Kiinteistönvälittäjät eivät usko asuntokaupan romahdukseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinteistönvälittäjät: Asuntokauppa ei romahda

Suurin osa kiinteistönvälittäjistä ei usko, että asuntokauppa romahtaa loppuvuonna. Ensi vuodesta on tulossa asuntokaupassa perusvuosi. Hintojen nousun pysähtyminen syksyllä tarkoittaa kuitenkin, että asuntojen reaalihinnat laskevat, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö huomauttaa.

28.10.2011 13:38 | Päivitetty 28.10.2011 13:48

Pääosa kiinteistönvälittäjistä ei usko, että talouden epävarmuus hyydyttää, saati romahduttaa asuntokaupan. Kauppamäärien yli 10 prosentin pienenemistä loppuvuonna ennakoi 15 prosenttia Kiinteistönvälitysalan keskusliiton KVKL:n suhdannekyselyyn vastanneista välittäjistä. Liiton toimitusjohtaja Jukka Malila ennakoi, että ensi vuosi on asuntokaupassa perusvuosi.

Tammi-syyskuussa tehtiin kiinteistönvälittäjien hintaseurantapalvelun mukaan 49 450 asuntokauppaa eli 550 kauppaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Vuoden alkupuolisko oli vilkkainta ja esimerkiksi toisella neljänneksellä alan liikevaihto kasvoi 4,7 prosenttia. KVKL arvioi suhdannekatsauksessaan, että kolmannella neljänneksellä liikevaihdon kasvu laskee 3-5 prosenttia viime vuodesta.

Tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat laskivat syyskuussa koko maassa 0,3 prosenttia elokuusta. Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta huomauttaa, että muutos on niin pieni, että se mahtuu virhemarginaaliin. Hän tulkitsee lukuja siten, että asuntojen hintojen nousu on pysähtynyt. Kolmannella vuosineljänneksellä hintojen trendi oli hänen mukaansa kuitenkin enemmän aleneva kuin tasainen.

– Asuntojen reaaliset hinnat laskevat, Lehtinen huomauttaa.

Koko vuoden inflaation on ennakoitu asettuvan 3,3 prosenttiin ja palkat ovat nousseet suunnilleen saman verran. Lehtisen mukaan tämä tarkoittaa, että palkan ostovoima on parantunut asuntomarkkinoilla.

KVKL:n kyselyssä 40 prosenttia välittäjistä uskoo, että asunto- ja kiinteistökauppojen määrä pysyy loppuvuonna yhtä suurena kuin viime vuonna. Välittäjistä 15 prosenttia ennakoi, että kauppamäärät supistuvat yli 10 prosenttia loppuvuonna.

Malila ennakoi, että ensi vuosi on alalla aika lailla perusvuosi. Mitään huippuvuotta hän ei odota, mutta suurta romahdustakaan ei ole nähtävissä, koska työttömyyden ei ennakoiva juuri heikkenevän.

Velkakriisi ja yleinenepävarmuus jatkuvat

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm toivoo, että asuntojen nimellishinnat pysyisivät ennallaan.

Holm arvioi, että EU-johtajien Brysselissä edellisyönä tekemät päätökset poistivat epävarmuutta markkinoilta, mutta kriisi ei suinkaan ole ohi, vaan jatkuu vielä pitkään.

Yleinen epävarmuus heikentää kuluttajien luottamusta ja jarruttaa isoja hankintoja. Jos tilanne realisoituu yritysten irtisanomisina, asunnon ostajien varovaisuus lisääntyy.

Maailmantalouden kasvua kuvaavat luvut vuoden kolmannelta neljännekseltä tulevat Holmin mukaan olemaan huonot. Pellervon taloustutkimus on ainoa suomalainen suhdanne-ennustaja, joka on ennustanut taantumaa.

Holm arvioi, että ensi vuonna euroalueen talous kutistuu kaksi prosenttia. Hän huomauttaa, että velkamaiden talouden tehostussuunnitelmat on tehty nykynäkymiä parempien ennusteiden perusteella. Talouskasvun hiipuminen tarkoittaa, että vaikeuksissa olevien maiden verotulot supistuvat, mikä lisää niiden vaikeuksia.

Brysselissä tehdyt ratkaisut saattavat parantaa pankkien välistä luottamusta ja alentaa niiden rahanhankkimiskustannuksia. Toisaalta pääomavaatimusten suurentaminen voi hillitä pankkien luotonantoa myös asuntolaina-asiakkaille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?