Eläkejohtajat: Eläkevarojen tuotto ei ole vaarassa

Eläkeyhtiöt sanovat, että tuottojen tarkastelu viiden vuoden aikavälillä on lyhytnäköistä. Näin ne vastaavat tämän päivän Helsingin Sanomissa olleeseen uutiseen, jonka mukaan työeläkeyhtiöiden tuotot eivät ole yltäneet niille asetettuun tuottotavoitteeseen, mikä heikentää suomalaisten eläke-etuuksia tai nostaa työeläkemaksua.

Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria.

25.10.2011 18:05 | Päivitetty 25.10.2011 18:34

Työeläkeyhtiöiden sijoitusten tuotot ovat viime aikoina jääneet kovin alhaisiksi. Viideltä viime vuodelta esimerkiksi Varman sijoitusten reaalituotto oli syyskuun lopussa 0,4 prosenttia. Ilmarisella tuotto painui 0,4 prosenttia pakkaselle.

Eläkejohtajat huomauttavat, että viiden vuoden tarkastelujakso on kovin lyhyt.

– Vuoden 2008 finanssikriisi ja nyt käynnissä oleva turbulenssi osoittavat, että kun viiden vuoden sisään sattuu kaksi tällaista poikkeuksellista vuotta, on viisi vuotta kovin lyhyt aika tässä tarkastelussa, Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria sanoo Taloussanomille.

– Nämä kriisit vääjäämättä vaikuttavat sellaisiin toimijoihin, jotka hakevat tuottoa sijoitusmarkkinoilta. Siitä ei pitäisi silti kiirehtiä tekemään dramaattisia johtopäätöksiä, hän sanoo.

Tänään Helsingin Sanomat kertoi, että Eläketurvakeskus (ETK) olisi laskemassa työeläkeyhtiöiden tuottotavoitetta. Kyse on kuitenkin vain laskelmasta, jonka ETK tekee alan päätöksenteon tueksi. Yksi laskelman osatekijöistä on eläkeyhtiöiden sijoitusten tuotto, jonka eri vuosina  tehdyissä pitkän aikavälin laskelmissa on oletettu olevan 3–4 prosenttia.

ETK huomauttaa tänään julkaisemassaan tiedotteessa, että se ei aseta tavoitetta sijoitustuotolle, vaan että sen tekevät työeläkevakuuttajien omat hallintoelimet.

Varma ilmoittaa, että sen sijoitustoiminnan tavoite ei ole mikään yksittäinen tuottoluku, vaan tavoitteena on saada pitkällä aikavälillä paras mahdollinen tuotto. Ilmarisen pitkän aikavälin tuottotavoite on kuusi prosenttia.

Ilmarisen sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio pitää sopivana tuottojen tarkastelujaksona 20–25 vuotta.

Varman sijoitusten inflaatiosta putsattu reaalituotto vuodesta 1999 kuluvan vuoden syyskuun loppuun oli 3,1 prosenttia. Ilmarisella vastaava luku vuodesta 1997 syyskuun loppuun oli 3,6 prosenttia.

– Tämä jakso ei ole ollut mitenkään poikkeuksellisen hyvä tai helppo. Siinä on ollut teknologiakuplan puhkeamista ja World Trade Centerin tuhoa ja vuosisadan finanssikriisi ja nyt uusi kriisi, joka näkyy viimeisimmissä luvuissa. Kun tästä huolimatta ollaan noissa tuotoissa, en näe mitään syytä tehdä sellaista johtopäätöstä, että eläkevarojen tuotto olisi vaarassa, Ritakallio sanoo Taloussanomille.

– Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme koko ajan muuttamaan sijoitusstrategiaamme ja hakemaan tuottoja ikääntyvän ja hitaasti kasvavan Euroopan ulkopuolelta entistä enemmän eli maailmantalouden kasvumarkkinoilta, Ritakallio sanoo.

Jutusta on korjattu nimivirhe julkaisun jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?