Olli Rehn Ylelle: EU on kuin epäonnistunut Kansainliitto

Ylen Ykkösaamussa puhunut Euroopan unionin talouskomissaari Olli Rehn sanoo, että EU:n ongelma on se, että suurista päätöksistä on oltava yksimielisiä. Rehn vertaa EU:ta epäonnistuneeseen Kansainliittoon.

8.10.2011 10:40 | Päivitetty 8.10.2011 10:46

EU:n talouskomissaari Olli Rehn esitti Ylen Ykkösaamussa kritiikkiä unionin jähmeitä päätöksentekomekanismeja kohtaan. Rehnin mukaan se, että kaikkien jäsenvaltioiden on oltava yhtä mieltä suurista linjoista hidastaa EU:n toimintanopeutta merkittävästi.

– EU toimii yksimielisellä periaatteella, eli vähän samalla periaatteella kuin epäonnistunut Kansainliitto aikanaan, Rehn sanoi.

Kansainliitto oli ensimmäisen maailmansodan jälkeen perustettu YK:ta edeltänyt kansainvälinen organisaatio. Se epäonnistui ensimmäisen maailmansodan rauhansopimuksen ylläpidossa ja uuden sodan estämisessä.

Rehn sanoikin, että EU:ta tulisi uudistaa siten, että päätöksenteosta tulisi dynaamisempaa.

– Kun EU:ta uudistetaan, tarvitaan keinoja nopeampiin ja päättävämpiin toimenpiteisiin, hän sanoi.

Rehn sanoi Suomen saaman vakuussovun olevan tilanteeseen nähden hyvä, ja sanoi, että tärkeintä on se, että asia on poissa päiväjärjestyksestä.

Kreikan tilannetta Rehn kommentoi sanomalla, että kaikki on tässä vaiheessa maasta itsestään ja siitä kiinni, kuinka se toteuttaa sille määrättyä leikkaussuunnitelmaa.

– Oletan, että kreikkalaispäättäjät ovat niin valveutuneita, että ymmärtävät lainaerän maksamatta jäämisen olevan vahingollista etenkin Kreikan kannalta. Lainaerän maksun jälkeen tulee alkaa valmistella kestävää ratkaisua, Rehn sanoi.

Rehnin mukaan seuraavaksi vuorossa olevan kuudennen lainaerän maksamatta jättämisenkin olevan mahdollista, mikäli Kreikka ei täytä sille asetettuja ehtoja.

"Kreikan tilanne hyvin vaikea"

Rehnin mukaan Kreikan taloudellinen tilanne on tällä hetkellä kovin vaikea esimerkiksi muihin pelastusohjelmassa oleviin maihin verrattuna.

– Kreikan tilanne on hyvin vaikea ja jos sitä verrataan Portugaliin, Irlantiin, Latviaan tai Romaniaan, niin muissa maissa kehitys on ollut paljon parempaa. Irlanti on jo nousemasta ahdingostaan.

Rehnin mukaan Kreikan kohdalla ilmassa on vielä paljon kysymyksiä. Tilannetta arvioi paikan päällä paraikaa troikka, johon kuuluvat EU, keskuspankki EKP sekä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

– Arvioiden perusteella euroalueen jäsenmaat tekevät päätöksensä toiseen tukipakettiin osallistumisesta, Rehn sanoi.

Kreikan ajautumisella maksukyvyttömyyteen olisi Rehnin mukaan vakavat vaikutukset koko euroalueeseen.

– Euroopan talous on edelleen vaikeassa tilanteessa, ja ketjureaktio on jo ilmassa pankkikentässä. Kreikan ongelma tulee ratkaista kestävällä tavalla ja rakentaa palomuuri sen ympärille muiden maiden suojelemiseksi, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?