Asunnot täynnä vikoja: Näin hurjaa on meno työmailla

Julkaistu:

Meno rakennustyömailla on monessa paikassa jo sen verran hurjaa, että ei ihme jos rakentamisen laatu on mitä sattuu. Harmaan työvoiman lisääntyminen on tuonut rakennuksille ammattitaidottomat rakentajat. Esimerkiksi sähkömiehenä on häärinyt karjankasvattaja ja rakennusmiehenä hammaslääkäri. – Alan on vallannut moraalikato, valittaa Rakennusliitto. Katso mikä työmailla menee pieleen?


Rakennusalan vaikeudet pahenevat jatkuvalla syötöllä. Harmaan talouden valtaama ala alkaa olla rehellisten toimijoiden näkökulmasta jo menetetty. Erityisen pahan ongelman muodostavat ammattitaidottomat työntekijät, jotka työskentelevät pimeästi.

– Näitä tapauksia tulee ihan viikottain vastaan. Tilanne on pahin Uudellamaalla, Kehä III:n sisäpuolella, Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo.

Harjuniemen mukaan rakennustyömailla on paitsi täysin toiselle alalle koulutuksen saaneita työntekijöitä, myös kokonaan koulutusta vailla olevia ihmisiä.

– Työmailla tulee vastaan virolaisia hammaslääkäreitä ja jos minkä koulutuksen saaneita ihmisiä, muttei suinkaan rakennusalalle koulutettuja. Lisäksi on ihmisiä, joilla ei ole oikein minkäänlaista koulutusta, hän sanoo.

Taloussanomien rakennusalalla laajasti toimiva nimetön lähde kertoo samanlaisesta tapahtumasta.

– Esimerkiksi Espoossa tuli viime kesänä vastaan tapaus, jossa sikopaimen oli sähkömiehenä. Siitä oli aiheutunut työmaalla paljon haittaa ja tuhoa kaikille, lähde sanoo.

Häntä on haastateltu poikkeuksellisesti nimettömänä, koska ongelmien esiin nostaminen johtaa hänen mukaansa mustalle listalle eikä töitä enää tarjota. 

Hänen mukaansa ammattitaidottomat työntekijät ovat usein kotoisin entisen itäblokin maista, jolloin ongelmaksi muodostuu myös kielikysymys. Suomessa työmailla virallinen kieli on suomi tai ruotsi, ja joissain tapauksissa on puhuttu englantia.

– Kun työntekijät eivät ymmärrä työnjohdon käskyjä, niin työ ei tule tehdyksi. Mitään ei tapahdu. Lisäksi kielitaidottomuudesta seuraa vakavia vaaratilanteita, lähde sanoo.

Ratkaisuksi hän ehdottaa pakollista kielikoetta ennen kuin pääsee töihin. Ajatus saa kannatusta Rakennusliitosta.

Urakat jäävät jälkeen,
suomalaiset hälytetään hätiin


Kun alalle tarvittavaa koulutusta ja ammattitaitoa ei työntekijöillä ole, työt jäävät aikataulusta jälkeen. Tämä johtaa alan asiantuntijoiden mukaan ongelmiin monilla rintamilla. Usein työvaihe on yksinkertaisesti liian vaikea ja sitä ei osata tehdä ilman vaadittavaa ammattitaitoa.

– Sitten aikatauluista jäljessä tehdään hätäratkaisuja niin, että esimerkiksi kuivumisajat otetaan pois ja vedetään märille pinnoille, esimerkiksi märän betonin tai maalin päälle, Taloussanomien lähde sanoo.

Rakennusliiton Matti Harjuniemi on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa on varsin yleistä, että ulkomaalaisten alihankkijoiden jäätyä jälkeen aikataulusta suomalaiset kutsutaan hätiin kiireellisellä aikataululla.

– Eilenkin tuli todella suurelta rakennustyömaalta tietoa, että ulkomaalainen porukka ei ole pysynyt lähelläkään aikataulussa betonimuottitöissä, ja sinne on sitten kutsuttu suomalaiset hätiin todella kovassa aikataulupaineessa. Näitä tulee valitettavan paljon eteen, Harjuniemi sanoo.

– Suomalaisille yrityksille jää enää vain hätäaputöitä, joissa mennään korjaamaan huonosti tehtyjen hommien jälkiä, rakennusalan toimija kertoo.

Tavaraa katoaa jatkuvasti,
ryöstely ammattimaista


Viime aikoina paljon puhuttanut rakennusalan vitsaus on työmailta jatkuvasti katoavat tavarat. Yleisimmin varastetaan työkaluja ja -koneita, mutta myös rakennusmateriaaleja, esimerkiksi parkettia.  Taloussanomat kertoi aiemmin tällä viikolla työmaalta kadonneen kahden ja puolen tonnin painoisen väestönsuojan oven, joten toiminta on hyvin organisoitua. Varastettu tavara myydään pääasiassa ulkomaille.

– Tavaroiden katoaminen on varsin laajaa. Jatkuvasti tämäkin tulee esiin, Rakennusliiton Harjuniemi sanoo.

Erityisen ongelman muodostavat viikonloput, jolloin työmailla ei ole juuri minkäänlaista valvontaa ja varkauksia tehdään paljon. Työvälineiden ja materiaalien varastaminen myöhästyttää  puolestaan rakennusprojekteja ja heikentää laatua.

– Kun alkuperäiset tavarat on varastettu, niin projektien eteenpäin saamiseksi tavarat korvataan jollain toissijaisella tuotteella. Työvaiheita jätetään myös kokonaan pois ja pintoja peitetään vain umpeen, jotta työ näyttäisi olevan tehty, alalla toimiva nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo.

Hän ehdottaa, että alalle luotaisiin materiaalivalvontajärjestelmä, jossa pääurakoitsija pitäisi huolta kaikista työmaan tavaroista tiukalla kirjanpidolla, ja jos jotain katoaa, niin se vähennetään työntekijän palkasta. Rakennusliitolla on toisenlainen ehdotus.

– Kun varkaat jäävät kiinni, heille pitää antaa lopputili. Konnat saadaan pois työmailta antamalla heille potkut ja lopettamalla sopimusten tekeminen sellaisten yritysten kanssa, joiden työntekijät rosvoavat tavaraa työmailta, Harjuniemi sanoo.

Tätä ei kuitenkaan haluta tehdä, sillä yritykset tarjoavat niin halpaa hintaa, että varkaudet ja vakavatkin laatuhaitat ollaan valmiita hyväksymään.

– Vaikka nämä firmat aiheuttavat valtavasti harmia, tappioita ja laatupoikkeamia, niin halpa hinta houkuttelee valtavasti suurien rakennuttajien hankintaosastoja. Hintaerot voivat olla suomalaisiin urakoitsijoihin verrattuna helposti kolmanneksen tasolla, Harjuniemi sanoo.

Ammattitaitoista väkeä työttömänä,
hommat hoidetaan pimeästi


Yksi suuri ongelma ulkomaisen halpatyövoiman käytössä on se, että samalla ammattiin koulutetut asiantuntijat joutuvat etsimään töitä muilta aloilta tai jäävät kokonaan työttömiksi.

– On aika paradoksaalista, että rakennusalan ammattikoulun käyneet nuoret joutuvat hakemaan töitä muilta aloilta, ja samaan aikaan täysin ammattitaidottomat ihmiset tulevat tekemään työt pimeästi. Tämän myötä menee paljon ammattitaitoista työvoimaa hukkaan, Harjuniemi sanoo.

Hänen mukaansa rakennusalan pitäisi luvata tarjota töitä kaikille ammattikoulusta valmistuville nuorille. Tällä hetkellä heitä väitetään tarvittavan, mutta todellisuudessa tilalle otetaan halpatyövoimaa. Rakennusalan toimijan mukaan halpatyövoiman käyttö vaikuttaa myös alalla olevaan rakennetyöttömyyteen.

– Työttömyyskortistossa on ammattitaitoisia ihmisiä, joilla on kymmenien vuosien työkokemus. Alan rakennetyöttömyydestä päästäisiin, kun nämä haettaisiin kortistosta töihin, lähde sanoo.

Hänen mukaansa ulkomaisiakin työntekijöitä voitaisiin kouluttaa alalle helposti, jos vanha kisälliperinne tuotaisiin takaisin alalle niin, että kokematon ja ammattitaidoton ihminen pääsisi ammattilaisen suojiin oppisopimuksen turvin.

Halpatyön käytön ja "työehtodumppausten" torjuminen imee Matti Harjuniemen mukaan Rakennusliiton resurssit kuiviin niin, että työntekijät ovat jatkuvasti ylityöllistettyjä harmaan talouden torjunnassa. Hänen mukaansa alaa uhkaavan turmio, jos asiaan ei saada muutosta.

– Tämän myötä alan valtaa moraalikato. Kohta mikään järkevä verollinen työnteko ei enää ole mahdollista eivätkä rehelliset urakoitsijat enää halua olla alalla. Se tarkoittaisi ihan hirveitä seurauksia myös asiakkaille, Harjuniemi sanoo.

Tilaajan vastuu on
ainoa keino


Rakennusalan pelastamiseksi asiantuntijat näkevät vain yhden keinon: tilaajien vastuun. Tilaajan tulisi harkita nykyistä huomattavasti enemmän rakennustyön laatua ja urakoitsijan kykyä toteuttaa työ. Etenkin ulkomaisilla alihankkijoilla on suuria vaikeuksia projektinhallinnassa, ja työt myöhästyvät pelkästään huonon työnjohdonkin vuoksi.

– Hankkijoista tässä on kyse. He haluavat päästä mahdollisimman helpolla ja turvautuvat yksinkertaiseen laiskan miehen taktiikkaan, jossa halvin urakkatarjous voittaa, Rakennusliiton Harjuniemi sanoo.

Hänen mukaansa ainoa tie parannukseen olisi totaalinen asennemuutos. Halvalla saa huonoa, ja siitä kärsii viime kädessä ennen kaikkea tilaaja itse.

– Tärkeintä on saada hyvälaatuinen työ, eikä vain ostaa halvimmalla hinnalla. Se on aina kuitenkin asiakas, joka maksaa laskun, kun tehdään huonoa laatua, hän sanoo.

Urakan hinnan sijaan tulisi katsottava kokonaistaloudellisuutta, eli pitkän aikavälin kustannuksia pelkän nimellisen hinnan sijaan.

– Halpatyöllä saatava laatu on täysin huteraa. Jos ammatti-ihmiset tekisivät työt alun perin oikein, lopulta työn tilaaja saisi paremman tuotteen. Sijoitus kalliimpaan urakoitsijaan kannattaa lopulta myös taloudellisesti, kun jatkuvilta korvauskuluilta vältytään, alan lähde muistuttaa.

Kokonaisvaltaisen asennemuutoksen lisäksi ala pitäisi ottaa erityiskontrolliin muutoksen aikaansaamiseksi. Rakennusliiton Harjuniemen mukaan valvontaa työmailla ei voida lisätä niin paljon, että erittäin laaja ongelma saataisiin kuntoon. Sen sijaan viranomaisten valtuuksia ja resursseja tulisi lisätä.

– Työsuojeluviranomaisten tulisi saada mutkattomammin ja helpommin tietoa alan yrityksistä ja niiden verotustiedoista. Lisäksi poliisi tarvitsee lisää operatiivista voimaa, jotta se voisi mennä suoraan työmaalle takavarikoimaan huijarifirmojen omaisuuden ja ottamaan kirjanpidon välittömästi syyniin, hän sanoo.

Tätä kautta halpatyöfirmoja saataisiin Harjuniemen mukaan oikeasti kiinni ja pois alalta, ja lisäksi toiminnalla olisi pelotevaikutusta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Totuus unelmatalosta paljastui jo ensimmäisenä talvena ja kylmyys ajoi nuorenparin muualle – seurasi vuosien piina

  2. 2

   Psykologi: Terve suhtautuminen työhön on kulttuurissamme vaikeaa – 10 vinkkiä parempaan syksyyn

  3. 3

   Kiinan valuutta heikentyi alimmilleen 11 vuoteen – osakekurssit syöksyvät Aasian pörsseissä

  4. 4

   Lama mullisti täysin Ahdin, 72, ja Tarjan, 73, elämän – ”Jos saisi nauraa vapautuneesti edes yhden mukavan hetken”

  5. 5

   Helsingin pörssissä loivaa laskua

  6. 6

   Taloyhtiö teki irtioton kaukolämmöstä ja näin se vaikutti: ”25 000 euroa puhdasta rahaa on säästynyt vuodessa”

  7. 7

   Tästäkö pirtti Eurojackpot-voittajalle? Siilinjärven kalleimmasta asunnosta jää rahaa vielä säästöönkin

  8. 8

   Osakestrategi kertoo, miten Eurojackpot-voitto kannattaa sijoittaa – mahdollisuus 50 000 euron voittoihin

  9. 9

   Kommentti: Miinuskorollakin voi tienata satumaisia voittoja

  10. 10

   Aasian pörssit luisuivat odotetusti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lama mullisti täysin Ahdin, 72, ja Tarjan, 73, elämän – ”Jos saisi nauraa vapautuneesti edes yhden mukavan hetken”

  2. 2

   Totuus unelmatalosta paljastui jo ensimmäisenä talvena ja kylmyys ajoi nuorenparin muualle – seurasi vuosien piina

  3. 3

   Psykologi: Terve suhtautuminen työhön on kulttuurissamme vaikeaa – 10 vinkkiä parempaan syksyyn

  4. 4

   Kryptovaluutoissa kihisee – kestävätkö markkinoiden rakenteet?

  5. 5

   Kommentti: Miinuskorollakin voi tienata satumaisia voittoja

  6. 6

   Tästäkö pirtti Eurojackpot-voittajalle? Siilinjärven kalleimmasta asunnosta jää rahaa vielä säästöönkin

  7. 7

   Porukkalotossa piilee verovaara: 92 miljoonasta uppoaisi jopa kolmasosa lahjaveroihin, jos tällaista sopimusta ei olisi tehty

  8. 8

   Taloyhtiö teki irtioton kaukolämmöstä ja näin se vaikutti: ”25 000 euroa puhdasta rahaa on säästynyt vuodessa”

  9. 9

   Päiväpalkka jopa yli 700 euroa verottomana – Sieniyrittäjä iloitsee: ”on tullut aika hyvin sateita”

  10. 10

   Osakestrategi kertoo, miten Eurojackpot-voitto kannattaa sijoittaa – mahdollisuus 50 000 euron voittoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lama mullisti täysin Ahdin, 72, ja Tarjan, 73, elämän – ”Jos saisi nauraa vapautuneesti edes yhden mukavan hetken”

  2. 2

   Katso laskurista, paljonko nelipäiväinen työviikko pienentäisi palkkaasi

  3. 3

   Leipomon tuotantopäällikkö mokasi pahasti sämpylän, kokkareet yllättivät Jyrki Sukulankin – ”Palaute järkyttävän hyvää myös lihansyöjiltä”

  4. 4

   Porukkalotossa piilee verovaara: 92 miljoonasta uppoaisi jopa kolmasosa lahjaveroihin, jos tällaista sopimusta ei olisi tehty

  5. 5

   Nainen vaati hyvitystä 20 vuoden avoliitosta, vaikka seurusteli välillä toisen kanssa – näin KKO asian ratkaisi

  6. 6

   Jättiuudistus tulee pian voimaan – uusi firma alkaa penkoa suomalaisten tilitietoja

  7. 7

   Taloyhtiö teki irtioton kaukolämmöstä ja näin se vaikutti: ”25 000 euroa puhdasta rahaa on säästynyt vuodessa”

  8. 8

   Kauppias Marko pahoinpideltiin viime vuonna, kun hän juoksi kiinni myymälävarkaita – kertoo nyt, miten kova linja on pistänyt varasongelman kuriin

  9. 9

   Ikea ja Finlayson nokittelivat, nyt iski lusikkansa soppaan pikkufirma Kangasalta: ”Siirtäkää tuotanto Suomeen, niin jatketaan keskusteluja”

  10. 10

   Palkka nousee 3 600 euroon kuussa – Helsinki korottaa näiden ammattilaisten palkkoja toistamiseen tänä vuonna

  11. Näytä lisää