Sanoman liikevoitto heikkeni

Viestintäkonserni Sanoman liikevoitto heikkeni kolmannella vuosineljänneksellä odotuksia vähemmän. Liikevaihto oli kasvussa. Yhtiö on pitänyt koko vuoden näkymänsä ennallaan.

2.11.2011 9:20 | Päivitetty 2.11.2011 11:26

– Toiminnallinen tuloksemme kehittyi vakaasti, kun otamme huomioon markkinaympäristön ja yleiset kehityssuunnat. Media-, News- ja Trade-segmenttien tulokset vastasivat odotuksiamme. Myös useimmat Learning-segmentin maat kehittyivät suunnitellusti, mutta Unkarissa on edelleen suuria haasteita maan vaikean taloudellisen ja poliittisen tilanteen vuoksi, sanoo toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen osavuosikatsauksessa.

Tulosta painoivat kertaerät. Ilman kertaeriä laskettu liiketulos oli 79,5 miljoonaa euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 94,9 miljoonaa euroa. Laskua oli 16 prosenttia. Uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa analyytikot odottivat liikevoitoksi 78,1 miljoonaa euroa.

Liikevoitto sisältää 23,3 miljoonaa euroa SBS-kauppaan liittyviä kertaluonteisia kuluja. Sanoma sai kesällä päätökseen kaupan, jossa se osti SBS:n Hollannin tv-toiminnan ProSiebenSat.1-yhtiöltä.

Negatiivisia kertaeriä liikevoittoon sisältyi kaikkiaan 97,1 miljoonaa euroa, kun niitä vuotta aiemmin oli 31,0 miljoonaa euroa. Negatiivisista eristä 81,7 miljoonaa euroa kertyi liikearvon ja julkaisuoikeuksien arvonalennuksista, lähinnä Venäjän ja itäisen Euroopan liiketoiminnoista.

– Unkarin ja muiden itäisen Keski-Euroopan maiden yleinen taloustilanne sekä valuuttakurssien heikkeneminen olivat pääsyitä liikearvon ja aineettomien hyödykkeiden arvonalentumisiin Sanoma Media Russia & CEE -liiketoimintayksikössä, Kaukonen kertoo.

Tulos ennen veroja laski kertaerien takia 32,9 miljoonaa euroa tappiolle. Vuotta aiemmin tulos oli 63,7 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos jäi 0,31 euroa tappiolle, kun vertailukauden tulos oli 0,24 euroa voitollinen.

Sanoman liikevaihto kasvoi heinä–syyskuussa 4,4 prosenttia viime vuodesta 720,9 miljoonaan euroon. Kasvu tuli lähinnä ostetusta Hollannin ja Belgian televisiotoiminnasta sekä Sanoma Media Netherlandsin ja Sanoma Media Finlandin liikevaihdon noususta. Sen sijaan valuuttakurssimuutoksilla ei ollut merkittävää vaikutusta.

Sanoma uskoo edelleen liikevoittonsa ilman kertaeriä laskevan tänä vuonna jonkin verran ja liikevaihtonsa pysyvän edellisen vuoden tasolla. Ennuste perustuu oletukseen, jonka mukaan mainosmarkkinat kasvavat hieman konsernin keskeisissä toimintamaissa tänä vuonna.

– Tulevien kolmen vuoden ajan keskitymme toiminnassamme seuraaviin asioihin: Varmistamme taloudellisen joustavuuden vähentämällä kuluja, keskittymällä kassavirtaan ja jatkamalla ydinliiketoimintaan kuulumattoman omaisuuden myyntejä, Kaukonen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?