Ekonomistit: Emme usko EKP:n laskevan korkoa torstaina - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tätä odotetaan EKP:ltä: Epätavanomaisia keinoja, ei vielä koronlaskua

Toiveet EKP:n koronlaskusta tuskin täyttyvät vielä huomisen korkokokouksessa. Näin arvioivat asiantuntijat. Todennäköisempää on, että EKP tekee päätöksiä ns. epätavanomaisten keinojen käytöstä tässä pääjohtaja Jean-Claude Trichet'n viimeisessä kokouksessa.

5.10.2011 11:36 | Päivitetty 5.10.2011 11:36

Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen ja Tapiolan pääekonomisti Jari Järvinen eivät usko Euroopan keskuspankin (EKP) laskevan ohjauskorkoa kokouksessaan huomenna torstaina. Ohjauskorko on tällä hetkellä 1,50 prosentissa. Pankki on nostanut korkoa kahdesti tämän vuoden aikana 0,25 prosenttiyksikköä kerrallaan.

– Uskon, että ohjauskorkoon ei tule muutoksia vielä. Markkinoilla on tosin jonkin verran perusteltuja odotuksia sille, että ohjauskorko laskee lähikuukausina. Ehkä EKP voi kokouksessa sanallisesti jo pohjustaa epävarmuuden lisääntymistä ja todeta, että tämän hetken inflaatio ylittää tavoitteen, mutta on linjassa keskipitkän aikavälin tavoitteen kanssa, arvioi Tapiolan pääekonomisti Jari Järvinen.

– Veikkaan, että EKP ei tee mitään korkoihin liittyvää asiaa. Keskuspankki on ottanut hallituksilta niin paljon asioita kantaakseen. Arvioin, että EKP lähtee siitä, että jos se nyt ottaisi taas päävastuuta, niin se vähentäisi hallituksilta painetta toimia, sanoo Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen.

Uutistoimisto Bloombergin ekonomistikyselyn mukaan suurin osa ekonomisteista on samaa mieltä Tyrväisen ja Järvisen kanssa. On kuitenkin muutamia ekonomisteja, jotka uskovat ohjauskorkoa pudotettavan torstaina jopa yhteen prosenttiin tai ainakin 1,25 prosenttiin.

Korkoalennusta ei tällä hetkellä tue myöskään inflaatiotaso. Perjantaina julkistettiin alustavat luvut euroalueen syyskuun inflaatiosta. Inflaatio kiihtyi syyskuussa selvästi eli tasan kolmeen prosenttiin, mikä on reippaasti yli EKP:n noin kahden prosentin vuotuisen tavoitetason.

Epätavanomaisista toimistasaatetaan päättää

Korkojen muuttamisen sijasta EKP saattaa tehdä jotain niin sanottujen epätavanomaisten keinojen rintamalla. Pankki on muun muassa tukenut ylivelkaantuneita kriisimaita velkapapereita ostamalla.

– Epätavanomaisten keinojen osalta saattaa tulla muutosta viestinnässä ja miksei myös teoissa. Sitä on vielä vähän vaikea arvioida. EKP on operoinut markkinoilla kriisimaiden valtionlainojen kimpussa. Se on luonteva tapa, millä he varmaankin jatkavat. Samalla he varmasti toteavat, että likviditeetistä huolehditaan, mikäli tilanne kärjistyy tai kriisiytyy, Järvinen sanoo.

Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan EKP:n kokouksessa keskusteltaisiin vakuudellisten joukkolainojen ostojen käynnistämisestä osana rahamarkkinoiden tukemista. Virkamieslähteen mukaan kokouksessa keskusteltaisiin lisäksi 12 kuukauden rahoituksen tarjoamisesta pankeille.

Tapiolan pääekonomistin Jari Järvisen mukaan EKP:n tulisi laskea ohjauskorkoaan reippaasti.

– EKP:n pitäisi mennä vähintäänkin sinne, mistä lähdettiin. Kun muiden teollisuusmaiden korot ovat käytännössä nollassa, niin euroalueella ohjauskoron pitäisi olla yhdessä prosentissa. On hyvin mahdollista, että mennään jopa ykkösen alle, varsinkin jos tilanne jatkuu tällaisena – pehmeät viisarit, jotka peilaavat tunnelmia eteenpäin ovat aika vapaassa pudotuksessa, luonnehtii Järvinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?