Tallink, Viking Line ja Eckerö Line kuskaavat kymmeniä tuhansia tyhjiä autopaikkoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viron-laivojen yllätyspuoli: 10 000 tyhjää kilometriä

Viron-liikenteessä kuskataan tänä vuonna tyhjiä autopaikkoja niin paljon, että jos ne laitettaisiin yhteen jonoon, se yltäisi 60 kertaa edestakaisin Tallinnasta Helsinkiin. Samaan aikaan Viron matkustajaliikenteessa on jouduttu suuren suosion myötä myymään jo ei-oota.

4.10.2011 15:03 | Päivitetty 31.1.2012 15:50

Tallinnan ja Helsingin välillä kulkee tänä vuonna 14 000 kilometriä autokaistaa. Tästä rahtitilasta tyhjänä seilaa 10 000 kilometriä. Rahti- ja autojenkuljetuskapasiteetista on käytössä vain vajaat 30 prosenttia.

Tämä ilmenee Eckerö Linen toimitusjohtajan David Lindströmin laatimasta laskemasta. (Katso graafi alla.)

Tavallinen matkalainen hyötyy tästä kilpailusta edullisina hintoina. (Katso lista jutun lopusta.) Auton ottaminen mukaan laivamatkalle tuleekin edullisemmaksi kuin pysäköiminen Helsinkiin, erityisesti Helsingin satamiin.

Tallinkin nopeatkiihdyttivät aluksi

Kapasiteetin nousu alkoi, kun Tallink vaihtoi vanhat Autoexpress-sarjan alukset Star-sarjan aluksiksi. Hurjin piikki osui vuoteen 2008, jolloin myös Viking XPRS korvasi vanhentuneen Rosellan.

Tuolloin puhuttiin avoimesti Itämeren pudotuspelistä ja kaksi varustamoa vetäytyikin kilpailusta. Pienillä katamaraaneilla operoinut Nordic Jetline vei aluksensa Espanjan mantereen ja Afrikan väliseen liikenteeseen. Siljalle aiemmin kuuluneet Super Seacatit seilasivat niin ikään muille vesille.

Matkustajiltaloppuivat paikat

Hurjasta rahtikapasiteetin kasvusta huolimatta, liikenteessä on edelleen paha pullonkaula.

Viime kesänä henkilömatkustajille myytiin ei-oota, kun yksin heinäkuussa kaupunkien välillä tehtiin yli 900 000 matkaa.

Eckerö tihensilaivavuorojaan

– Aluksi kapasiteettiaan kasvattivat Tallink ja Viking, mutta nyt viime aikoina, se on johtunut myös meistä. Tosin me olemme vain tehostaneet olemassa olevan kapasiteetin käyttöä, Lindström huomauttaa.

Varustamo päätti kilpailusyistä lisätä lähtöjään. Alkuvuonna 2009 se oli menettänyt 30 prosenttia rahdistaan, kun keskimääräinen pudotus reitillä oli vain 13 prosenttia. Syynä oli kansainvälinen finanssikriisi.

– Katsoimme, että jotain pitää tehdä palvelun parantamiseksi. Käänsimme Translandian aikataulut nurin niin, että sen lähtö on aamulla Tallinnasta. Sitten lisäsimme Nordlandialle uudet yövuorot. Saimme kattavan rahtituotteen, Lindström selvittää.

Tänä vuonna myös Tallink ilmoitti tihentävänsä vuoroja lisääntyneen kysynnän takia.

Kreikka ei oleiskenyt rahteihin

Nyt rahtien määrät eivät ole varustamojen antamien tietojen mukaan vähentyneet vaikka talouden epävarmuus on kasvanut Kreikan kriisin takia. Lindströmin mielestä rahdilla on tienannut jopa hivenen aiempaa paremmin.

– Pieniä elpymisen merkkejä on havaittavissa, mutta hinnat ovat kuitenkin kohtuullisen alhaiset, jos verrataan aikaisempiin vuosiin, Tallink Siljan varatoimitusjohtaja Pasi Näkki kuvaa kilpailua rahdeista.

Hänen mielestään varustamot eivät ole investoineet liikaa rahtikapasiteettiin.

– Kilpailu on kuitenkin kovaa eri reiteillä. Tuskin kukaan ennusti rajua laskusuhdannetta 2–3 vuotta sitten.

Hän ei myöskään myönnä, että matkustajatilojen ja rahdin nykyinen suhde laivoilla olisi haksahdus.

– Suhde on ihan hyvä. Ei-oota myytiin kovan kysynnän vuoksi. Kesä on aina kovin haastava.

Hän ei lähde lupaamaan auton kanssa matkustaville lisäalennuksia.

– Autopakettien hinnat ovat jo nyt hyvin kohtuullisella tasolla, Näkki sanoo.

Näin hyödyttarjouksista nyt:

– Tallinkin autopaketin ostajat saavat matkustajien reittihinnoista 15 prosentin alennuksen 22.12. asti.

– Kun ostokset Baltic Princessin myymälässä ylittävät 300 euroa, saa 30 euron automaksun palautuksena.

– Eckerö Linen yövuoroilla henkilöauton kuljetus maksaa vain 17 euroa / suunta.

– Viking Parkki -tarjous sisältää Päivä- tai Miniristeilyn 1–2 henkilölle sekä parkkipaikan autolle matkan ajaksi. Autoa ei voi ajaa ulos laivasta Tallinnassa.

– Viking XPRS:n automatkustajilla on mahdollisuus tehdä ostokset edullisemmin tilaamalla etukäteen. Ostokset saat suoraan auton viereen paluumatkalla.

.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?