Finanssivaikuttajat: Eurokriisin onnellinen loppu jo mahdoton

Talouspäättäjät yrittävät ratkaista eurokriisiä samoilla onnettomilla keinoilla, jotka ovat tähänkin asti pettäneet: lupaamalla enemmän kuin kykenevät pitämään. Näin arvioivat finanssimaailman huippuvaikuttajat – jotka uskovat ennemmin euron hajoamiseen kuin kriisin onnelliseen loppuun. Tämän viikon keinoilla kriisi tuskin ratkeaa.

26.10.2011 13:56 | Päivitetty 26.10.2011 13:56

Euromaiden talouspäättäjät yrittävät epätoivoisesti löytää seuraavaa "lopullista ratkaisua" eurokriisin lopettamiseksi. Tänään keskiviikkona on seuraava yritys – joka tuskin onnistuu. Keinoja kriisin onnelliseen loppuun tuskin löytyy tällä viikolla tai sen puoleen myöhemminkään.

Näin tuumaa vaikuttava joukko maailmanluokan finanssivaikuttajia, joiden mukaan tehokkaat ja nopeat keinot eurokriisin lopettamiseksi ovat käyneet sitä epätodennäköisemmiksi mitä pitemmäksi ja pahemmaksi kriisi on venynyt. Kriisin onnellinen loppu voi jo olla poliittisesti ja taloudellisesti mahdoton.

Tällaiseen tylyyn tilannearvioon voi tiivistää analyysiyhtiö BCA Researchin kaksipäiväisen finanssikongressin keskeistä euroantia. Yhtiön maanantaina ja tiistaina New Yorkissa järjestämässä tilaisuudessa noin 300 kansainvälisen suursijoittajan edustajaa kuuli enemmän eurokriisistä kuin olisi ehkä halunnut.

Eurokriisi oli tavalla tai toisella useimpia esityksiä yhteen sitova punainen lanka siitä riippumatta, oliko euro tai eurokriisi esitysten varsinainen aihe vai antoiko kriisi esityksille ajankohtaista apeutta keskeisenä ja ennen kaikkea erittäin epävarmana ja riskipitoisena taustamuuttujana.

Ainakin se kävi tilaisuuden mittaan päivän selväksi, että eurolla saati euroalueella ei ole tämän kriisin jälkeen paluuta entiseen. Kun pöly aikanaan kriisin jälkeen laskeutuu, näyttää euroalue toisenlaiselta kuin nyt – jos sitä on ylipäätään kriisin jälkeen olemassa.

Euron selviäminen ehjänävoi olla jopa mahdotonta

Suorasukaisimman, ehdottomimman ja tavallaan myös yksioikoisimman ennusteen euronkriisin seurauksista esitti brittiläisen ajatushautomon Open Europen hallituksen varapuheenjohtaja Derek Scott.

Hänen mukaansa euro ei palaa kriisin jälkeen entiselleen siitä yksinkertaisesta syystä, että kriisi koituu nykymuotoisen euron kohtaloksi. Yksi tai useampi maa jättää euron ja palaa kansalliseen valuuttaan ennen kuin kriisi on ohi, Scott ennustaa.

Euroalueen ja euron jatkaminen nykyisen laatuisena ja laatuisena kriisin jälkeen on Scottin mielestä äärimmäisen epätodennäköistä tai jopa mahdotonta. Paluun entiseen estävät hänen mukaansa poliittiset ja taloudelliset esteet.

– Talous- ja rahaliitto Emu on ollut suurin talous- ja rahapoliittinen virhe ainakin sataan vuoteen, ja saman virheen suoraa seurausta on myös tämä kriisi, Scott lateli.

Hänen mukaansa Emu ja euro ovat alusta asti olleet puhtaasti poliittinen projekti, jonka valmistelua ja toteutusta on alusta asti leimannut välinpitämättömyys yhteisvaluutan talousvaikutuksista.

– Kriisissä on pohjimmiltaan kyse kilpailukyvyn murenemisesta kriisimaissa ja siitä, että euro on vienyt keskeisen sopeutuskeinon. Tilalle tarvittaisiin niin runsaat tulonsiirrot Saksasta ja muista vahvoista maista kriisimaille, ettei tämä ole mahdollista.

Scott viittasi toisen brittiekonomistin, europrojektia alusta asti arvostelleen Bernard Connollyn, laskelmiin, joiden mukaan kriisimaiden tasapainottamiseksi niille pitäisi syöttää 120–150 miljardia euroa vuodesta toiseen ikuiset ajat.

Tällaiseen ei Scottin mukaan ole minkäänlaisia poliittisia tai taloudellisia valmiuksia. Ennen euro hajoaa. Epäselvää hänen mielestään on enää, mikä tai mitkä maat lähtevät ja mitkä jäävät.

EKP ainoa, joka voiestää euron hajoamisen

Kreikan tai muiden kriisimaiden ero eurosta olisi erittäin kallis ja sotkuinen käänne, mutta ei suinkaan mahdoton. Tästä Derek Scott on perin vakuuttunut. Muut vaihtoehdot ovat hänen mielestään vielä kalliimpia ja sotkuisempia.

Euroalueen hajoaminen on todennäköisin vaihtoehto myös tilaisuuden järjestäjän, BCA Researchin omien Eurooppa-ekonomistien Dhaval Joshin ja Ian MacFarlanen mukaan. Nykyinen rahaliiton kokoonpano on heidän mukaansa kestämätön, joten eurolla on ennen pitkää edessään supistuminen tiiviimmän ja yhtenäisemmän maaryhmän valuutaksi.

Niin ikään BCA:n ekonomisteihin kuuluva Chen Zhao muistutti vastapainoksi, että rahaliiton hajoaminen ei välttämättä ole ainoa mahdollinen päätös kriisille. Hänen mukaansa toinen vaihtoehto on, että euroalueen keskuspankki EKP ilmoittaa ostavansa vaikka kaikki kriisimaiden velkakirjat ja tarvittaessa myös tekee minkä lupaa.

MacFarlanen mukaan EKP:n rajoittamattomat velkakirjaostot ovat epätodennäköisempi käänne kuin rahaliiton hajoaminen.

BCA:n European Investment Strategy -raportin päätoimittaja Dhaval Josh varoitti, että kriisin seuraava äkkikäänne voi olla yllättävän lähellä. Hänen mukaansa se voi olla käsillä, kun Italian valtion korkoero Saksaan kasvaa 4,5 prosenttiyksikköön. Tiistaina se oli noin 3,9 prosenttiyksikköä.

Markkinarahoitus katkesi Irlannilta ja Portugalilta hyvin pian sen jälkeen, kun niiden velkakirjojen riskilisä ylitti 4,5 prosenttiyksikköä. Tämän kipukynnyksen ylityksen jälkeen velkakirjamarkkinoiden suurimman selvitysyhtiön vakuusvaatimukset kohosivat jyrkästi, ja pian sen jälkeen markkinarahoitus kuivui kokonaan.

Jos Italian markkinarahoitus ajautuu samalla tavoin umpikujaan kuin pienemmille kriisimaille on aiemmin käynyt, voi tämä Joshin mukaan olla se "systeeminen" häiriötapahtuma, joka laukaisee suuria muutoksia liikkeeseen.

Euromaat loukussa,josta ei ulospääsyä

Italia on eurokriisin suuri ratkaisematon kohtalon kysymys, jonka ratkaisusta ei ole kenelläkään senkään vertaa tietoa kuin pienten kriisimaiden "pelastamisesta". Näin tiivisti BCA:n konferenssin nimekkäimpiin kuulunut esiintyjä, Chicagon Boothin kauppakorkeakoulun rahoitusprofessori Raghuram Rajan.

Finanssikriisin hyvissä ajoin seikkaperäisesti syitä ja seurauksia myöten jo ennen Tuomion Tohtoriksi nimettyä talousprofessori Nouriel Roubinia kuvaillut Rajan luonnehti eurokriisiä koko maailmantalouden suurimmaksi uhkatekijäksi.

Muista alustajista poiketen Rajanin euroanalyysin johtopäätöksiin ei kuulunut euron sen enempää kuin rahaliitonkaan hajoaminen. Toki hänenkin arvionsa olivat silti perin kriittisiä.

Rajanin mukaan Italia ja pienemmät kriisimaat jatkavat kriisin pitkittymisestä ja haasteista huolimatta rahaliitossa, koska eivät muuta mahda. Kyse ei siis ole yhteisvaluutan eduista saati suuresta kansansuosiosta. Euromaat ovat Rajanin mukaan loukussa, josta ei ole ulospääsyä.

Italia ja jäsenmaiden suuret pankit ovat Rajanin analyysin mörköjä, jotka voivat muuttaa kaiken.

– Tälle viikolle kaavaillut uudet kriisitoimet eivät riitä Italian ja pankkien pitämiseen pystyssä, jos ne ajautuvat hätärahoituksen tarpeeseen. Rahat loppuvat kesken, tekivätpä euromaat mitä tahansa kikkoja rahoitusvakausvälineensä (ERVV) kasvattamiseksi, arvioi Rajan.

Hänen mukaansa eurokriisi uhkaa paisua ohi sen mitan, jossa euromaiden varat riittävät hätätoimiin. Jos hätätoimia rahoittavat maat saavat syliinsä vielä Italian ja pankit, eivät hätärahat riitä edes vakausvälineelle kaavailtujen velkavipujen avulla.

Sen jälkeen ei Rajankaan keksi muita hätätoimien mahdollisia rahoittajia kuin EKP:n. Tosin hän huomauttaa, että setelirahoitus olisi pakon sanelema hätäratkaisu eikä suinkaan kriisin onnellinen loppu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?