SAK:n Lyly: Nuorten on voitava luottaa kunnon eläketurvaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SAK:n Lyly: Nuorten on voitava luottaa kunnon eläketurvaan

Palkansaajien keskusliiton SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly katsoo, että työuraansa aloittavien on voitava luottaa nykylain mukaiseen eläketurvaan. Näin hän toppuuttelee Suvi-Anne Siimeksen puheita.

28.10.2011 15:22 | Päivitetty 28.10.2011 15:18

Kokkolassa puhuneen Lylyn mukaan nykyiset ”surkeat sijoitustulokset eivät saa johtaa työeläkkeiden rahoituksen rapauttamiseen”. Finanssikriisin laskuja ei hänen mukaansa pidä laittaa nuorten ikäpolvien maksettavaksi.

Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimeksen mukaan työikäiset joutuvat tulevaisuudessa jäämään nykyistä myöhemmin eläkkeelle ja maksamaan enemmän eläkemaksuja. Syynä ei ole niinkään sijoitustuottojen vaatimattomuus vaan Suomen ikärakenne, Siimes sanoi Taloussanomille.

– Työuraansa aloittelevan nuoren on voitava luottaa siihen, että nykyisen lain mukainen eläketurva koskee myös häntä. Tämä on keskeinen kysymys työmarkkinajärjestöjen työuratyöryhmän työssä, Lyly sanoo tiedotteessa. 

Työeläkemaksut on sovittu 2014 saakka. Sen jälkeen ne on Lylyn mukaan nostettava nopeassa tahdissa sellaiselle tasolle, että uhkailut tulevien eläkkeiden tason leikkauksista voidaan torpata.

Lylyn mukaan surkeat sijoitustuotot finanssikriisin takia voivat johtaa liian nopeisiin eläketurvapäätöksiin.

Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvien määrää puolittamalla Suomeen saataisiin joka vuosi 11 500 hengen työpanos. Sen lisäksi keskimääräinen eläkkeelle siirtymisikä nousisi 1,6 2025 mennessä ja työeläkemaksut alenisivat 1,4 prosenttiyksiköllä, hän lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?