Analyytikot: Jobsin kuolemaan oli osattu varautua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Haastavaa, mutta Apple selviää ilman Jobsia"

Vaikka Applen perustaja Steve Jobs ei olekaan korvattavissa, niin asiantuntijat uskovat yhtiön uuden johdon pystyvän jatkamaan hänen työtään. Tilanne on kuitenkin haastava, sillä Applen etumatka muihin yhtiöihin on kutistumassa – eikä se johdu Jobsin kuolemasta.

6.10.2011 11:31 | Päivitetty 6.10.2011 15:53

Steve Jobsin kuolema on suuri menetys, ei pelkästään Applelle vaan koko it-maailmalle. Lyhyellä aikavälillä on vaikea sanoa, millainen vaikutus sillä on Applelle, koska viestikapula oli jo siirretty Tim Cookille, OP-Pohjolan seniorianalyytikko Hannu Rauhala sanoo.

Hän arvioi, että linjaukset ja suunnitelmat on tehty ainakin vuoden tai parin osalta.

– Jobsin saappaat ovat isot täytettäväksi ja jos pitkän aikavälin strategioita miettii, niin vasta tulevaisuus näyttää, Rauhala sanoo.

Cook nimitettiin Applen toimitusjohtajaksi elokuussa, kun Jobs joutui luopumaan tehtävästä. Rauhala katsoo, että nimitys oli selkeä ratkaisu, ei mikään väliaikainen muutos.

– Vaikka Cook on ollut vasta jonkin aikaa Applen toimitusjohtajana, hän on toiminut pitkään Jobsin rinnalla. Voisi kuvitella, että tuohon paikkaan ei nimitetä mitään huonoa kaveria.

Jobsilla on ollut vahva rooli Applen tuotekehityksen johtamisessa. Yhtiön tuotesuunnittelijaan Jonathan Iveen kohdistuu nyt suuria odotuksia luovan aukon täyttäjänä. Cookin vahvuutena on enemmän pidetty operatiivista johtajuutta.

– Vaikea sanoa, miten paljon yhden henkilön takana on. Uskon, että Applen tapaisessa yrityksessä kyvykkäät ihmiset pääsevät framille, Rauhala arvioi.

Piper Jaffray analyytikon Gene Munsterin mukaan Jobs ei ole mitenkään korvattavissa. Hän kuitenkin katsoo, että Cook on oikea mies viemään eteenpäin Jobsin visiota.

– Cook on kykenevä johtamaan Applea. Hänessä on harvinaislaatuinen yhdistelmä äärimmäistä nöyryyttä ja tyydyttämätöntä motivaatiota, mikä tekee hänestä ainutlaatuisen sopivan jatkamaan Jobsin työtä toimitusjohtajana, Munster sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Applen etumatkapienenemässä

Nordean analyytikko Sami Sarkamies arvioi, että Applella tulee olemaan haasteita vastata markkinaodotuksiin ja ylläpitää nykyistä kasvua ja korkeata kannattavuutta.

– Viimeiset vuodet ovat olleet niin huikeita, että koko ajan tulee vaikeammaksi ylläpitää samanlaista kasvua ja jatkaa uusien menestystuotteiden kehittämistä ja esittelemistä, Sarkamies sanoo.

Alan kilpailu on kiristynyt ja kilpailijat ovat kuroneet etumatkaa kiinni älypuhelimissa.

– Jos ajatellaan tuoreita julkistuksia tältä viikolta, nähtävissä oli se, että Applen etumatka ei ole enää samanlainen kuin se on ollut viime vuosina.

Älypuhelimissa Googlen Android on kasvattanut voimakkaasti markkinaosuuttaan viimeisten kahden vuoden aikana.

– Android on tällä hetkellä selvästi Applen ykköskilpailija globaalilla tasolla. Windows Phonen osalta elätellään toiveita ja siitä ollaan leipomassa kilpailijaa näille molemmille. Sillä on kuitenkin vielä täysi todistustaakka, sillä liikkeelle lähdetään lähes nollasta, Sarkamies sanoo.

Tablet-laitteiden puolella Applen ylivertaisuus on vielä selkeämpi.

– Kilpailijat ovat tuoneet erilaisia laitteita viimeisen vuoden aikana, mutta yksikään ei ole pystynyt haastamaan Applen iPadia. Tuotteet ovat olleet raakileita ja todistaneet Applen etumatkaa tablet-puolella.

– Vasta viime aikoina tilanne on vähän muuttunut ja uskon Amazonin odotetun tablet-julkistuksen muuttavan pelikenttää. Amazonilla on hyvä mahdollisuus omia osa kuluttajamarkkinasta itselleen.

Toisaalta Applen ekosysteemi on Sarkamiehen mukaan edelleenkin selvästi edellä muita ja tarjoaa yhtiölle merkittävää kilpailuetua.

– Sovelluksia löytyy paljon enemmän kuin muihin alustoihin, mikä on tietysti voimavara yhtiölle. Ollaan siirrytty vaiheeseen, jossa yksittäisten tuotteiden ei välttämättä tarvitse olla yksinään parhaita, vaan riittää, että kokonaisuus on kuluttajan kannalta paras.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?