Pankkikriisi uhkaa: "Ei koske Suomea"

Julkaistu:

Euroopassa on päästy alustavaan sopuun pankkien pääomittamisesta, mutta Suomessa ei moiseen ole tarvetta, sanovat pankit ja viranomaiset. Ovatko Suomen pankit oikeasti muita paremmassa turvassa? Rahoitusasiantuntija Peter Nyberg muistuttaa, että vaikka kriisin ensimmäinen aalto ei iskekään Suomen pankkeihin, niin nyt pitäisi pohtia, miten pankit varautuvat toisen ja kolmannen asteen ongelmiin.


Euroopan pankkien pääomittamistarve on vihdoin virallisesti tunnustettu. Viime viikonloppuna Berliinissä kokoustaneet Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy sopivat pankkien pääomittamisesta.

Merkel sanoi, että Euroopan johtajat tekevät ”kaiken tarvittavan” taatakseen, että pankeilla on riittävästi pääomaa. Pääomittamista tarvitaan, koska esimerkiksi Saksan ja Ranskan pankit ovat ongelmissa, mikäli Kreikka ajautuu mahdolliseen velkasaneeraukseen.

Tässä velka- ja pääomittamismyrskyssä Suomi vaikuttaa olevan rauhallisessa laguunissa lilluva soutuvene, mikäli suomalaisia asiantuntijoita ja pankinjohtajia on uskominen.

Viime torstaina pankki- ja vakuutuskonserni OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen totesi MTV3:lle, että suomalaisten pankkien pääomittamiselle ei ole tarvetta. Hän sanoi, että pääomittamiskeskustelu ei ole ajankohtainen suomalaisten pankkien kohdalla, eikä sitä pitäisi käydä.

– Suomalaiset pankit selvisivät vuoden 2008 kriisistä, ja nyt ne ovat vielä vakavaraisempia. 2011 kriisi on myös selvästi läpinäkyvämpi kuin 2008 kriisi, Karhinen sanoo Taloussanomille.

Suomalaisia rahoitusmarkkinatoimijoita vahtivan Finanssivalvonnan syyskuun loppupuolella julkaistussa tiedotteessa Fivan johtaja Anneli Tuominen puolestaan totesi, että Suomen finanssisektorin vakavaraisuus on tällä hetkellä suhteellisen hyvä.

"Suomen ja Keski-Euroopan pankit
eivät mahdu samaan lauseeseen"


Fivan mukaan Suomen pankkisektorilla on vakavaraisuuspääomia 9,4 miljardia euroa yli vähimmäisvaateiden, millä saataisiin katettua yli 4 prosentin tappiot luotto- ja takauskannasta.

– Jos katsoo suomalaisten pankkien Core Tier 1 -lukua, se on 13,2 prosenttia, toimistopäällikkö Jaana Rantama Fivasta muistuttaa.

Core Tier 1 -luku kertoo pankkien ydinvakavaraisuudesta. Läpäistääkseen Euroopan pankkiviranomaisen EBA:n stressitestin pankkien Core Tier 1 -vakavaraisuusasteen täytyi olla yli viisi prosenttia.

Pankkikonserni Nordean Suomen maajohtaja Ari Kaperi toistaa Fivan näkemyksen Suomen pankkien vakavaraisuudesta.

– Konkreettisempi asia, miksi nyt ei puhuta Suomen pankkien vaikeuksista samassa lauseessa keskieurooppalaisten pankkien kanssa, on se, että suomalaisilla pankeilla ei ole juuri saatavia kriisimaista, Kaperi sanoo.

Kriisin kolme
iskua


Fiva kuitenkin varoittaa kriisimaiden velkaongelmien heiluttavan koko Euroopan pankkisektoria. Lopulta tällä on vaikutuksensa myös Suomessa.

Samoilla linjoilla on myös rahoitusasiantuntija, valtiovarainministeriön entinen ylijohtaja Peter Nyberg, joka on ollut ratkomassa myös Irlannin pankkikriisiä. Hänen mukaansa usko Suomen pankkijärjestelmän vakauteen perustuu siihen, että suomalaisilla pankeilla on verraten vähän suoria saatavia kriisimaista, ennen kaikkea Kreikasta.

– Jos Kreikan ongelmat laajenisivat Euroopan isojen maiden pankkeihin, eivätkä näiden maiden omistajat tai viime kädessä kotiviranomaiset syntyviin pankkiongelmiin puuttuisi, silloin kysymys on suomalaisten pankkien vastapuolten ongelmista, Nyberg sanoo.

– Eivät suomalaiset pankit viime kädessä ole riippumattomia siitä, mitä muualla tapahtuu.

Nybergin mukaan Suomen pankit ovat turvassa kriisin ensimmäiseltä iskulta. Ensimmäisellä iskulla hän tarkoittaa kriisimaiden valtionvelkakirjojen tai kriisimaiden pankkien velkakirjojen arvon alenemista.

Kriisin laajenemisen toisen ja kolmannen asteen vaikutusten kanssa on toisin.

– Toisen asteen ongelmana on, että suomalaisten pankkien vastapuolilla, ulkomaisilla pankeilla, on näitä velkakirjoja liikaa, ja ne joutuisivat sen vuoksi ongelmiin, Nyberg käy läpi pankkisektorin uhkakuvia.

– Kolmas isku voi tulla, jos kriisi laajenee reaalimaailmaan ja tuotannolliseen elämään, ja sieltä alkaa tulla huonoja uutisia ja maksamattomuustapauksia.

"Pankkien pääomittaminen
kaukana"


Vaikka Suomen pankit eivät tule kärsimään ensimmäisestä iskusta, merkit viittaavat siihen, että pankeilta vaaditaan aiempaa suurempia puskureita, Peter Nyberg sanoo. Sen vuoksi hänestä olisi tärkeä keskustella, miten pankit voivat varautua toisen ja kolmannen asteen ongelmiin.

– Suomessa ongelmana on pikemmin keskustelun vähyys kuin liiallinen keskustelu, Nyberg kommentoi pääomittamispuheita.

OP-Pohjolan Reijo Karhinen mukaan keskustelu ei ole kuitenkaan itsetarkoituksellista, eikä sitä pidä turhaan käydä, jos lopputulemana on vain lisää levottomuutta.

Fivan Jaana Rantama ei ota kantaa siihen, pitääkö vai eikö pidä keskustella pankkien pääomittamisesta. Hänen mukaansa Suomessa on kuitenkin pitkä matka siihen, että pankkien pääomittamiseen olisi tarvetta.

Vakavaraisuusaste on vahva, ja Euroopan pankkisektorin ja ongelmista seuraavat reaalitalouden haasteet saapuvat Suomeen viiveellä, Rantama sanoo.

– Jos yritys menee konkurssiin ja irtisanoo työntekijänsä, työntekijät eivät pysty hoitamaan asuntolainojaan, mistä seuraa ongelmia pankeille. Siinäkin kuitenkin kestää, koska työntekijät saavat ansiosidonnaista työttömyystukea.

"Ylisuuria luottotappioita
ei näköpiirissä"


Viime viikolla uutisoitiin yhdysvaltalaisen tankkerivarustamo General Maritimen olevan vaarassa ajautua konkurssiin. Ruotsalaisen Dagens Industri -lehden tietojen mukaan konkurssi uhkaa aiheuttaa Nordealle satojen miljoonien eurojen luottotappiot.

Nordean Ari Kaperi ei ota kantaa yksittäistapaukseen mutta sanoo, että luottotappiot kuuluvat pankkien normaaliin toimintaan. Hänen mukaansa poikkeuksellisen suuria luottotappioita ei ole horisontissa.

– Pohjoismaisten yritys- ja yksityishenkilöasiakkaiden tilanne on suhteellisen hyvä. Totta kai luottotappiot kasvavat, jos talous kääntyy huonommaksi, Kaperi sanoo.

– Sen tyyppistä skenaariota ei ole näköpiirissä, että jouduttaisiin puhumaan suomalaisten pankkien pääomittamisesta. En usko, että ennustetaan niin syvää, pitkäkestoista lamaa, että siitä olisi ongelmia suomalaisille pankeille.

"Psykologiaa,
ei taloustiedettä"


Kriisin aiheuttamat ongelmat näkyvät ensin pankkien maksuvalmiuden hallinnassa. Fiva onkin tiivistänyt seurantaansa suomalaisten pankkien likviditeettitilanteesta. Rantaman mukaan likviditeettiongelmia ei ole ilmennyt, mutta kuten muuallakin Euroopassa, myös Suomen pankkien rahoitus on kallistunut.

Peter Nybergin mukaan riskiä ei pidä vähätellä. Hän ei kuitenkaan rohkene arvioida, milloin pankkien välisestä luottamuspulasta aiheutuvat mahdolliset likviditeettiongelmat olisivat ajankohtaisia.

– Kyse on enemmän psykologiasta ja sosiologiasta kuin taloustieteestä. Se tiedetään, että tilanne on herkkä. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, miten tilanne tästä kehittyy, eikä se ole viranomaisten päätettävissä.

Nyberg sanoo, että pelkän luottamuspulan iskiessä pankit kääntyvät keskuspankin puoleen hakemaan helpotusta maksuvalmiusongelmiinsa.

– Jos kysymys on vakavaraisuusongelmista, että pankeilla on huomattavasti armollisesti arvostettuja ongelmasaatavia, silloin keskuspankki voi luotoillaan korkeintaan ostaa aikaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Disneyn ja Foxin jättidiili varmistui – Simpsonit ja Avatar muuttavat uuteen kotiin

  2. 2

   Kolmekymppisten eläketilanne näyttää surkealta – Ekonomistit vinkkaavat: Näin varaudut tulevaan rysäykseen

  3. 3

   Katso itse: Sekoitatko nämä autot toisiinsa? Taksi Helsinki hermostui katukuvaan ilmestyneistä takseista

  4. 4

   Porin Energian öljyvuoto syyte­harkintaan – Kokemäen­jokeen valui liki 50 000 litraa öljyä

  5. 5

   Nyt se on selvitetty: näin karkkivero vaikutti kulutukseen – S-ryhmältä massiivinen aineisto

  6. 6

   Maatalousministeri sai 116 000 euroa maa­taloustukia – yhteensä tukia maksettiin noin 2 miljardia

  7. 7

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  8. 8

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  9. 9

   Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

  10. 10

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  2. 2

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  3. 3

   Katso itse: Sekoitatko nämä autot toisiinsa? Taksi Helsinki hermostui katukuvaan ilmestyneistä takseista

  4. 4

   Osaisitko ratkaista tämän yksinkertaiselta näyttävän yhtälön? Matemaatikot etsivät vastausta satoja vuosia, ja nyt se on löytynyt

  5. 5

   Kolmekymppisten eläketilanne näyttää surkealta – Ekonomistit vinkkaavat: Näin varaudut tulevaan rysäykseen

  6. 6

   Yksi luku näyttää, miksi eläkkeiden turvaaminen vaatii jättimäistä uudistusta – näin rajusti palkansaaja voi joutua maksamaan

  7. 7

   Osakas raivosi, häiritsi työmiehiä ja huuteli vuosien ajan – iäkkäät naapurit eivät uskaltaneet viettää aikaa pihalla

  8. 8

   Norwegian-pomo: ”Iso osa organisaatiostamme tekee töitä päivät ja yöt ratkaistakseen ongelmat”

  9. 9

   Nyt se on selvitetty: näin karkkivero vaikutti kulutukseen – S-ryhmältä massiivinen aineisto

  10. 10

   Sähkön siirtohinnat nousivat taas – katso, miten 77 yhtiötä laskuttaa eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noora Fagerström, 33, hoksasi 7. luokalla, mitä täytyy tehdä – johtaa nyt miljoonabisnestä: ”Enää ei tarvitse miettiä kaupassa, mitä ostaa”

  2. 2

   Rintamamiestalon rakenteista löytyi kosteuspommi – pariskunta vaati 60 000 euron hyvitystä, mutta toisin kävi

  3. 3

   94-vuotias muistisairas rouva joutui pankin kanssa varsinaiseen umpisolmuun – ”Ihan kohtuuton tilanne”

  4. 4

   HS: Kotipizzan uusi pomo maistoi suomalaisten suosikkipizzaa: ”Norjassa sellaista ei söisi kukaan”

  5. 5

   Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin: Meneillään poikkeuksellinen vaihe

  6. 6

   Tuoreet laskelmat kertovat kolmekymppisten koruttoman kohtalon – näin vauvojen vähyys syö tulevat eläkkeet

  7. 7

   Hesburgerin perustaja Heikki Salmela paljastaa karun taustansa – ”Kyllä minun ja vaimoni tarinaa voi jonkinlaisena ihmeenä pitää”

  8. 8

   Uusi ohjeistus: Ilmanvaihdon sulkeminen yöksi tuo miljoonasäästöt – asiantuntijat kertovat, kuinka ongelmat väistetään

  9. 9

   Takseilla ja välityskeskuksella lihava riita – savolaiskuski arvioi maksavansa 19 000 euron lisäkulut 3 vuodessa: ”Kuin torppareita”

  10. 10

   Kiinteistöliiton uudet linjaukset: Hajulukon avaaminen kuuluu taloyhtiölle, lattiakaivon putsaaminen asukkaalle

  11. Näytä lisää