Varman tuotot selvästi pakkaselle

Eläkevakuutusyhtiö Varman sijoitusten tuotto painui alkuvuonna pakkaselle, kun arvopaperimarkkinat kääntyivät laskuun.

25.10.2011 10:05 | Päivitetty 25.10.2011 10:30

Varman sijoitusten tuotto laski tammi-syyskuussa miinus 4,2 prosenttiin. Vuotta aiemmin sijoitusten tuotto oli 6,9 prosenttia plussalla. Sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 31,2 miljardia euroa, kun se vuosi sitten oli 32,2 miljardia euroa.

Sijoitustuottoja rasittivat etenkin osakkeet. Parhaimmat tuotot saatiin pääoma- ja hedge-rahastosijoituksista sekä kiinteistöistä. Näiden plussatuotot eivät kuitenkaan riittäneet tasapainottamaan osakekurssien voimakasta laskua.

Noteerattujen osakkeiden tuotto heikkeni peräti miinus 21,9 prosenttiin. Vuotta aiemmin sijoituksista kertyi tuottoa 9,6 prosentista. Korkosijoitusten tuotto laski 3,0 prosenttiin 5,2 prosentista.

Varman viiden vuoden keskimääräinen sijoitustuotto oli syyskuun lopussa 2,7 prosenttia. Markkinoiden epävarmuuden lisääntyessä Varma on kipannut salkustaan osakkeita ja lisännyt vastaavasti korkosijoitusten osuutta.

– Haastavassa markkinaympäristössä Varman vakavaraisuus on säilynyt hyvällä tasolla. Sijoitussalkun riskitason aktiivisella hallinnalla ja varojen monipuolisella hajauttamisella on ollut tässä tärkeä merkitys, sanoo Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria tiedotteessa.

– Osakepainon aktiivinen pienentäminen on turvannut Varman vahvaa vakavaraisuusasemaa.

Parhaiten alkuvuonna tuottivat pääomasijoitukset, joiden tuotto oli 11,5 prosenttia vuodentakaisen 13,9 prosentin jälkeen. Hedge-rahastosijoitusten tuotto laski 2,6 prosenttiin 11,9 prosentista. Kiinteistösijoitusten tuotto nousi 4,6 prosenttiin 2,5 prosentista.

Vakavaraisuus heikkeni, sillä sitä mittaava toimintapääoma oli syyskuun lopussa 24,0 prosenttia vastuuvelasta ja 2,2 -kertainen vakavaraisuusrajaan nähden. Vuotta aiemmin luvut olivat 28,5 prosenttia ja 2,3 kertaa.

Maailmantalouden epävarmuus, euroalueen velkakriisin kärjistyminen, pankkijärjestelmän vakauteen kohdistuvat uhat ja Yhdysvaltain talouden vaisut näkymät ovat Varman mukaan kasvattaneet talouskehitykseen liittyviä riskejä.

– Varma keskittyy kehittämään sijoitustoimintansa aktiivista riskienhallintaa ja painottaa sijoitustoiminnan turvaavuutta. Päähuomio on vahvan vakavaraisuusaseman säilyttämisessä, epävarmassa markkinaympäristössä ja yhtiön kaiken toiminnan tehostamisessa, Matti Vuoria sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?