Öljylämmitys ensi talveksi kallistui satoja euroja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Öljylämmittäjälle on tulossa kallis lasku

Pientalon öljylämmitys on kallistunut kolmanneksen viime vuodesta. Tänä syksynä öljysäiliön täyttäminen saattaakin maksaa esimerkiksi yli 800 euroa enemmän kuin viime vuonna.

15.10.2011 7:01 | Päivitetty 14.10.2011 19:39

Syyskylmät ovat usein aikaa, jolloin öljyauto tilataan omakotitalon pihaan. Tänä syksynä lämmitysöljystä joutuu maksamaan tuntuvasti enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Osaksi syynä tähän on raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan kehitys, jota lämmitysöljyn hinta seurailee. Suuri osa kohonneesta hinnasta tulee kuitenkin lämmitysöljyn verotuksen kiristämisestä.

Lämmitysöljynä käytettävän kevyen polttoöljyn valmistevero kaksinkertaistui tammikuussa. Seurauksena lämmitysöljyn kuluttajahinta nousi yli euroon litraa kohden.

– Kun tarkastelee lämmitysöljyn hintaa yhdeksän kuukauden ajalta tänä vuonna, niin keskihinta on ollut 1,06 euroa litralta. Viime vuonna 12 kuukauden keskihinta oli 0,78 euroa litralta, toteaa Öljyalan Keskusliiton erityisasiantuntija Eero Otronen.

Vero näkyy hinnassa 

Otrosen mukaan veronkorotuksen vaikutus hintaan oli kymmenen senttiä. Hän kertoo, että tänä vuonna lämmitysöljyn hinta on jatkuvasti ollut yli euron.

Kalleimmillaan lämmitysöljyn kuluttajahinta on ollut tämän vuoden huhtikuussa 1,10 euroa litralta ja edullisimmillaan elokuussa 1,01 euroa litralta. Tämän vuoden syyskuun keskihinta on ollut 1,07 euroa litralta.

Vuoden öljytilauksen hinnankorotuksen suuruus riippuu pientalon iästä ja koosta. Noin 160 neliön uudessa omakotitalossa öljynkulutus saattaa olla noin 2000 litraa vuodessa, mutta vanhemmassa tai suuremmassa talossa öljyä kuluu enemmän, esimerkiksi 2 500-3 000 litraa vuodessa.

Ison omakotitalon lämmitysöljyt (3 000 litraa) vuoden tarpeisiin maksoivat syyskuussa 3 210 euroa, kun vuotta aiemmin syyskuussa 2010 litrahinta oli 0,79 euroa, eli vuoden lämmitysöljyt maksoivat 2 370 euroa. Öljylämmittäjä joutui siis kaivamaan kukkarostaan 840 euroa lisää.

Otrosen mukaan eri verojen osuus lämmitysöljyn hinnasta on tällä hetkellä noin kolmannes, kun se bensiinin hinnasta on yli 60 prosenttia.

Raakaöljyssä saattaa olla laskupaineita

Raakaöljyn eli muun muassa Pohjanmeren Brent-öljyn toimitusten hinta on tänä vuonna ollut huomattavasti viime vuotta kalliimpaa.

Viime vuonna tähän aikaan lokakuussa barreli maksoi alle 85 dollaria, kun nyt ollaan yli 110 dollarin barrelihinnassa. Esimerkiksi perjantaina aamupäivällä Brent-öljyn marraskuun toimituksen hinta oli 111,50 dollaria barrelilta.

Hinta on kohonnut ajan mittaan vähittelen edellisen finanssikriisin pohjilta eli loppuvuodesta 2008, jolloin barreli maksoi alle 40 dollaria.

Raakaöljyn hinta saattaa kuitenkin jatkossa pudota öljyn kysynnän laskiessa.

Ekonomistit ja öljyalan analyytikot ovat asteittain laskeneet ennusteitaan öljyn kysynnästä tälle vuodelle ja vuodelle 2012, kun taantuman laajuus Yhdysvalloissa ja Euroopassa on käynyt selvemmäksi.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Kansainvälinen energiajärjestö IEA kertoi keskiviikkona laskevansa ennustetaan maailman öljynkysynnästä ensi vuodelle jo toisena kuukautena peräkkäin.

– Talouden näkymät ovat edelleen hauraita, varsinkin kun euroalueen velkakriisi jatkuu, IEA arvioi kuukausikatsauksessaan.

IEA:n mukaan globaali öljynkysyntä on kasvanut viime kuukausina ”vaatimatonta, mutta vakaata” tahtia. Talouden notkahdus saattaa kuitenkin muuttaa kysyntänäkymiä heikommiksi.

Uutistoimisto Reuters puolestaan kertoi, että tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona öljyalan Oil & Money -konferenssin osallistujista 65 prosenttia uskoi, että ennusteita öljyn ensi vuoden kysynnästä tullaan yhä alentamaan tänä vuonna, kun maailman talouskasvu hidastuu. Vain 33 prosenttia uskoi, että Brent-öljyn hinta olisi tämän vuoden lopulla yli 100 dollaria barrelilta.

Sanford C. Bernstein & Co:n öljyanalyytikon Oswald Clintin mukaan Brent-öljyn hinta saattaa laskea lähelle 90 dollaria barrelilta, kun kysyntä vähenee ja Libyan öljyntuotanto saadaan jälleen käyntiin.

Pienenisikö lämmittäjän lasku?

Öljyalan Keskusliiton erityisasiantuntija Eero Otronen arvioi, että kun raakaöljyn hinta laskisi riittävästi, se näkyisi myös lämmityslaskussa.

– Itse näkisin, että jos raakaöljyn hinta laskisi 80–90 dollariin barrelilta, niin lämmitysöljyn hinta voisi laskea alle euroon litralta, sanoo Otronen.

Otrosen mukaan täytyy kuitenkin muistaa, että lämmitysöljyn hinta saattaa seurata raakaöljyä vasta viiveellä.

– Yhtiöillä on tuotteissa varastot, jotka on ehkä hankittu kuukausia aiemmin.

Vaikka toisin voisi luulla, niin vuodenaikojen vaihtelut eivät enää vaikuta merkittävästi lämmitysöljyn hintaan.

– Joskus 5–10 vuotta sitten lämmityskaudella öljy maksoi enemmän, koska silloin oli enemmän kysyntää ja vastaavasti kesällä hinta oli edullisempi. Vuodenaikoihin sidottua hinnanmuodostusta ei enää ole ollut vuosikausiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?