Öky vai eko? Tässä ovat pomojen suosikkiautot

Audi vai Bemari? Vai sittenkin Skoda tai Volvo? Taloussanomat selvitti, mitkä ovat pomojen suosikkiautot – millaisilla työsuhdeautoilla ajaa ylin johto, millaisilla keskijohdon päälliköt? Onko johtajan sopivaa valita hulppea edustusauto vai onko parempi tyytyä järkevän vähäpäästöiseen perheautoon?

16.10.2011 6:02 | Päivitetty 31.1.2012 15:46

Yritysautojen hallinnointi- ja rahoitusyhtiön LeasePlanin toimitusjohtajan Petteri Pihlaksen mukaan pröystäilyn välttäminen kuuluu suomalaiseen yrityskulttuuriin.

– Asiakkaille ja alaisille ei haluta antaa väärää kuvaa yrityksestä. Auto ei saa olla silmiinpistävä. Suomessa ei esimerkiksi harrasteta ylimmän johdon autoissa niin isoja moottoreita kuin Keski-Euroopassa, Pihlas kertoo.

LeasePlanin Pihlaksen ja autorahoitusyhtiö ALD Automotiven operatiivisen päällikön Jarmo Pylvänäisen mukaan ylimmän johdon työsuhdeautojen suosituimmat merkit ovat BMW, Audi, Mersu ja Volvo.

– BMW 520 Diesel, Audi A6, Volvo XC 60, Mersu E 200, ALD:n Pylvänäinen tarkentaa.

Pylvänäisen mukaan ylimmän johdon kaikkein suosituimmat mallit eivät useinkaan ole niin sanottuja edustusautoja, vaan isoja perheautoja. Edustusautoja olisivat esimerkiksi BMW 7-sarjan mallit, Audi A8 tai Mercedes-Benzin S-sarja.

– Aiemmin Volvo oli ylimmässä johdossa selkeä ykkönen, mutta menetti asemiaan, kun ei vielä vuonna 2008 verotuksen muuttuessa tarjonnut tarpeeksi vähäpäästöisiä malleja. Sittemmin Volvo on kyllä kirinyt asemaansa takaisin, Pylvänäinen kertoo.

Keskijohdolla on keskikokoinen auto 

Keskijohdon ja päällikkötason autot ovat puolestaan yleisimmin keskikokoluokan perheautoja.

– Ne ovat yleisimmin farmariautoja, aika usein dieseleitä. Usein työsuhdeauton saaja ei ole enää juniori, vaan he ovat ihmisiä, jotka elävät elämänsä ruuhkavuosia. Autossa he tarvitsevat monikäyttöisyyttä. Autolla pitää vaikkapa työmatkojen lisäksi pystyä kuljettamaan perhe mummon luokse Jyväskylään, kuvailee LeasePlanin Pihlas.

Pihlaksen mukaan hyvin yleisiä leasing-autoja ovat Skoda Octavia, Volkswagen Golf Variant, Volkswagen Passat, Ford Mondeo ja Volvo V70.

Verotus ja firma ohjaavat vähäpäästöisyyteen

Silmiinpistävin trendi työsuhdeautoissa on ekotrendi. Autovero, autoedun verotus ja yritysten autopolitiikat ohjaavat vähäpäästöisyyteen. ALD Automotiven toimitusjohtajan Pekka Kivisen mukaan ympäristöajattelu ja päästörajat koskettavat yritysten johtoa samalla tavalla kuin kaikkia muitakin autoedun saavia työntekijöitä.

Esimerkiksi Nokia Siemens Networksillä yritys on asettanut päästörajat työsuhdeautoille ja autopolitiikka ohjaa muutenkin vähäpäästöisyyteen.

– Yritys tukee enemmän pienipäästöisiä autoja. Me olemme rajanneet autovalikoiman kymmeneen automerkkiin, kertoo NSN:n auto- ja matkustushankinnoista Euroopan tasolla vastaava johtaja Jarno Pajunen.

Pajusen mukaan suosituimpia työsuhdeautoja Nokia Siemens Networksillä ovat Volkswagen-Audi-ryhmän autot eli Volkswagen, Skoda ja Audi.

LeasePlanin Petteri Pihlas kertoo, että yritysauto on yleensä keskimääräistä autoa vähäpäästöisempi.

Trafin tilastojen mukaan vuoden 2011 tammi-syyskuussa Suomessa ensirekisteröityjen uusien henkilöautojen keskimääräinen CO2-päästöarvo oli 144 g/km, kun taas LeasePlan Finlandin liisaamien henkilöautojen CO2-päästöarvot olivat vastaavaan ajankohtaan 142 g/km.

– Ihmiset myös valitsevat työsuhdeautokseen jopa vähäpäästöisemmän mallin kuin minkä yrityksen autopolitiikan päästörajat sallisivat. Näin on siitä huolimatta, vaikka henkilöllä olisi vapaa autoetu. Tähän ohjaa autoedun verotus, joka pohjautuu vahvasti auton CO2-päästöarvon perusteella porrastettuun vähittäishintaan, Pihlas kertoo.

ALD Automotiven toimitusjohtaja Pekka Kivinen kertoo, että ALD Automotiven tänä vuonna rekisteröityjen henkilöautojen päästöt ovat olleet 141 g/km.

Edullisimmat merkit puuttuvat

Taloussanomien tietojen mukaan on myös autoja, joita eivät ole yhtä suosittuja leasing-autoina kuin mitä niiden suosio on yksityisten henkilöiden autohankinnoissa.

Leasing-autojen suosikkilistoilta puuttuvat esimerkiksi edullisiksi merkeiksi mielletyt Kiat, Hyundait ja Daciat. Myös tiettyjä ranskalaisautoja, joilla on aiemmin esiintynyt paljon vikoja, karsastetaan yhä. Jotkin italialaisautot saattavat puolestaan kärsiä nopeasta jälleenmyyntiarvon laskusta.

Yritysten autopolitiikat puolestaan usein sulkevat pois esimerkiksi kaksioviset autot tai erikoisuudet. Tämä siksi, että henkilön mahdollisesti lähtiessä yrityksestä auton pitää kelvata uudelle asiantuntijalle, päällikölle tai johtajalle, jolla onkin käyttöä vain nelioviselle autolle.

Yrityksen ylimmän johdon suosimia autoja:

  • BMW 5-sarja (esim. 520 Diesel)

  • Audi A6

  • Mercedes-Benz E-sarja (esim. E 200 CVI Diesel)

  • Volvo XC 60

Keskijohdon ja päälliköiden suosituimpia autoja:

  • Skoda Octavia

  • Volkswagen Golf Variant

  • Volkswagen Passat

  • Ford Mondeo

  • Volvo V70

. . .

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?