mahdollisiin kehityksiin" euroalueella, mukaanlukien yhteisvaluutan hajoamisen.

– Hallituksessa tehdään paljon suunnittelua, ja sen yhteydessä mietitään kaikkia mahdollisia kehityksiä. Huono kehitys vaikuttaisi ulkomaankauppaamme ja mahdollisesti, tässä loppurysäyksen näkymässä, myös pankkijärjestelmään, mutta emme ole vielä sillä tasolla, Cable sanoi.

Britannian pääministeri David Cameron patisti torstaina euroalueen keskuspankki EKP:tä toimimaan kriisimaiden lainoittajana.

– Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous. Sen tämänhetkinen tila on selvä ja ajankohtainen uhka euroalueelle. Jos euroalueen johtajat haluavat pelastaa valuuttansa, niin heidän on toimittava nyt heti euroalueen instituutioiden avulla, Cameron sanoi.

– Mitä pidempi viivytys, sitä suurempi vaara, hän jatkoi.

Etenkin Euroopan suurin talous Saksa on vastustanut EKP:n ja vakausväline ERVV:n takauksien lisäämistä, kun taas Ranska on puhunut voimakkaasti niiden puolesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?