Merkel: Päätöksiä turha odottaa tänään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU-huippukokous alkoi sekavissa merkeissä

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että EU-huippukokoukselta ei kannata odottaa päätöksiä tänään. Hänen mukaansa Euroopan luoviminen ulos talouskriisistä on "teknisesti monimutkainen prosessi". Suomen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Kreikan velkakestävyys on kokouksen kiperin kysymys. Ylen tietojen mukaan Saksa, Suomi ja Hollanti ajavat merkittäviä leikkauksia Kreikan velkoihin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen pääministeri Jyrki Katainen yhdessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman Van Rompuyn kanssa ennen EU-huippukokousta.

23.10.2011 16:53 | Päivitetty 23.10.2011 17:50

Eurooppa-neuvoston huippukokous on alkanut sekavissa merkeissä. Julkisuudessa on pyörinyt erilaisia ehdotuksia niin Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) vahvistamisesta kuin pankkien pääomittamisesta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoikin ennen kokousta, että EU-huippukokoukselta ei kannata odottaa päätöksiä tänään. Merkelin mukaan Euroopan luoviminen ulos talouskriisistä on "teknisesti monimutkainen prosessi".

Euroopan unionin jäsenmaiden päämiehet ovat parhaillaan kokoontuneet Brysseliin keskustelemaan keinoista, kuinka Eurooppaa riivaava talouskriisi voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Huippukokouksessa keskustellaan siitä, miten ERVV:tä voidaan vahvistaa ja miten Kreikan velkataakkaa voidaan keventää hallitusti.

Tällä hetkellä päämiehillä on edessään viisi erilaista vaihtoehtoa siitä, kuinka yksityisten sijoittajien vastuuta Kreikan tukemisesta voitaisiin kasvattaa. Yhden ehdotuksen mukaan sijoittajat pakotettaisiin vaihtamaan nykyiset velkakirjansa uusiin, arvoltaan puolet halvempiin velkakirjoihin, asiasta perillä olevat lähteet sanovat.

Päämiehet pyrkivät löytämään ratkaisun myös siihen, miten Euroopan pankkijärjestelmää voidaan vahvistaa ja miten velkakriisin leviäminen Italiaan ja Espanjaan saadaan estetyksi.

Tarkoituksena on esittää kokonaisvaltainen ratkaisu kriisin hoitamiseksi seuraavassa EU-huippukokouksessa ensi keskiviikkona.

"Kreikan velkakestävyyskiperin kysymys"

Suomea EU-huippukokouksessa edustaa pääministeri Jyrki Katainen (kok.). Kataisen mukaan vaikein ratkaistava kysymys on Kreikan velkakestävyyden kohtalo.

– Tämä vaati neuvotteluja velkojien kanssa, jotta löydetään sellainen malli joka on kestävä, Katainen sanoi ennen huippukokousta.

Toinen kiperä kysymys on päätös pankkien pääomittamisesta. Kataisen mukaan ERVV:tä voidaan käyttää pankkien pääomittamiseen vain rajoitetusti.

– Se tarkoittaa hyvin poikkeuksellista tilannetta eikä voi olla vastikkeetonta, Katainen sanoi.

– Se että maa itse ei kykenisi pääomittamaan omia pankkejaan ja pankit eivät saisi markkinoilta rahaa, täytyy olla täysin poikkeustilanne.

Katainen oli kuitenkin luottavainen, että tarvittavat päätökset syntyvät. Hänen mukaansa myös Suomessa kannattaa tehdä suunnitelmat pankkien pääomittamisesta, vaikka Suomen pankit ovat hyvässä kunnossa.

Saksa, Suomi ja Hollantiajavat leikkauksia

Ylen tietojen mukaan Saksa, Suomi ja Hollanti ajavat suuria, jopa 60 prosentin leikkauksia Kreikan velkoihin. Euroopan keskuspankki ja eteläiset euromaat vastustavat kuitenkin niin suuria leikkauksia.

Eilen julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan Kreikka tarvitsisi vähintään 60 prosentin velkojen mitätöinnin, jotta heinäkuussa sovittu 109 miljardin euron tukipaketti olisi riittävä. Kreikan tilanne on heikentynyt viimeisen kolmen kuukauden aikana niin paljon, että ilman suurta velkojen anteeksiantoa Kreikan lainatarve olisi jopa 252 miljardia euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?