PTT:n Janne Huovari: Euro pelastetaan kuilun reunalta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Euro pelastetaan viime tipassa"

Euron kriisissä ajaudutaan todennäköisesti aivan viimeiseen nurkkaan, ennen kuin euro saadaan pelastettua hajoamiselta. Näin arvioi Pellervon taloustutkimus. Se uskoo, että Kreikan velkajärjestely on todennäköinen, mutta sitä ei voida tehdä ennen kuin saadaan varmistettua, ettei dominoefektiä synny. Samaan aikaan kriisin pitkittyminen pahentaa talouden tilannetta kaikkialla.

22.9.2011 13:56 | Päivitetty 22.9.2011 14:29

Pellervon taloustutkimus (PTT) arvio tänään julkaistussa suhdanne-ennusteessaan, että Suomen talous ajautuu taantumaan ja talous supistuu ensi vuonna 1,5 prosenttia, euroalueella kaksi prosenttia.

PTT:n ekonomistin Janne Huovarin mukaan euro kuitenkin pelastetaan, tosin vasta kuilun reunalta. Luvut olisivatkin huomattavasti synkempiä, jos euro hajoaisi.

– Tämän hetken poliittiset realiteetit ovat kuitenkin sellaisia, että ratkaisuja on hyvin vaikea saada aikaiseksi. Poliittinen umpisolmu voi avautua vasta siinä tilanteessa, kun ollaan ajauduttu ihan viimeiseen nurkkaan, Huovari sanoi PTT:n tiedotustilaisuudessa.

PTT:n ennuste on muiden ennustelaitosten näkemyksiä synkempi. Toimitusjohtaja Pasi Holmin mukaan tarina on kuitenkin sama kuin muilla, vaikka luvut ovatkin erilaisia.

– Olemme sitä mieltä, että jotain ikävää voi tapahtua. Maailma on täynnä riskejä, jotka voivat toteutua, hän huomauttaa.

Viime viikkoina on esitetty arvioita, että paha kriisiytyminen saattaisi tapahtua hyvinkin pian. Huovarin mukaan on kuitenkin todennäköisempää, että kriisi voi jatkua nykyisellään vielä hyvinkin pitkään. Hän katsoo, että euromaiden tukipaketit ja keskuspankkien toimet pystyvät pitämään tilanteen ennallaan tai hiljalleen pahenevana.

– Kriisi syö koko ajan kuluttajien luottamusta ja yritysten uskoa tulevaan. Molemmat reagoivat säästämällä ja varovaisuus kasvaa. Samalla tämä rampauttaa Euroopan rahoitusmarkkinoita ja yritysten lainansaannin vaikeutuminen heijastuu investointeihin, Huovari sanoo.

Osaltaan Euroopan talouskasvua heikentävät myös valtioiden säästötoimet.

– Eurojärjestelmän ajautuminen aika täydelliseen umpikujaan tappaa ensi vuoden talouskasvun tehokkaasti, summaa PTT:n tutkimusjohtaja Markus Lahtinen.

Euroopan ulkopuolella kuva on vähän positiivisempi. Edellisestä kriisistä on opittu, varautumisen takia pudotus ei ole nyt niin nopea kuin finanssikriisissä. PTT:n arvion mukaan Yhdysvaltain talous pysyy kotimaisten tukitoimien ansiosta 1,5 prosentin kasvussa.

Kustannukset kasvavat koko ajan

PTT korostaa ennusteessaan, että päätöksiä euron pelastamiseksi pitää tehdä mahdollisimman nopeasti, koska kustannukset kasvavat koko ajan lykkäämisen seurauksena.

Vaikka rakenteelliset uudistukset, budjettikuri ja valtioiden säästötoimet ovat ilman muuta välttämättömiä pitkän aikavälin kasvun kannalta, ne eivät Huovarin mukaan ratkaise akuuttia ongelmaa.

– Kreikan velkajärjestely on varmaankin väistämätön jossain vaiheessa, mutta sitä ei voida tehdä ennen kuin on tehty turvaverkot, jotka estävät vaikutusten leviämisen. Koska Kreikasta johtaa suora dominojono ihan EU:n ytimeen, ensimmäistä dominoa kaadettaessa täytyy olla varma, että seuraava ei enää kaadu, Huovari sanoo.

Velkajärjestelyn hallittu toteuttaminen edellyttää PTT:n mukaan yhteisen vastuun lisäämistä. Keinoiksi PTT esittää eurobondeja tai vastaavanlaista järjestelyä ja pankkien pääomittamista. Näiden edellytyksenä on yksittäisten maiden vastuiden rajoittaminen ja pankkivalvonnan siirtäminen eurotasolle.

– Eurooppalaisia pankkeja pitää ilman muuta pääomittaa, jotta ne kestävät velkajärjestelyjä, mutta samalla pitää rajata yksittäisten maiden vastuita niiden pankkijärjestelmästä, Huovari sanoo.

Irlannin kohdalla jo nähtiin, kuinka valtion talous ajautui kriisiin jouduttuaan ottamaan kontolleen pankkien vastuut. Vastaavanlainen kehitys tapahtui myös Suomessa 1990-luvun alussa.

– Maiden vastuiden rajaaminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että myös pankkien valvontaa täytyy siirtää eurotasolle. Vastuu ja oikeus valvoa kulkevat käsi kädessä.

Kalleus estääeuron hajoamisen

Vaikka edellä mainitut toimet tulevat ilman muuta kalliiksi myös suomalaiselle veronmaksajalle, euron hajoamisen synnyttämä soppa tulisi PTT:n mukaan taatusti kalliimmaksi.

– Jos päätöksiä ei pystytä tekemään viimeisessäkään vaiheessa vaan ajaudutaan siihen tilanteeseen, että eurooppalaiset rahoitusmarkkinat halvaantuvat täydellisesti ja euro jollain tavalla hajoaa, se vuosi on taatusti pahempi kuin 2009, Huovari sanoo.

– Siksi me emme siihen uskokaan. Euron hajoaminen ja sitä seuraava pankkijärjestelmän aika totaalinen yliyönromahdus, jonka jälkeen miinuksen on kaksinumeroisia, tutkimusjohtaja Lahtinen jatkaa.

Hän arvioi, että ratkaisua edeltää hyvin turbulentti vaihe, mikä edistää osaltaan yhteisvastuuta lisäävien päätösten syntymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?