Katainen: Piikki kiinni -mallia ei ole olemassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katainen: Piikki kiinni -mallia ei ole olemassa

Piikki kiinni -kriisinhoitomallia ei ole olemassa, pääministeri Jyrki Katainen sanoo. Hänen mukaansa kriisimaiden lainoitus toimii vain, jos mailla itsellään on halua pelastua. Katainen vaatii myös komissiolta aktiivisempaa roolia.

8.11.2011 15:16 | Päivitetty 8.11.2011 16:55

Tänään pääministerin ilmoituksen eduskunnassa antanut Jyrki Katainen (kok.) sanoo, että EU:n komission on otettava aktiivisempi rooli Euroopan velkakriisin hoitamisessa.

Katainen painotti tammikuussa voimaanastuvaa Euroopan unionin talouspolitiikan koordinaatiota koskevaa lainsäädäntöpakettia eli "six packia".

– Vaadin, että komissio esittää tiukkenevaa valvontaa ongelmamaille. On tärkeää, että komissio käyttää uusia välineitä tehokkaasti ja aikailematta hyväkseen, hän tähdensi.

Velkakriisin aikana komission on useaan otteeseen nähty olleen sivussa varsinaisesta päätöksenteosta. Katainen painottikin komission omaa aktiivisuutta.

– Se, miten näillä uudistuksilla kyetään vakuuttamaan markkinat, riippuu ratkaisevasti komission aktiivisuudesta. Suomi on vaatinut talouskomissaarille itsenäisempää asemaa suhteessa jäsenvaltioihin ja muuhun komissioon. Tämä on korostuneen tärkeää, kun komissio valvoo jäsenmaiden järkevää taloudenpitoa, Katainen sanoi.

Hänen mukaansa tiukentuneet säädökset pitää huomioida kansallisen lainsäädännön tasolla.

– Meidän on syytä tutkia, millainen budjettisääntö toimisi meidän oloissamme parhaiten, Katainen sanoi.

"Piikki kiinni -malliaei ole olemassa"

Pääministerin ilmoituksessa Katainen myös sanoi, että velkasaneeraus ja piikki kiinni -kriisinhoitomallia ei ole olemassa.

Hänen mukaansa velkajärjestely kasvattaa Suomen vastuita, ja kun yksityinen sektori kantaa taakkansa leikkaamalla 50 prosenttia sijoituksistaan, riippuu kriisimaiden kohtalo lopulta maiden omasta halusta uudistua.

– On väitetty, että kriisimaiden tukeminen lainotuksen avulla ei toimi. Minusta tämä on väärä arvio. Lainapaketeilla ei pelasteta ketään. Ainoastaan valtiot voivat pelastaa itsensä. Lainapaketeilla on voitu ostaa maille aikaa tehdä oikeat toimet ja välttää lopullinen kaatuminen. Lainoitus toimii, jos maa itse haluaa pelastua.

Katainen muun muassa painotti Italian roolia oman osuutensa hoitamisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?