Dieseliin raju korotus – tässäkö halvan autoilun loppu?

Diesel-polttoaineeseen on tulossa vuodenvaihteessa reilu hinnankorotus, jos hallituksen kaavailut menevät läpi. Tarkoittaako tämä sitä, että edullisen diesel-autoilun aika on pian ohi? Vai riittääkä käyttövoimaveron lasku hyvittämään sen? Taloussanomat laski, miten muutos vaikuttaa? Katso onko sinun kannattavampaa ajaa jatkossa bensa- vai diesel-autolla.

24.9.2011 6:02 | Päivitetty 31.1.2012 16:00

Hallitus aikoo raapaista autoilijoiden kukkarosta ensi vuonna  yhteensä 125 miljoonaa euroa polttoaineveron korotuksista.

Dieselin vero nousee 2,6 senttiä litralta, mutta arvonlisävero ja jo edellisen hallituksen tekemä korotus nostavat kuluttajahintaa vuodenvaihteesta alkaen 13 senttiä litralta.

Bensiinin hinta nousee maltillisemmin, 2,8 senttiä litralta. (Katso taulukko jutun lopussa)

Polttoainevero nousee,käyttövoimavero laskee

Tilanne ei kuitenkaan ole diesel-autoilijan kannalta aivan näin synkkä. Diesel-autoja koskeva käyttövoimavero puolestaan putoaa ensi vuonna 18 prosenttia. Taloussanomat selvitti Suomen Rahatiedon laskelmien perusteella kummalla ensi vuonna ajaa edullisemmin, bensiinillä vai dieselillä.

Vertailuautona laskelmissa on Suomen suosituin henkilöauto, Volkswagen Golf.

Pieniruokaisen bensaversion kulut nousevat ensi vuonna 6 – 29 euroa, jos ajokilometrejä kertyy 4 000–20 000 vuodessa.

Saman auton diesel-mallin kohdalla veromuutosten vaikutus on yllättävä. 15 000 kilometriin asti autoilijan kulut laskevat ensi vuonna. (Katso taulukko numero 3)

4 000 kilometrin vuosiajoilla säästöä kertyy kuluvaan vuoteen verrattuna 57 euroa. 20 000 kilometrin ajolla rahaa hupenee veroihin ja polttoaineeseen 22 euroa nykyistä enemmän.

– Tavoitteena on bensiini- ja diesel-käyttöisten autojen yhdenmukainen kohtelu. Että joko polttoaineesta tai polttoaineesta ja käyttövoimaverosta saadaan sama verokertymä. Tietysti käyttövoimavero on vähän jäykkä väline, koska se on kiinteä.  On pyritty siihen, että keskimäärin  25 000 kilometrin ajosuoritteella valtio saisi saman verran rahaa vuositasolla, kertoo neuvotteleva virkamies Leo Parkkonen valtiovarainministeriöstä.

Diesel on bensiiniä edullisempientistä vähemmällä ajolla

Taloussanomien selvityksen mukaan pieniruokainen diesel tulee ensi vuonna bensiiniversiota edullisemmaksi nykyistä pienemmillä kilometreillä.

Nyt vertailu-diesel ajaa edullisuudessa bensiinin ohi 15 000 kilometrin kohdalla, ensi vuonna riittää tuhat kilometriä lyhempi taival. (Katso taulukko 4.)

20 000 kilomerin ajolla säästöä kertyy dieselin hyväksi vajaat 180 euroa. Kuluvan vuoden luvuilla säästö on vajaan kympin pienempi.

50 000 kilometrillä etu dieselin hyväksi nousee jo 960 euroon.

Autoliitossa polttoaineveron korotusta pidetään kohtuuttomana. Autoilijoiden edunvalvojan mukaan käyttövoimaveron alentaminen ei riittävästi tasaa kasvavia polttoainekuluja.

– Paljon ja isommilla diesel-autoilla ajavien kohdalla puhutaan helposti jo satasista. Kertarysäyksenä tämä korotus on todella kova, kymmenen prosenttia. Ja eniten tämä kirpaisee lapsiperheitä ja syrjäseuduilla asuvia. Kyllä moni dieselin ostanut kokee tulleensa petetyksi. Se on palaute, jota me saamme, sanoo autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Autoilijoille on luvassa lisää verotaakkaa myös jatkossa. Ajoneuvovero nousee vuonna 2013 yhteensä 140 miljoonalla eurolla. Korotusta on kokonaisuudessa noin kolmannes.

Autoliiton laskelmien mukaan keskimääräisillä 180 g/km päästöillä ajoneuvovero nousisi 128 eurosta 173 euroon. Rankimmin vero on kuitenkin nousemassa päästötaulukon yläpäässä,  autoilta joiden hiilidioksidipäästöt ovat yli 200 grammaa kilometriltä.

– Ilman korotuksia liikenneverojen tuottohan olisi automaattisesti laskussa, koska tulee uusia autoja, jotka ovat pienempipäästöisiä, Parkkonen linjaa.

– Suomessa liikennettä on helppo verottaa, koska olemme niin riippuvaisia autosta, Nieminen epäilee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?