Neste Oil: Vaikka taantuma tulisi, öljyn hinta ei romahda

Vaikka talous taantuisikin, öljyn hinta pysyy sadan dollarin tienoilla, eikä laske kuten vuonna 2008. Tätä mieltä on tuloksensa julkistanut Neste Oil. Yhtiö luottaa yhä uusiutuviin polttoaineisiin, vaikka ne ovat tappiolla ja ympäristöjärjestöiltä tulee kritiikkiä. "Meillä on sama näkemys asioista kuin Greenpeacellakin", yhtiö puolustautuu.

25.10.2011 14:25 | Päivitetty 25.10.2011 14:35

Markkinoiden odotuksia paremman tuloksen julkistaneen Neste Oilin toimitusjohtajan Matti Lievosen mukaan talouden viimeaikaiset uhkakuvat ja epävarmuus eivät ole ainakaan vielä saaneet aikaan samanlaista reaktiota kuin vuonna 2008. Tällöin raakaöljyn hinta kääntyi selvään syöksyyn.

– Sitä ei ole nähty tässä vaiheessa vielä. Öljyn hinta on ollut erittäin korkealla. Itse asiassa talouden epävarmuus heijastui siihen, että tuossa kolmannella neljänneksellä öljyn hinta heilui huomattavasti, Lievonen sanoi osavuosikatsauksen tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa heiluminen johtui osittain siitä, että raakaöljystä oli markkinoilla pulaa.

– Syyskuussa erityisesti premium Brentin päälle oli ehkä historian kovimpia.

Neste Oil ennakoi raakaöljyn barrelihinnan pysyvän ensi vuonna sadan dollarin tienoilla, vaikka talouden taantuma tullee väistämättä näkymään kysynnässä.

Palmuöljy paransi asemia

Kallis raaka-aine näkyi myös yhtiön kokonaisjalostusmarginaalin kapenemisena syyskuussa. Neste Oilin käyttämän venäläisen halvemman Uralsin sekä Pohjanmeren kalliimman Brentin välinen hintaero kapeni syksyllä lähes olemattomiin.

– Pohjanmeren Brentistä oli kova kysyntä ja sitä kautta markkinat olivat tiukkana ja myös venäläinen pystyi pitämään hinnoittelun korkeana.

Neste Oil odottaa hintaeron olevan loka-joulukuussa keskimäärin 1,00-1,50 dollaria barrelilta ja jatkavan levenemistään ensi vuonna.

Lievosen mukaan uusiutuvan dieselin marginaalit olivat korkealla, kun raaka-ainehinnat laskivat selvästi kolmannen neljänneksen aikana. Neste Oilin asemia parantaa palmuöljyn halpeneminen muihin uusiutuviin raaka-aineisiin nähden. Yhtiö tuplasi uusiutuvien polttoaineidensa myynnin edellisestä neljänneksestä. Tulosta heikensi se, että Singaporen ja Rotterdamin tuotannon ylösajo jatkui vielä ja matalat käyttöasteet näkyivät uusiutuvien liiketappiossa.

Suuret investoinnit on Lievosen mukaan nyt kuitenkin tehty. Nyt ollaan valmiita tuottamaan kassavirtaa, kun kaikki kolme uusiutuvan dieselin laitosta ovat käynnissä. Sen myyntimäärien odotetaan nousevan loppuvuonna reippaasti, mikä parantaa myös kannattavuutta. Vetoapua odotetaan ensi vuonna myös Yhdysvaltain markkinoilta.

”Sademetsiä ei hakata”

Lievonen korosti, että Neste Oil jakaa pääkonttorin ulkopuolelle leiriytyneen Greenpeacen kanssa huolen siitä, että sademetsiä ei tuhota. Jätteiden ja niin sanotuista sivuvirroista tulevan raaka-aineen osuus dieselistä nousee nykyisestä noin 40 prosentista.

– Meillä on kyllä samanlainen näkemys kaikista asioista kuin Greenpeacellakin, eli sademetsiä ei hakata. Meidän jäljitettävyysketjumme ovat sellaisia, ettei niin tehdä, Lievonen sanoi.

Tiedotustilaisuuteen tullut Greenpeacen edustaja tiedusteli, millä aikataululla Neste Oil saa palmuöljyn osuutta uusiutuvan dieselin tuotannosta laskettua nykyisestä hieman alle puolesta, jotta palmuöljyn lisäviljelyyn ei synny painetta. Lievosen mukaan asian eteen tehdään töitä koko ajan.

– Hyvällä keskustelulla ja toimenpiteillä päästään aina eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?