EU:n komissio pudotti rajusti ensi vuoden kasvuennustetta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU: Talouskasvu pysähtyi

Talouskasvu euroalueella ja koko EU:ssa on pysähtynyt ja euroalue hoippuu taantuman partaalla. Näin arvioi EU:n komissio tänään julkistamassaan talousennusteessa.

10.11.2011 12:18 | Päivitetty 10.11.2011 14:17

Komissio on alentanut rajusti euroalueen ensi vuoden kasvuennustettaan. Kasvun arvioidaan jäävän 0,5 prosenttiin, kun ennuste keväällä oli vielä 1,8 prosenttia.

Talousluottamuksen tuntuva heikentyminen vaikuttaa komission mukaan investointeihin ja yksityiseen kulutukseen samalla kun maailmantalouden kasvun hidastuminen syö vientiä. Valtioiden budjettien välttämätön tasapainottaminen painaa puolestaan kotimaista kysyntää.

– Kasvu on pysähtynyt koko Euroopassa, ja uuden taantuman riski on olemassa. Vaikka työpaikat ovat kasvussa joissain jäsenmaissa, mitään todellista parantumista koko EU:n työllisyystilanteeseen ei ole odotettavissa, talouskomissaari Olli Rehn sanoo lausunnossaan.

Rehnin mukaan välttämättömistä politiikkatoimista vallitsee laaja yksimielisyys.

– Se, mitä nyt tarvitsemme, on toimien järkkymätön toteuttaminen. Omasta puolestani alan soveltaa uusia taloudellisen valvonnan sääntöjä päivästä yksi alkaen, hän vakuuttaa.

Italialle povataan nollakasvua

Tämän vuoden kasvuennustetta komissio on pudottanut hieman eli 1,5 prosenttiin kevään 1,6 prosentista. Ennusteen mukaan euroalueen talous supistuu hieman vuoden viimeisellä neljänneksellä. Ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ollaan nollakasvussa.

Euroopan suurimman kansantalouden Saksan bruttokansantuotteen komissio ennustaa kasvavan vain 0,8 prosenttia ensi vuonna, kun tänä vuonna päästään vielä lähes kolmen prosentin kasvuun.

Kriisimaa Kreikka on euroalueen murheenkryyni, sillä maan talous supistuu tänä vuonna 5,5 prosenttia ja ensi vuonnakin vielä 2,8 prosenttia, komissio povaa. Portugalissakin on luvassa talouden supistumista sekä tänä että ensi vuonna. Tänä vuonna kansantuote kutistuu 1,9 prosenttia ja ensi vuonna 3,0 prosenttia.

Viime päivinä otsikoihin nousseessa Italiassa kasvu pysyy heiveröisenä. Ensi vuodelle komissio ennustaa vain 0,1 prosentin kasvua tämän vuoden 0,5 prosentin jälkeen.

Suomen kansantuotteen komissio arvioi kasvavan vielä tänä vuonna 3,1 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hyytyy 1,4 prosenttiin ja elpyy 1,7 prosenttiin vuonna 2013. Komissio arvioi, että surkean ensi vuoden jälkeen Euroopan talous toipuu vuonna 2013 ja kasvu voimistuu 1,3 prosenttiin euroalueella ja 1,5 prosenttiin koko EU:ssa.

Kasvun hiipuminen painaa euroalueen inflaation ensi vuonna 1,7 prosenttiin tämän vuoden 2,6 prosentista. Euroopan keskuspankin tavoitteena on kahden prosentin tuntumassa oleva inflaatio.

Työttömyyden komissio arvioi pysyvän 10 prosentin tuntumassa tänä ja  ensi vuonna sekä myös vielä vuonna 2013.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?