Tätä et tiennyt: Täältä hampurilaisesi on oikeasti peräisin

Tiedätkö mitä laitat suuhusi, kun syöt hampurilaista? Ja mistä purilainen oikeasti on peräisin? Puolasta? Suomesta? Taloussanomat selvitti viiden pikaruokajätin hampurilaisten kaikki ainekset ja niiden alkuperän. Katso mistä sinun hampurilaisesi oikeasti tulee.

8.10.2011 6:03 | Päivitetty 7.10.2011 19:43

Yhtään täysin suomalaista hampurilaista ei löydy Taloussanomien ja Ilta-Sanomien tekemässä selvityksessä, missä viiden suosikkihampurilaisen reseptit on purettu auki ainesosa ainesosalta. (Katso jokaisen hampurilaisen yksityiskohtaiset tiedot grafiikasta jutun lopussa.)

Suomalaisimpia ovat vertailussa Snackyn Poliisi ja Rollsin Jättipekoni, mutta viimeistään talven salaatit tuodaan niihinkin muilta mailta. Vertailun vierasperäisin on Big Mac, jonka pääraaka-ainekin tulee Puolasta.

– Big Mac on globaalituote. Sen raaka-aineet tulevat pitkälti isoilta Euroopan laajuisilta toimittajilta. Tämä on järkevää kustannusten ja saatavuuden takia, ostopäällikkö Jutta Huikko vastaa kysyttäessä, että eikö se voisi olla yhtään suomalaisempi.

Yhdessä asiassa McDonald’s toimii kuten muutkin hampurilaisketjut. Salaatin alkuperä vaihtelee, vaikka toimittajana on eteläsavolainen Salico Oy.

– Jäävuorisalaatti on kesällä kotimaista ja talvella monesti espanjalaista, Huikko selvittää.

Ruotsin MCDonald'ssuosii ruotsalaista

MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen ei purematta niele kaikkia McDonald’sin selityksiä.

– Kävin kesäkuussa Tukholmassa ja siellä tilanne näytti erilaiselta. Globenin vieressä olevan McDonald’s-ravintolan videonäytöillä yritys mainosti pyrkivänsä käyttämään ruotsalaisia raaka-aineita. Videossa oli muun muassa kuvaa Ruotsin maaseudulta. Ilmeisesti Suomessa strategia on toinen ja paikallisuutta ei Mäkkärillä arvosteta. Herää kysymys, onko Ruotsi eri ”kastia” kuin Suomi.

Hartikaisen mukaan näyttäisi siltä, että Hesburgerilla ja Snackyllä on pyrkimystä kotimaisuuteen.

– Tosin heilläkin on petrattavaa. Esimerkiksi Cheddar-juustot voisi ostaa kotimaasta ja kotimaisia kasviksia käyttää myös talvella, hän sanoo.

Jäävuorisalaattipitää tuoda ulkoa

– Pyrimme aina käyttämään ensisijaisesti kotimaisia raaka-aineita, mikäli se on mahdollista. Käyttämämme tomaatit ovat vuodenajoista riippuen kotimaisia tai ulkomaalaisia. Jäävuorisalaatti on toimitusvarmuuden turvaamiseksi ulkomaalaista alkuperää. Tuorekurkku on kesäkautena kotimaista ja talvisin espanjalaista, tuotekehittäjä Eeva Mäki Hesburgerin emoyhtiöstä Burger-In Oy:stä kertoo.

Osa Hesen hankinnoista on myös konsernin sisäisiä, sillä se tekee itse omat salaattikastikkeensa Kaarinassa.

– Felix Abban käyttämä kurkkuraaka-aine on pääosin kotimaista suomalaisten sopimusviljelijöiden kasvattamaa avomaan kurkkua. Toimitusvarmuuden takaamiseksi he hankkivat pienen osan raaka-aineesta myös Saksasta, Mäki kertoo.

Tanskasta pakkotuoda naudanlihaa

Hesburgerin pihvit ovat sataprosenttisesti suomalaista nautaa, mutta näin ei ole kaikilla niillä toimijoilla, jotka ostavat pihvit Kaivon Liha Kaunismaa Oy:ltä.

– Niillä on sellainen ongelma, että ne eivät saa Suomesta ostettua niin paljon kuin sitä menisi. Siksi he joutuvat välillä turvautumaan tanskalaiseen lihaan, Snackyn toimitusjohtaja Jukka Nieminen toteaa.

Sunnilleen samaa sanoo Rolls-ketjun taustayhtiön Jokes Family Oy:n toimitusjohtaja Juha Kivimurto:

– Pihvin alkuperämaa on pääsääntöisesti kotimaa. Täydennämme sitä tanskalaisella raaka-aineella saatavuuden ollessa huono. Parhaiten kotimainen raaka-aine on saatavissa keväällä loppukesästä aina alkutalveen saakka. Tuote valmistetaan (Kaivon Lihassa) meidän omalla merkillä ja on jäljitettävissä laatikkotasolla tarvittaessa.

– Käytämme niin paljon kuin mahdollista kotimaisia raaka-aineita ja tuottajia. Samalla tuemme lähiruoka-ajattelua sekä suomalaista työllistymistä, Kivimurto vakuuttaa.

Sämpyläbisneson yhden kauppa

Yksi on merkillepantavaa: Hampurilaissämpylöiden teko on Suomessa yhden firman, Oy Lantmännen Unibake Ab:n, lähes täydellinen monopoli. Sen valikoimissa on tusinan verran erilaisia sämpylöitä, jotka se toimittaa pakastettuina pikaruokaravintoloihin.

Lantmännen on yli 40 000 ruotsalaisen maanviljelijän yhteisesti omistama konserni, joka on Pohjois-Euroopan suurimpia elintarvike-, energia- ja maatalousalan yhteenliittymiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?