Kateutta, tasa-arvoa, heviä – tässä Suomen plussat ja miinukset

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomessa on paljon hyvää, mutta myös moni asia on pielessä. Suomessa pitkään asunut liike-elämän asiantuntija listasi suomalaisten parhaat puolet ja pahimmat synnit. Onko teknologiakeskeisyys hyvä vai huono asia? Entä rationaalisuus?


Sauna, hevi, viiden viikon vuosiloma, myöhäinen koulunaloitus ja jokamiehenoikeus kertovat kaikki omalla tavallaan suomalaisten vahvuuksista, kanadalaissyntyinen André Noël Chaker arvioi tuoreessa kirjassaan.

Kaksikymmentä vuotta Suomessa asunut Chakerilta on juuri ilmestynyt The Finnish Miracle – ihanuuksien ihmemaa -kirja.

Chaker hahmottelee kirjassaan viisivaiheisen ”mahdollisuuksien polun”, jolla luodaan paremmat onnistumisen mahdollisuudet. Vaiheisiin kuuluvat avoin mieli, yritys ja erehdys, työn tekeminen ahkerammin ja fiksummin, sisu ja omana itsenään oleminen. Hän peilaa näitä kaikkia suomalaisille tyypillisten ominaisuuksien kautta, puutteitamme unohtamatta.

Chaker nostaa muun muassa nämä asiat suomalaisten vahvuuksiksi:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

+ Sauna


Sauna on yksi Suomen yhteiskunnallisen menestyksen salaisuuksista, Chaker väittää. Sauna on saanut aikaan terveen asenteen alastomuuteen, avaa suomalaisten mieliä ja edistää avointa kommunikaatiota. Saunassa kaikki ovat tasa-arvoisia, koska vallan merkit riisutaan pukuhuoneeseen.

+ Raivokas tasa-arvoisuus

Tasa-arvoisuus puskee esiin kaikkialta – aina hän-pronominista lähtien. Suomen palkka- ja verorakennetta Chaker luonnehtii raivokkaan tasa-arvoiseksi.

Suomessa ei ollut syntyperäistä aatelistoa tai monimutkaista luokkajakoa, ja nopea teollistuminen sekä tasokas koulutus loivat vankan keskiluokan ainutlaatuisen kasvun. Suomessa on myös tavallista, että alaiset arvostelevat avoimesti johtajiaan ja johtajat ovat helposti lähestyttäviä.

+ Talkoot, hevi ja jokamiehenoikeus

Tasa-arvoisuus näkyy esimerkiksi talkookulttuurissa, jokamiehenoikeuksissa, kaksikielisyydessä ja ”kaveria ei jätetä” –asenteessa. Linus Torvaldsin luomaa avointa käyttöjärjestelmää Linuxia voi pitää ”globaaleina talkoina”.

Avoin mieli näkyy Chakerin mielestä siinäkin, että Suomessa hyväksytään ja kannustetaan pienten piirien alakulttuureja, kuten metallimusiikkia.

+ Koulutus, koulutus ja koulutus


Chaker ihastelee suomalaisessa koulutuksessa esimerkiksi sitä, että lapset saavat olla lapsia pidempään kuin monissa muissa maissa. Näin lapset eivät tympäänny kouluun ennen aikojaan.

Koulutus on myös joustavaa ja pitää sisällään sopivasti ”kovia” ja ”pehmeitä” aineita. Kieltenopettajat suosittelivat aikoinaan ulkomaisten tv-ohjelmien tekstitystä, mikä on ollut suomalaisten hyvän luku- ja kielitaidon kulmakiviä.

Maksuton, oikeudenmukainen ja joustava koulutus takaa Chakerin mielestä sen, että pieni Suomi saa enemmän irti kansalaistensa lahjakkuudesta.

+ Rationaalisuus

Rationaalisuus on Chakerin mukaan suomalaisen johtamisen moottori. Chaker käsittelee yritystä ja erehdystä kolmesta eri lähtökohdasta.

Järkiperäisessä yrityksessä ja erehdyksessä käytetään esimerkiksi markkinatutkimusta, trendien analysointia ja kirjoista koottua tietoa.

Muut yrityksen ja erehdyksen lajit ovat umpimähkäinen eli tuuriin perustuva sekä intuitiivinen eli vaistoon perustuva yritys ja erehdys. Suomessa rationaalisuuden valtaa selittää osaksi se, että suurimmalla osalla johtajista on joko tekninen tai kaupallinen koulutus.

+ Luottamus

Suomen yhteiskunta perustuu vahvaan luottamukseen, minkä vuoksi asiat tapahtuvat nopeammin ja ihmisten työtä käytetään tehokkaammin kuin heikomman luottamuksen yhteiskunnissa.

Suomessa viedään harvemmin riitoja oikeuteen kuin monissa muissa maissa, mikä luo sille kilpailuedun. Suomalainen hiljaisuuden kulttuuri edistää luottamusta, koska se luo edellytykset kuuntelemiselle. Kun jokaisella on mahdollisuus tulla kuulluksi, käytettävissä olevan informaation määrä kasvaa.

+ Hyvinvoinnin arvostaminen

Suomessa saa ilmaisen koulutuksen, hyvän terveydenhoidon, katon päänsä päälle sekä viisi viikkoa lomaa vuodessa. Moni ulkomaalainen kysyy, miten meillä on tähän kaikkeen varaa.

Suomalaiset ovat Chakerin mukaan ymmärtäneet, että maan kohtalo riippuu inhimillisestä pääomasta. Onnelliset, terveet ja hyvin koulutetut pystyvät tuottamaan paremmin innovaatioita.

Monilla vahvuuksilla
on myös kääntöpuolensa


Vaikka Chaker käsittelee Suomea varsin helläkätisesti, hän nostaa esiin myös suomalaisten puutteita. Tässä muutamia:

- Suhde ulkomaalaisiin

Ulkomaalaisten houkuttelu ja kotouttaminen olisi ikääntyvälle Suomelle elintärkeää. Chakerin synnyinmaassa Kanadassa maahanmuuttajia on kaikissa ammateissa ja kaikilla organisaatiotasoilla. Maahanmuuttajat ovat monesti innovatiivisempia kuin kantaväestö.

Suomalaiset menestyvät usein huonosti työskennellessään ei-suomalaisten kollegojensa kanssa.

- Huippuja ei tueta

Vahvan tasa-arvoisuuden kääntöpuoli on se, että ”pyramidin pohjakerrokset” otetaan hyvin huomioon, sen sijaan huipun eliittiryhmiä ei tueta. Jos suunnitellaan poikkeuksia harvoille ja valituille, suomalaiset asettuvat Chakerin mukaan vaistomaisesti vastahankaan.

Tasa-arvo johtaa joissakin asioissa menestykseen, mutta toisissa keskinkertaisuuteen. Tehokas tuotantoprosessi suomalaisyrityksissä hallitaan, mutta rohkeassa luovuudessa olemme usein jäljessä.

- Yrittäjyyden puutteet

Suomalaiset suhtautuvat yrittäjyyteen keskimääräistä positiivisemmin, mutta kasvuyrittäjyydessä Suomi on peränpitäjä.

Tätä on selitetty esimerkiksi yrittäjyyden lyhyellä historialla, esikuvien vähäisyydellä ja sillä, että pienessä maassa isot yritykset ovat imeneet lahjakkuudet ja yrittäjähenkiset palkkalistoilleen.

Kollektiivisissa tai sosiaalidemokraattisissa yhteiskunnissa yrittäjähenki kanavoituu ehkä eri tavalla kuin individualistisissa, Chaker pohtii.

- Kateus ja sääli

Suomalaiset ovat riskiä karttelevia supersuorittajia eli kaikki on tehtävä ”oikein” ja virheitä paheksutaan. Tässä mielessä suomalaiset muistuttavat Chakerin mukaan japanilaisia.

MySQL:n entinen toimitusjohtaja Mårten Mickos sanoo kirjassa, että Suomessa ei saa onnistua eikä epäonnistua. Moni karttelee riskiä, koska ei halua asettua alttiiksi kateudelle tai säälille.

- Pelkkä rationaalisuus

Kuten aiemmin todettiin, suomalaiset ovat yleensä hyviä järkiperäisessä yrityksessä ja erehdyksessä. Suuret innovaatiot syntyvät kuitenkin Chakerin mukaan silloin, kun kaikki yrityksen ja erehdyksen tasot eli myös umpimähkäinen ja intuitiivinen ovat käytössä.

Suomessa ja muuallakin Euroopassa yrityksen ja erehdyksen mestareita on ylipäätään vähemmän kuin Atlantin takana. Suomalaiset ovat usein ”liian fiksuja omaksi vahingokseen”, Chaker sanoo.

- Liiallinen hiljaisuus

Vaikka hiljaisuus edistää luottamusta, se voi myös tukahduttaa kommunikaation. Suomalaiset tykkäävät nyhjätä töitä itsekseen, mikä ei aina ole tehokkain eikä innovaatioita synnyttävä tapa.

- Teknologiakeskeisyys

Ylenmääräinen keskittyminen tekniikkaan ja tuotteisiin on tarkoittanut Chakerin mukaan sitä, että monet tilaisuudet ovat suomalaisyrityksiltä menneet sivu suun.

Lähde: André Noël Chaker: The Finnish Miracle – ihanuuksien ihmemaa. (Talentum, 2011)

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

  2. 2

   Kommentti: Finnair rakensi keinon, jolla ilmastotietoiset voivat kompensoida lentämisen päästöjä – mutta suhteellisuuden nimissä kannattaa huomioida pari asiaa

  3. 3

   Myrskylän taksiyrittäjät kertovat, miksi Kela-kyydit eivät houkuttele: ”Siitä ei tullut muuta kuin tappiota”

  4. 4

   Sairaala eri maakunnassa, Kela-taksi jätti tulematta – muistisairaan Raimon, 86, matkan hinta nousi pilviin

  5. 5

   Jan Hurrin kommentti: Nollakorko voi olla uusi normaali – ja se on huono uutinen

  6. 6

   Koodauskoulu Hiven opiskelijat eivät oikeutettuja opintotukeen – opintojen uhkana aktiivimalli ja jopa karenssi

  7. 7

   Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

  8. 8

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  9. 9

   Facebookin ex-johtaja Mäkeläinen puolustaa entistä työantajaansa: ”Markilla on sydän paikallaan”

  10. 10

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

  2. 2

   Sairaala eri maakunnassa, Kela-taksi jätti tulematta – muistisairaan Raimon, 86, matkan hinta nousi pilviin

  3. 3

   Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

  4. 4

   Jan Hurrin kommentti: Nollakorko voi olla uusi normaali – ja se on huono uutinen

  5. 5

   Myrskylän taksiyrittäjät kertovat, miksi Kela-kyydit eivät houkuttele: ”Siitä ei tullut muuta kuin tappiota”

  6. 6

   Kahden rakennusalan yrityksen epäillään laiminlyöneen miljoonien verot – rikostarkastaja: ”Suurin harmaan talouden juttu vuosikymmeneen”

  7. 7

   Facebookin ex-johtaja Mäkeläinen puolustaa entistä työantajaansa: ”Markilla on sydän paikallaan”

  8. 8

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  9. 9

   Kommentti: Finnair rakensi keinon, jolla ilmastotietoiset voivat kompensoida lentämisen päästöjä – mutta suhteellisuuden nimissä kannattaa huomioida pari asiaa

  10. 10

   Koodauskoulu Hiven opiskelijat eivät oikeutettuja opintotukeen – opintojen uhkana aktiivimalli ja jopa karenssi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  2. 2

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  3. 3

   Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

  4. 4

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  5. 5

   Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  9. 9

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  10. 10

   Sairaala eri maakunnassa, Kela-taksi jätti tulematta – muistisairaan Raimon, 86, matkan hinta nousi pilviin

  11. Näytä lisää