Lähteet: Suomi saamassa vakuudet, joita kukaan muu ei halua

Euroalueen hallitukset ovat pääsemässä ratkaisuun Suomelle kynnyskysymykseksi nousseissa Kreikka-vakuuksissa, kertovat uutistoimisto Bloombergin lähteet.

| Päivitetty

Tänään Luxemburgiin kokoontuneet euroalueen valtiovarainministerit pohtivat, kuinka Kreikalle heinäkuussa sovittu toinen, 109 miljardin euron tukipaketti saataisiin toteutettua. Yksi sen esteistä on ollut juuri vakuuskysymys.

Nimettömien lähteiden mukaan Suomi saisi vakuutensa, mutta niiden ehdoista tehtäisiin niin epäedullisia, että muut maat eivät vakuuksiin välttämättä turvautuisi. Suomi joutuisi esimerkiksi tyytymään pienempiin tuottoihin, jos Euroopan rahoitusvakausväline yllättäen tekisi sijoituksillaan voittoa. Suomen vakuudet eivät olisi myöskään Kreikan velkasaneeraustilanteessa saamisten eturivissä.

Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan vakuuksista keskustellaan tänään, mutta "löytyykö ratkaisu, sitä on mahdotonta sanoa". 

Suomi neuvotteli Kreikan kanssa elokuussa sopimuksen, jossa Kreikka olisi tallettanut Suomen valtion tilille osaa Suomen Kreikalle lainaamista varoista vastaavan summan. Suomi olisi sijoittanut tämän summan eteenpäin. Jos Kreikka ei olisi selviytynyt veloistaan, saisi Suomi pitää Kreikan maksamat vakuudet tuottoineen.

Tämä sopimus aiheutti muiden euromaiden joukossa kritiikkiä. Käteisvakuuksien kannalle kääntyivät myös muun muassa Slovakia, Itävalta ja Hollanti, kunnes Saksa vihelsi pelin poikki ilmoittamalla, ettei kannata tällaista järjestelyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?